Ha harmadszor, akkor már hagyomány

Írta:  K.Gy. 2019.09.27.

Újra szüretre vár a megújult pestszentlőrinci Kossuth tér.

Egy szüreti mulatságban a főszerep hagyományosan a szőlőé és a boré, de lehet a közösségi élményé is. A szeptember 28–29-re a Kossuth térre meghirdetett III. Szüreti Fesztivál szervezői az utóbbi utat választották: jó hangulatú családi napra várják az érdeklődőket.

VAA 5196 copy

– A fellépők változnak, a célkitűzés, a koncepció nem – foglalta össze röviden a Kossuth téri szüreti fesztivál főszervezője azt, hogy mit várhatunk az idei rendezvénytől. Balogh Vivien szerint jó hangulatú családi napra lehet számítani, amely egyszerre idézi a régi szüreti mulatságok néhány mozzanatát, és kínál a mai közönség számára érdekes, vonzó kulturális programot.

Kellett hozzá a tér

Mint több más kerületi kulturális-gasztronómiai esemény útjára indítása, a szüreti fesztivál életre hívása is a Kossuth tér megújításával kezdődött. A hangulatos, parkos közterület a kialakítása óta nem szolgált közösségi térként, leszámítva a Lőrinci Ifjúsági Park emlékezetes időszakát. Noha a terület adottságai szinte megkövetelik ezt, a rendszerváltozás után egészen 2010-ig senkinek nem jutott eszébe, hogy a Kossuth tér lehetne újra Pestszentlőrinc kedvelt közösségi tere, sőt központja is. A lakossági igények és ötletek figyelembevételével végül több lépcsőben nyerte el mai formáját a tér, amely megőrizte eredeti, parkos jellegét, ugyanakkor kávéházával, kiállítóhelyével, térbútoraival és más alkalmatosságaival egy modern korzóvá és kellemes rendezvényhelyszínné is vált.

Családok programja

– Nagyon sikeres volt tavaly a kutyás program is, sokan jelentkeztek a szépségversenyre, és a bemutató is nagy érdeklődést vonzott. Ez az egyik bizonyítéka annak, hogy sikerült családi eseménysorozatot varázsolni a térre – mondta Balogh Viviven.
A kutyák valóban mindig az egész családot vonzzák, ahogyan a szüreti vetélkedők és a régi időket idéző népi játékok, kézműves foglalkozások is, nem beszélve a vidámparkról, amely nem hiányozhat egyetlen ilyen rendezvényről sem.
A szüret tehát – noha eredeti értelmét a szőlő betakarítása, feldolgozása és az újbor beérése adja – nem feltétlenül csak a felnőttek ünnepe, hanem a gyerekeknek is részük lehet benne.

A kerület és a szőlő

Nem véletlenül kapta meg 2012-ben Pestszentimre egy része a Krepuska Géza-telep nevet: a XIX–XX. század fordulóján élő kiváló orvos az egykori Péteripuszta (ma részben Pestszentimre) területén rendelkezett birtokokkal, és szőlőtermesztéssel is foglalkozott. Rendkívüli eredménye, hogy olyan homoki szőlőfajtákat telepített, amelyek ellenálltak a filoxérát okozó kártevőnek, így Krepuska az alföldi borászat egyik úttörőjének számít.

 Sztárok jönnek

Egy fesztivál nem lehet sikeres igényes kulturális programok nélkül. A Kossuth téri szüreti rendezvénynek kezdettől fogva az volt az egyik vállalása, hogy fellépési lehetőséget teremt olyan kerületi előadóknak, csoportoknak, műhelyeknek, amelyek magas színvonalon képviselik a saját területüket, műfajukat. Az esti programok sorából természetesen idén sem hiányozhatnak a sztárok sem. A mostani esemény egyik főszereplője a Kárpátia zenekar, amely 2003 óta képviseli Magyarországon a nemzeti rock műfaját, és ebben ma már talán a legelismertebbnek számít. A másik sztár Horváth Tamás, aki a Megasztár és a Csillag születik című televíziós tehetségkutatókban tett kísérletei után végül 2017-ben megnyerte a Sztárban sztár ötödik évadját, és azóta sikerrel járja az ország popszínpadait.