Töltsd ki a kérdőívet és vegyél részt a folyamatban!

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata

A kulturális intézményben foglalkoztatottak munkaköreiről és foglalkoztatási követelményeiről, az intézményvezetői pályázat lefolytatásának rendjéről, valamint egyes kulturális tárgyú rendeletek módosításáról szóló 39/2020. (X. 30.) EMMI rendeletben (a továbbiakban: Rendelet) foglaltak alapján pályázatot hirdet a

Tomory Lajos Múzeum igazgatói munkakör

betöltésére.

A munkaviszony a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) vezető állású munkavállalókra vonatkozó rendelkezései alkalmazásával — a Rendelet szerinti eltérésekkel — munkaviszony keretében történik.

A munkaviszony időtartama:

Az igazgatói munkakör betöltésére vonatkozó jogviszony 5 éves, határozott időre szól azzal, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlója biztosítja a tovább-foglalkoztatást az igazgatói munkakörben foglalkoztatott személy számára, megbízatásának lejártát követően, határozatlan idejű, kulturális munkakörben történő foglalkoztatásra irányuló munkaviszony keretében, teljes munkaidőre, általános munkarendben.

Foglalkoztatás jellege: Teljes munkaidő (heti 40 óra)

A vezetői megbízás időtartama:

A vezetői megbízás határozott időre, 2023. szeptember 1. napjától 2028. augusztus 31. napjáig szól.

A munkakör legkorábban 2023. szeptember l. napjától tölthető be.

A munkavégzés helye: 1181 Budapest, Margó Tivadar u. 116-118.

A munkakörbe tartozó, illetve a vezetői megbízással járó lényeges feladatok:

  • A Tomory Lajos Múzeum alapító okiratában foglalt feladatok ellátásának szervezése, vezetése, irányítása és ellenőrzése a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény alapján, illetve az Önkormányzat e területre vonatkozó elképzeléseinek megfelelően.
  • Az igazgató feladata és felelőssége az intézmény szakszerű, jogszerű és hatékony működésének biztosítása, szakmai munkájának irányítása, képviselete, költségvetésének betartása.
  • A munkavállalók feletti munkáltatói jogkör gyakorlása.
  • A Múzeum gyűjteményeiben őrzött kulturális javak gyűjteményi-, kutató- és feldolgozó tevékenységének fejlesztése, az eredmények minél teljesebb körű hozzáférhetővé tétele, a gyűjtemények bemutatása kiállítások és kiadványok formájában.
  • Kerületi helytörténeti vonatkozású kiadványok megjelentetése, rendezvények lebonyolítása.
  • A múzeumpedagógiai és a kapcsolódó közművelődési feladatok biztosítása, a múzeum aktivizálása mind a formális, mind az informális kapcsolatokon keresztül az egész életen át tartó tanulás folyamatába.
  • Az intézmény közösségi funkcióinak és közösségi szolgáltatásainak biztosítása.

Illetmény és juttatások:

Az illetmény megállapítására és a juttatásokra az Mt. rendelkezései, valamint az intézmény belső szabályzataiban foglaltak az irányadók.

Pályázati feltételek:

  • Magyar állampolgárság, a munkakör ellátásához szükséges magyar nyelvtudás.
  • Cselekvőképesség, büntetlen előélet.
  • Mesterfokú végzettség és szakirányú szakképzettség, jogász vagy közgazdász szakképzettség.
  • Közös Európai Keretrendszer szerinti B2 szintet elérő idegennyelvismeret.
  • A pályázó végzettségének és szakképzettségének vagy az intézmény alaptevékenységének megfelelő jogviszonyban legalább hároméves szakmai gyakorlat, valamint a megbízás időpontjában vezetői gyakorlat.
  • Államháztartási és vezetési ismereteket nyújtó, legalább 120 órás képzés igazolt elvégzése. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, akkor annak vállalása, hogy a vezető állású munkakör betöltését követően kettő éven belül a képzést elvégzi és az azt igazoló okiratot bemutatja, kivéve, ha jogász vagy közgazdász szakképzettséggel rendelkezik vagy a képzést az intézményvezetői munkakör betöltését megelőzően elvégezte és azt okirattal igazolja.
  • Vagyonnyilatkozat-tételi eljárás lefolytatása.
  • A pályázó nem állhat muzeális intézményekben végezhető tevékenység folytatását kizáró foglalkozás gyakorlásától eltiltás hatálya alatt.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:

  • történész-muzeológusi végzettség
  • legalább ötéves vezetői tapasztalat
  • történeti és művészeti múzeumi szakterület ismerete

A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:

  • Részletes szakmai önéletrajz, amely tartalmazza a pályázati feltételekben meglévő előírások igazolását, továbbá a pályázó elérhetőségeit (lakcím, telefonszám és e-mail cím).
  • Az intézmény vezetésére, fejlesztésére vonatkozó részletes szakmai és vezetői program, a tervezett kiállítási tevékenység bemutatásával, a szakmai feladatellátás irányainak és legfőbb feladatainak kijelölésével, gyűjtemény fejlesztésére irányuló elképzelésekkel.
  • 90 napnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítvány (vagy arra vonatkozó igazolás, hogy a pályázó a pályázata benyújtásáig az erkölcsi bizonyítványt kérelmezte), amely tartalmazza azt is, hogy a betöltendő munkakör ellátásához szükséges tevékenység folytatását kizáró foglalkoztatástól eltiltás hatálya alatt nem áll.
  • Iskolai végzettséget, szakképzettséget tanúsító okiratok másolata.
  • Korábbi jogviszonyokról, szakmai gyakorlatokról szóló igazolás.
  • A Közös Európai Referenciakeret szerinti, elvárt B2 szintet elérő idegennyelvtudás igazolása.
  • Államháztartási és vezetési ismereteket nyújtó, legalább 120 órás képzés elvégzéséről, vagy képzés alóli mentességről szóló igazolás.
  • Nyilatkozat arról, hogy nem áll cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alatt.
  • Nyilatkozat a jogszabály által előírt vagyonnyilatkozattételi kötelezettség teljesítésének vállalásáról.
  • Nyilatkozat arra vonatkozóan, hogy a pályázó a pályázat keretében személyes adatainak a pályázati eljárással összefüggő kezeléséhez hozzájárul, és pályázatának tartalmát a véleményezési eljárásban résztvevők megismerhetik.
  • Nyilatkozat arról, hogy a pályázatot az arra jogosult testületek nyilvános ülésükön tárgyalhatják-e, és pályázata közölhető-e harmadik személlyel.
  • Nyilatkozat arra vonatkozóan, hogy igazgatói megbízatás esetén az esetlegesen fennálló összeférhetetlenségi okokat a jogviszony létesítésétől számított 30 napon belül megszünteti.

A pályázat benyújtásának határideie: 2023. április 7. péntek, 23 óra 59 perc

A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Király Marian, Társadalmi Kapcsolatok Főosztály megbízott főosztályvezetője nyújt, a +36/30-973-4404-es telefonszámon.

A munkáltatói jogkör gyakorlója biztosítja, hogy a pályázat iránt érdeklődők a pályázat elkészítéséhez szükséges tájékoztatást megkapják, és az intézményt megismerhessék. A múzeumról általános információk a https://www.tomorylajos-muzeum.hu/ honlapon érhetők el.

A pályázatok benyújtásának módja:

Postai úton, zárt borítékban 3 eredeti példányban a pályázatnak Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Polgármesteri Hivatal címére történő megküldésével (1184 Budapest, Üllői út 400.). Kérjük a borítékon feltüntetni a munkakör „Tomory Lajos Múzeum igazgatói pályázat” megnevezését.

Postai küldemény esetén a postára adás napja legkésőbb a benyújtási határidő utolsó napja lehet.

Személyesen: Király Marian, Társadalmi Kapcsolatok Főosztály megbízott főosztályvezetője részére (Nemzetiségek Háza 1181 Budapest, Kondor Béla sétány 10.)   emailen: Király Marian, Társadalmi Kapcsolatok Főosztály megbízott főosztályvezetője részére Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Hiánypótlásnak helye nincs, a hiányosan, vagy késedelmesen benyújtott pályázatokat a pályáztató érvénytelennek nyilváníthatja annak érdemi elbírálása nélkül.

A pályázat elbírálásának módja, rendje:

A pályázat elbírálása a Rendeletben meghatározottak szerint történik. A pályázatok beadására nyitva álló határidő elteltét követő harminc napon belül az érvényes pályázatot benyújtó pályázókat egy eseti, szakértelemmel rendelkező bizottság hallgatja meg.

A bizottság írásba foglalt véleményét mérlegelve, a Képviselő-testület a pályázati határidő elteltét követő következő ülésén dönt a pályázatok elbírálásáról és az igazgató megválasztásáról.

A pályázat kiírója fenntartja jogát a pályázati eljárás eredménytelennek nyilvánítására és a jogszabályi előírásoknak megfelelően új pályázat kiírására.

A pályázat elbírálásának határideje: 2023. június 30.

A pályázati kiírás további közzétételének helye:

A www.bp18.hu honlapon, valamint a https://www.tomorylajos-muzeum.hu honlapon, valamint a https://kozszolgallas.ksz.gov.hu és a www.profession.hu honlapokon, továbbá a  Budapesti Művelődési Központ (BMK) honlapján.

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata (székhely: 1184 Budapest, Üllői út 400.) (továbbiakban: Kiíró) a Képviselő-testület 248/2022. (X.27.) számú határozatában foglaltak szerint a Budapest XVIII. kerület közigazgatási területén lévő társasházak, lakás-szövetkezeti épületek részére juttatható felújítási, korszerűsítési támogatás feltételeiről és pályázati eljárás rendjéről szóló 19/2012. (V. 04.) önkormányzati rendelet alapján nyílt pályázatot hirdet a Budapest XVIII. kerületi lakóházak energetikai felújításának pénzügyi támogatására.


Pályázat célja:
 

Az Önkormányzat kamatmentes és vissza nem térítendő támogatást nyújt pályázati úton a Budapest XVIII. kerületi lakóépületek energetikai  felújításának vagy korszerűsítésének (továbbiakban: felújítás) elősegítése céljából. A pályázaton a 10 évnél régebben épült és legalább 4 lakásos társasházak vagy szövetkezeti lakóházak tulajdonosai vehetnek részt.

A pályázók számára rendelkezésre álló keretösszeg: 50 millió forint.


Támogatható tevékenységek köre:

A támogatás az alábbi energia-megtakarítást eredményező munkálatokra igényelhető:

A.) A pályázat keretén belül a többlakásos lakóépületekben lévő alábbiakban felsorolt felújítási munkálatokra – amely lehet teljes vagy részleges – igényelhető támogatás:

  1. hőszivattyú telepítése
  2. napelem, napkollektor telepítése
  3. tetőfelújítás
  4. gépészeti felújítás(kivéve liftek felújítása*)
  5. elektromos fővezeték felújítás
  6. homlokzatok felújítása(nyílászárók cseréjére, felújítására nem igényelhető támogatás, bejárati lépcső akadálymentesítése támogatott)

*Liftek felújítására csak az életveszélyes felújítási munkák elvégzésére határozat alapján kötelezett lakóépületek igényelhetnek támogatást.


B.) Továbbá a panel, a közép-és nagyblokk, az alagútzsalus, az öntött, a vasbeton vázas és az egyéb előre gyártott (iparosított) technológia felhasználásával épült lakóépület energetikai korszerűsítésére, (energia-megtakarítást eredményező) felújítására a következő célokra igényelhető támogatás:

  1. épületgépészeti-rendszerek korszerűsítése felújítása,

Új szellőzőrendszer kialakítása, (lakásonkénti vagy központi) hővisszanyerős szellőzőrendszer kiépítése, vagy a meglévő szellőző rendszerek légtechnikai és tűzbiztonsági előírásokat egyaránt érvényre juttató felújítása, korszerűsítése a szükséges légcsere biztosítása érdekében. Ehhez kapcsolódóan, az aknák falainak megfelelővé tételét, lezárását, aknák szintenkénti szakaszolását, tűzgátló csappantyúk beépítését, valamint amennyiben műszakilag megoldható, a szellőzőcsatorna tisztítását is kötelezően el kell végezni.

  1. 2. valamint a következő célokra nyújtható támogatás:
  2. a)A lakások hőleadóinak egyedi szabályozásához szükséges berendezések(termosztatikus szelepek)  lakásonkénti beszerelése.

    b) A lakások egyedi hőfogyasztásának mérésére, vagy az épület hőfogyasztásának lakásonkénti költségmegosztására alkalmas mérőeszközök (hőmennyiségmérők, és/vagy költségmegosztók) beszerelése. A „smart metering" (okosmérés) rendszer teljes körű kialakítása.

  3. c) Az épület közös tulajdonát képező fűtési rendszerének az átalakítása, ezen belül:

            (1) strangszabályozók beépítése vagy cseréje;

            (2) az egycsöves fűtési rendszer átalakítása a hőleadók elé beépített átkötő szakaszokkal,           vagy az egycsöves fűtési rendszer helyett új, kétcsöves fűtési rendszer kialakítása. Energia-    megtakarítást célzó beruházásoknál csak olyan pályázat kaphat támogatást, melynek   eredményeként a pályázat szerinti korszerűsítést követően a teljes épület, vagy teljes önálló    fűtési egység valamennyi lakásában és közös használatban lévő fűtött helyiségben az        önálló fűtési energiafogyasztás-szabályozás műszaki feltételei biztosítottá válnak.

Vissza nem térítendő támogatás mértéke: 

Az igényelhető önkormányzati támogatás mértéke a támogatás szempontjából elismerhető bruttó összköltségének legfeljebb 40 %-a lehet, de nem haladhatja meg lakásonként a bruttó 500.000 Ft-ot.

Pályázat célközönsége

Pályázatot nyújthatnak be az Önkormányzat közigazgatási határán belül elhelyezkedő társasházak és lakásszövetkezetek (továbbiakban: pályázók) a legalább 4 lakást tartalmazó épületeik felújítására.


A pályázatok benyújtásának határidejefolyamatos, de legkésőbb 2023. május 31. (szerda) 12 óra.

 

A pályázatok benyújtásának módja

  • postai úton az Önkormányzat részére címezve:
    Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata
    1184 Budapest, Üllői út 400.
    1675 Bp., Pf. 49.
  • ügyfélszolgálaton személyesen benyújtva: a Pestszentlőrinci Ügyfélszolgálati Irodán (1181 Baross utca 7.)

A pályázóknak lehetőségük van előzetes konzultációra telefonon, illetve javasolt a benyújtandó tervezet megküldése e-mailen elővizsgálatra.
Kapcsolattartó: Koleszár Krisztina, Fenntartható Fejlődés Főosztály, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel.: +36/30/318 5975

A pályázatok elbírálása:

A pályázatok eredményhirdetése után a nyertes pályázókkal az Önkormányzat Támogatási Szerződést köt.


Támogatási Szerződéskötési határidő: folyamatos, de legkésőbb 2023. június 10. (szombat) 12 óra.

Az elszámolás benyújtásának határideje: folyamatos, de legkésőbb 2023. december 22. (péntek)

A pályázati dokumentumok letölthetők innen:

A levegő minősége

júl. 03, 2024

A levegő minősége

A légszennyezés ismert környezet-egészségügyi veszély. Tudjuk, hogy mit látunk, amikor barna köd telepszik a városra, kipufogógáz gomolyog elő az előttünk haladó autóból, vagy füstoszlop emelkedik ki a szomszéd kéményéből. Van olyan légszennyezés, mely nem látható, de szúrós szaga figyelmeztet.

 

Mit jelent a légszennyezés?

A légkör természetes jellemzőit vegyi vagy biológiai anyagok is megváltoztathatják.

A fő közegészségügyi szennyező anyagok közé tartoznak a szálló por (PM), a szén-monoxid (CO), az ózon (O3), a nitrogén-dioxid (NO2) és a kén-dioxid (SO2). A XVIII. kerületben ezek koncentrációját méri az Országos Meteorológiai Szolgálat Gilice téri állomása, az óránként frissülő adatok itt érhetőek el:

szennyezes

https://legszennyezettseg.met.hu/levegominoseg

Emellett szintén aggodalomra ad okot, ha magas az üvegházhatású gázok koncentrációja, mert ezek a Föld éghajlatváltozását és az ökoszisztémáját befolyásolják: szén-dioxid (CO2), metán (CH4), dinitrogén-oxid (N2O) és az úgynevezett F-gázok.

Mi okozza?

A levegőszennyezést okozhatják emberi tevékenységből és a természet folyamataiból származó veszélyes anyagok is.

Az emberi eredetű légszennyezés elsődleges forrásai

  • a gépjárművek,
  • a fűtés során használt fűtőolajok és földgáz,
  • a gyártás és az energiatermelés melléktermékei, különösen a széntüzelésű erőművek,
  • valamint a vegyi termelésből származó füst.

A természet is bocsát ki a levegőbe veszélyes anyagokat: erdőtüzek füstjét, amelyeket gyakran emberek okoznak; vulkánkitörésekből származó hamu és gázok; és olyan gázok, például a metán, amelyek a talajban bomló szerves anyagokból szabadulnak fel.

Ózon akkor jön létre, amikor a kibocsátott szennyező anyagok kémiai reakcióba lépnek egymással, a napfény jelenlétében. Ez okozza a nyári szmogot

A szálló por (PM) olyan vegyi anyagokból áll, mint a szulfátok, nitrátok, szén vagy ásványi porok. Elsősorban fosszilis tüzelőanyagok égésekor keletkezik, így jellemzően ez a téli szmog okozója.

Az illékony szerves vegyületeket (VOC) festékek, tisztítószerek, ragasztók, növényvédő szerek bocsátanak ki. Ezek leginkább beltérben veszélyesek. A benzin és a földgáz égésekor is ilyenek szabadulnak fel.

 

Mi a hatása?

zebra

A szennyezett levegő rövid és hosszú távon káros az emberi egészségre, különösen veszélyeztetettek az idősek és a gyermekek. A kültéri levegőszennyezés az egyik fő halálok világszerte, számos betegség köthető hozzá: szívbetegség, agyvérzés, krónikus tüdőbetegség, tüdőrák és akut légúti fertőzések. A finom szálló por (PM 2,5) egy részhalmaza 30-szor vékonyabb, mint egy emberi haj. Mélyen belélegezzük a tüdőszövetbe, és súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Figyeljünk oda a szmoghelyzettel kapcsolatos tájékoztatásra!

 

Mit tehetünk ellene?

Magyarország adottsága a kárpát-medencei fekvés, így a szél rossz levegőt kisöprő hatására csak időszakosan számíthatunk, nekünk kell hát cselekedni. Hogyan csökkenthető a légszennyezés?

A politikai intézkedések és beruházások elősegíthetik a fenntartható földhasználatot, a tisztább energiatermelést és ipart, valamint a jobb települési hulladékkezelést.

A lakosság pedig törekedhet

  • az lakások energiahatékony átalakítására
  • a tisztább háztartási energia használatára
  • és az aktív közlekedés preferálására (gyalogosan, biciklivel, esetleg a tömegközlekedést előnyben részesítve).

Ha a természet regenerálódó erejét is segítségül hívjuk, azzal már aktívan is teszünk. Ha fát ültetünk, a kertünket sövénnyel védjük, a házunkat felfuttatott növényekkel, esetleg zöldtetővel árnyékoljuk, egyúttal a levegőben lévő szennyeződéseket is kiszűrjük a növényzet levelei segítségével. Mindenkit arra biztatunk, hogy minél több zöld felületet hozzon létre, akár az udvarán, akár csak az erkélyén, ezzel tisztítva a kerület levegőjét.

zold1

zold2

Illusztrációk forrása: Pixabay

eu

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata kiemelt jelentőséggel kezeli a környezetvédelmi kérdéseket, a természet megóvásán túl folyamatosan keresi a megoldási lehetőségeket, hogy a klímaváltozás összetett hatásaira is választ adjon. Hosszú távú víziónk is megfogalmazza ezt: „Pestszentlőrinc-Pestszentimre 2030-ra erőforrás-hatékony, a jövőre felkészült, az éghajlatváltozás kihívásaira reagálni képes, szomszédjaival partnerségben és a kerületen belül is együttműködő közösség lesz.”

2020-ban elkészült kerületünk klímastratégiája, mely azonosította a releváns éghajlatváltozási problémaköröket. 2021-ben Klímavédelmi Ismeretterjesztő Programot hirdetettünk, a Klímabarát18-at, mely különösen a fiatal generáció figyelmét hívja fel a pazarlásmentes, fenntartható fogyasztásra, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentési lehetőségeire. Hiszünk abban, hogy az éghajlatváltozás okozta problémákat lokálisan kell kezelni, és tennünk is kell azok megelőzése érdekében.

A XVIII. kerületben az alábbi 5 éghajlatváltozási jellemző okozza a legtöbb problémát:

  • villámárvizek okozta elöntések
  • hőhullámok
  • új, inváziós allergén növények és betegségterjesztő rovarok
  • levegőminőség
  • viharkárok

A 2022-es nyár pedig bebizonyította, hogy a szárazság miatt jelentősen megnő a spontán erdőtüzek veszélye is.

A fentiekre kívánunk reagálni, amikor a kormány és az Európai Unió által kiírt környezetvédelmet és energiahatékonyságot célzó pályázatokra jelentkezünk. A támogatási forrásoknak köszönhetően újulnak meg közintézményeink (mérsékelve ezzel energiafelhasználásunkat) és fejlesztjük a zöld infrastruktúrát is (azaz használjuk a természet regenerációs erejét), így csökkentjük karbonlábnyomunkat és óvjuk a lakosságot a klímaváltozás káros hatásaitól.

A Klímabarát18-ról itt olvashatnak bővebben: https://www.bp18.hu/klimabarat18

Az Upsurge projekt

júl. 03, 2024

 

 

A természet erejével regenerálódó városok

 

 

Az Upsurge projekt a természet által ihletett és támogatott megoldásokat kutatja (Nature Based Solutions = NBS). A természet folyamatait viszi be a városokba, annak erejét használja ki a levegő és a talaj állapotának javítására, így segítve az emberi jólét és a biológiai sokféleség visszaállítását.

 

Miért fontos visszahozni a természetet a városokba?

Városaink lakosságszámot és területet tekintve gyorsan növekszenek.

Ma az európai polgárok 70%-a városokban él, ez a szám 2050-re várhatóan 80%-ra fog növekedni. Más szóval, mindössze 30 év múlva 36 millió új városi polgárnak lesz szüksége lakhatásra, foglalkoztatásra és gondozásra.

Ugyanakkor a ma tapasztalható fenntarthatatlan ütemű urbanizáció veszélyezteti a biológiai sokféleséget és a természetes ökoszisztémákat, valamint az emberi egészséget is.

A városi területek alapvető szerepet játszanak az üvegházhatású gázok kibocsátásában, így annak csökkentésében is Európában és szerte a világon.

Becslések szerint a városok a Föld földterületének 3%-át foglalják el, de a világ energiaszükségletének és  CO2-kibocsátásának közel a 70%-áért felelősek.

A városok nagy karbonlábnyoma a levegő minőségét is befolyásolja, és egyre nagyobb aggodalmat vet fel a lakosok egészségével és jólétével kapcsolatban.

A természetalapú megoldások hatékony, hosszú távú és költséghatékony intézkedéseket biztosíthatnak az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra, lehetőséget az aktív és egészséges életmódra, továbbá növelhetik az önellátást és biztosíthatják a talaj regenerálódását.

Hogyan valósul meg a XVIII. kerületben az Upsurge projekt?

Kerületünk sikeresen pályázott az Európai Unió Horizont 2020-as programjára a klímaadaptív kertek ötletével, így – 4 másik európai város mellett – megvalósítási helyszínként vesz részt az Upsurge projektben.

 

A kerület jellemzői és kihívásai

A XVIII. kerület egy kertvárosias kerület sok zöld felülettel, kertekkel, parkokkal, utcafákkal. De

  • a levegőminőséget rontja a városközponthoz csatlakozó főútjain futó gépjárműforgalom és a Budapest Airport közelsége,
  • a csapadékvíz elszivárgását gátolják a burkolatok (utak, házak, parkolók, felhajtók – magán és köztulajdonú ingatlanokon egyaránt).

Ezt a két problémát egyszerre orvosolhatják a természetalapú megoldások. Például egy növényekkel beültetett szikkasztó árok (~esőkert) ideiglenesen be tudja fogadni a hirtelen lezúduló csapadékot, így az értékes esővíz, ahelyett hogy az utcán hömpölyögne, majd egy csatornán keresztül elhagyná a kerületet, helyben tud elszikkadni. A szikkadás folyamatát nagyban segítik a növények gyökerei és levelei, előbbi azzal, hogy nem hagyja a talajt összetömörödni, utóbbi pedig a párologtatás révén, egyúttal hűtve a környezetet, tisztítva a levegőt, tompítva a forgalom zaját. Sőt még mutatósak és szépek is lehetnek a növényekkel beültetett szikkasztók.

 

Természet alapú megoldások a kerületben

2023-ban megkezdjük a projektben vállalt esőkertek, fás árkok, kavicsgyepes parkoló és zöld fal kivitelezését. Ezek olyan tájképi helyszínek, amelyek csökkentik az át nem eresztő városi területekről, például a tetőről, felhajtóról, úttestről és járdáról származó esővíz mennyiségét és szennyezőanyag-terhelését. A növényállományra és speciálisan rétegzett talajra támaszkodnak, hogy helyben tartsák és szivárogtassák el a csapadékvizet, miközben kiszűrik belőle a szennyeződéseket.

Az Upsurge projekt nemzetközi honlapja itt érhető el: https://www.upsurge-project.eu/

 

eu logoNavbar

 

Budapest főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata

nyílt        ÁRVERÉST         hirdet

a tulajdonában lévő alábbi ingatlanok megtekintett állapotban történő értékesítésére:

  1. 1138 Budapest, XIII. kerület Dagály utca 8. 3. emelet 10. szám alatti, 25838/7/A/81 helyrajzi számon nyilvántartott, 57 m2 alapterületű, 2 szobás szövetkezeti öröklakás , kikiáltási ára: bruttó 46.740.000,- Ft, azaz negyvenhatmillió-hétszáznegyvenezer
  2. 1098 Budapest, IX. kerület Aranyvirág sétány 9. III. lépcsőház 2. emelet 10. szám alatti, 38236/211/E/50 helyrajzi számon nyilvántartott, 1 szobás, 26 m2 alapterületű, társasházi öröklakás, kikiáltási ára: bruttó 26.702.000,- Ft, azaz huszonhatmillió-hétszázkétezer forint.
  3. 1098 Budapest, IX. kerület Aranyvirág sétány 9. III. lépcsőház 3. emelet 13. szám alatti, 38236/211/E/53 helyrajzi számon nyilvántartott , 1 szobás, 26 m2 alapterületű, társasház öröklakás, kikiáltási ára: bruttó 26.702.000,- Ft, azaz huszonhatmillió-hétszázkétezer forint.

Az árverés időpontja:

  1. március 28. (kedd) 10 órától a felhívás sorrendjében

Az árverés helye:

1181 Budapest, Városház utca 16.

(Anyakönyvi Hivatal – Házasságkötő terem)

Árverési dokumentáció

Az ingatlanról készült árverési dokumentáció - az árverésen történő részvétel feltételeként –

a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen keresztül igényelhető (tárgy: „árverés”). Telefon: 296-1300*1821.

Az árverési felhívás megtekinthető a www.bp18.hu internetes oldalon is.