Őszinte hang

Írta:  Róth Ferenc 2017.05.05.

Erdélyi lelkész érkezik a Kossuth térre.

Ötszáz éves jubileumát ünnepli a németországi Wittenbergből kiinduló reformáció. Az idén ez határozza meg a protestáns egyházak, gyülekezetek életét, mindennapjait. Erről és a gyülekezetükhöz várt vendégről beszéltünk Sándor Gabriellával, a Kossuth téri református gyülekezet lelkészével.

VSZ 0173 copy

– Már alaposan bent járunk az ünnepi évben. Hogy érzi, fogékonyak a hívek a Reformáció 500-ra?
– Lélekből fakadó, hogy emlékeznek, ünnepelnek, miközben lélekben szeretnék újra átélni azokat a mindent átformáló napokat, megtapasztalni a megtalálás örömét, amikor minden az elrendelt helyére kerül.

A „vásárlók”


– Mi változtatta meg akkor a világot?

Az egyetlen út


A Kossuth téri református gyülekezet már a nyári szünidő első napjaitól programot szervez a gyerekeknek. Június 19-től az általános iskolások számára kezdődik a Bibliahét. Ez a programsorozat a megszokott módon hétfőtől péntekig tart, naponta 8-tól 16 óráig, háromszori étkezéssel. A hét témája, témaköre az Egyetlen út, amely az Istenhez vezető egyetlen utat jelenti.


– Egyértelműen Isten szava. A hívek ugyanis elkezdték olvasni a Szentírást, abból merítettek. Mertek gondolkodni róla, magyarázni, mertek tanulni, tanítani. Ha alaposabban, elmélyülten belegondolunk, nem volt más ez akkor sem, mint napjainkban: használati utasítás a „gyártótól” ehhez a világhoz. S ha mi, „vásárlók”, betartjuk a betű utasításait, nem csalódunk. Nem, mert az alázatra, a bűnvallására sosem marad néma az Isten. Biztosan kapunk tőle választ.

Tavaszi megújulás


– A szavaival mintha a közelgő alkalmukat vezetné föl...
– Igen, ezekre a napokra készülünk, s várjuk a vendégünket. A Kossuth téren újra Bódis Miklós erdélyi lelkipásztort hallhatják május 16. és 19. között, négy estén át. A pontosság kedvéért este fél héttől.

VAA 2133 copy
– Kijönnek a templom falai közül a szabadba?
– Igen, a szabadba, Isten ege alá, a parkba várjuk azokat, akik tavaszi megújulásra vágynak. Két éve Bódis Miklós lelkészként hallgatta végig egy rákos beteg szolgatársát a megújulásról, s ez megváltoztatta őt. Két éve közel négyszázan lehettünk részesei annak, ahogy a Kossuth téri fák alatt madárcsicsergés mellett beszélt Bódis Miklós. Azóta több tízezren nézték meg az akkor és ott készült felvételeket, mert híre ment: járt köztünk egy jó humorú ember, erőteljes őszinte hanggal.

Közelebb hozni

– Milyen összefüggés van az ünnepi év és a lelkész látogatása között?
– Ötszáz évvel ezelőtt a belső változás szükségessége a társadalmat is átformálta. Véget ért a feudalizmus, a züllésnek indult Genf városa felvirágzott, s még hosszan sorolhatnám. Az erdélyi lelkész látogatásával a reformáció jubileumát szeretnénk erősíteni, még közelebb hozni az emberekhez.