Közös ügy az oktatás és a kultúra

Írta:  Puskás Attila 2016.02.11.

Számos nevelési-oktatási intézmény újult meg az elmúlt évben a XVIII. kerületben.

Számos nevelési-oktatási intézmény újult meg az elmúlt évben a XVIII. kerületben. Galgóczy Zoltán, a köznevelést és közművelődést felügyelő alpolgármester szerint az ezeken a területeken elért eredmények valódi csapatmunkának köszönhetők.
galgo
Csaknem másfél milliárd forint értékű fejlesztést tudott elvégezni tavaly az önkormányzat iskolákban és óvodákban a KEOP-pályázatok révén. Ebből az összegből hat óvoda, hat általános iskola és két bölcsőde energetikai korszerűsítése valósult meg.
– Az épületfelújítások a homlokzati szigeteléstől kezdve a fűtés és a világítás megújításán át a tetőszigetelésig terjedtek. A fejlesztések révén az energiaszámlákon több tízmillió forintot spórolhatunk meg ebben az évben. Komoly csapatmunka eredménye mindez, amihez a pályázatírók ugyanúgy hozzátették a magukét, mint a kivitelezést végző szakemberek, valamint Kucsák László országgyűlési képviselő, akinek a lobbitevékenysége nagyban hozzájárult az anyagi források előteremtéséhez – mutatott rá Galgóczy Zoltán.


Megnövelt támogatás


Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy bővült a köznevelés-támogatási keret. Az önkormányzat többek között autóbusz biztosításával segítette az iskolai kirándulásokat, és hozzájárult a pedagógusok továbbképzéséhez.
– Elősegítettük az oktatást segítő eszközök vásárlását, és örömmel mondhatom, hogy bővíteni tudtuk a keretösszeget. Tavaly öt intézményben, a felnőttek gimnáziumában, a Gloriett, a Gulner, a Kapocs utcai általános iskolában és a Német Nemzetiségi Általános Iskolában valósult meg az informatikai korszerűsítés. Egy költségvetési átcsoportosításnak köszönhetően 45 millió forintot, gyerekenként 5000 forintot fordíthattak az iskolák oktatást segítő eszközök, irodaszerek, infokommunikációs eszközök beszerzésére. Ezt a programot idén is szeretnénk folytatni.

Fesztivál és forradalmi megemlékezés


Nagy sikerrel zajlott le tavaly az első sörfesztivál a Kossuth téren. A megújult közpark idén még impozánsabb keretet ad a legújabb kerületi rendezvényhez.
– A Szeptemberi kóstoló már nem csak helyileg ismert és elismert program, és remélem, hogy hamarosan a sörfesztivál is hasonlóan népszerű lesz – mondta Galgóczy Zoltán. – Megrendezzük a kerületben is a magyar nyelv napját november 13-án, és készülünk az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megünneplésére. Az e célból megalakult emlékbizottságot Sántha Gábor, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke vezeti, s a tervek között tanulmányi verseny, rajzpályázat, kiállítás és emléktábla-avatás is szerepel.

 


Többéves fejlesztés


Galgóczy Zoltán kiemelte, hogy az önkormányzat 2016-ban is tervezi az intézmények felújítását. Ennek egyik új eleme a vizesblokkprogram.
– Nagyon rossz állapotban vannak az iskolák, óvodák mosdói, mellékhelységei. A többéves felújítási terv keretében idén 30-40 millió forintot szánunk erre a célra. A végső szót természetesen a képviselő-testület mondja ki a február 25-i ülésén, de bízom benne, hogy a költségvetésben majd ezzel az összeggel is számolhatunk.
Az iskolák, óvodák korszerűsítésén felül tavaly megkezdődött a Bókay-kertben lévő Herrich–Kiss-villa felújításának előkészítése, és tavasszal elindul a kivitelezés.