Ismét házhoz mentek

Írta:  Gönczöl András 2017.07.29.

A „Házhoz megyünk” címet viselő bűnmegelőzési rendezvény sorozat a Kondor Béla sétányra látogatott július 27-én.

Ismét örökzöld témák kerültek terítékre, mint a vagyonvédelem, internetbiztonság, családon belüli erőszak, drog prevenció és az áldozatvédelem. Minyóczki Árpád megbízott rendőrkapitány ígéretéhez híven ez alkalommal is házhoz vitte a bűnmegelőzési tanácsokat.

 

CIMG0515


A Kondor Béla Művelődési Ház belső termében filmvetítéssel illusztrálva mutatták be a netezés rejtett csapdáit. A bemutatott történet egy fiatal lányról szólt, akinek intim jellegű fotói akarata ellenére, örök időkre felkerültek a világhálóra. Az eset tanulsága: a szerelem sem mindig őszinte.

 

CIMG0517


Vajon mi a teendő, amikor egy alig serdülőkorú gyermek felnőtt személy felügyelete nélkül kerül bajba? A szakértők az ilyen eseteknél alkalmazható gyakorlati tanácsokkal is szolgáltak. Ám ők is meglepődtek, miután arra a kérdésre, mennyien ismerik fejből a szüleik mobilszámát, a mintegy harminc fős hallgatóságból csak néhány kéz lendült a magasba. Az előadók a helyzethez illő szigorral a telefonszámok mielőbbi bemagolására kérték fel a nebulókat, mert hát baj estén elsőként kit is hívnának fel, természetesen a szüleiket.

 

CIMG0522


A bűnmegelőzési program keretein belül lehetőség nyílt az ingyenes kerékpár regisztrációra is. A kerékpár adatai egy biztonságos, a rendőrség számára is hozzáférhető adatbázisba kerülnek. A regisztrációkor minden, a kerékpárra vonatkozó adat, információ rögzítésre kerül, amely egy későbbi bűncselekmény esetén megkönnyíti a hatóságok munkáját. A nyilvántartási rendszer segítségével beazonosíthatóvá válnak a kerékpárok, így azok nagyobb valószínűséggel kerülhetnek vissza jogos tulajdonosaikhoz. A program neve: Bike Safe. Akadtak a filmművészetben jártas látogatók is, akiknek a regisztrációról Vittorio De Sica 1948-ban készült, Oscar-díjas neorealista filmalkotása, a ”Bicikli tolvajok” ugrott be, mint a témához kapcsolódó alapmű.
A rendezvény során a drog prevencióval, családon belüli erőszakkal, vagyonvédelemmel, vagy az áldozatvédelemmel kapcsolatos kérdések is válaszra találtak. Befejezésül Minyóczki Árpád biztató szavaival búcsúzunk, mely szerint a „Házhoz Megyünk” nevezetű bűnmegelőzési program sorozatunk folytatódik, és újabb házak ajtaján kopogtatunk bebocsájtást kérve.