Környezetvédelem és Klímastratégia

2023.01.23.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata kiemelt jelentőséggel kezeli a környezetvédelmi kérdéseket, a természet megóvásán túl folyamatosan keresi a megoldási lehetőségeket, hogy a klímaváltozás összetett hatásaira is választ adjon. Hosszú távú víziónk is megfogalmazza ezt: „Pestszentlőrinc-Pestszentimre 2030-ra erőforrás-hatékony, a jövőre felkészült, az éghajlatváltozás kihívásaira reagálni képes, szomszédjaival partnerségben és a kerületen belül is együttműködő közösség lesz.”

2020-ban elkészült kerületünk klímastratégiája, mely azonosította a releváns éghajlatváltozási problémaköröket. 2021-ben Klímavédelmi Ismeretterjesztő Programot hirdetettünk, a Klímabarát18-at, mely különösen a fiatal generáció figyelmét hívja fel a pazarlásmentes, fenntartható fogyasztásra, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentési lehetőségeire. Hiszünk abban, hogy az éghajlatváltozás okozta problémákat lokálisan kell kezelni, és tennünk is kell azok megelőzése érdekében.

A XVIII. kerületben az alábbi 5 éghajlatváltozási jellemző okozza a legtöbb problémát:

  • villámárvizek okozta elöntések
  • hőhullámok
  • új, inváziós allergén növények és betegségterjesztő rovarok
  • levegőminőség
  • viharkárok

A 2022-es nyár pedig bebizonyította, hogy a szárazság miatt jelentősen megnő a spontán erdőtüzek veszélye is.

A fentiekre kívánunk reagálni, amikor a kormány és az Európai Unió által kiírt környezetvédelmet és energiahatékonyságot célzó pályázatokra jelentkezünk. A támogatási forrásoknak köszönhetően újulnak meg közintézményeink (mérsékelve ezzel energiafelhasználásunkat) és fejlesztjük a zöld infrastruktúrát is (azaz használjuk a természet regenerációs erejét), így csökkentjük karbonlábnyomunkat és óvjuk a lakosságot a klímaváltozás káros hatásaitól.

A Klímabarát18-ról itt olvashatnak bővebben: https://www.bp18.hu/klimabarat18