Pályázati felhívás - Budapest XVIII. kerületi lakóházak energetikai felújításának pénzügyi támogatására

2023.02.04.

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata (székhely: 1184 Budapest, Üllői út 400.) (továbbiakban: Kiíró) a Képviselő-testület 248/2022. (X.27.) számú határozatában foglaltak szerint a Budapest XVIII. kerület közigazgatási területén lévő társasházak, lakás-szövetkezeti épületek részére juttatható felújítási, korszerűsítési támogatás feltételeiről és pályázati eljárás rendjéről szóló 19/2012. (V. 04.) önkormányzati rendelet alapján nyílt pályázatot hirdet a Budapest XVIII. kerületi lakóházak energetikai felújításának pénzügyi támogatására.


Pályázat célja:
 

Az Önkormányzat kamatmentes és vissza nem térítendő támogatást nyújt pályázati úton a Budapest XVIII. kerületi lakóépületek energetikai  felújításának vagy korszerűsítésének (továbbiakban: felújítás) elősegítése céljából. A pályázaton a 10 évnél régebben épült és legalább 4 lakásos társasházak vagy szövetkezeti lakóházak tulajdonosai vehetnek részt.

A pályázók számára rendelkezésre álló keretösszeg: 50 millió forint.


Támogatható tevékenységek köre:

A támogatás az alábbi energia-megtakarítást eredményező munkálatokra igényelhető:

A.) A pályázat keretén belül a többlakásos lakóépületekben lévő alábbiakban felsorolt felújítási munkálatokra – amely lehet teljes vagy részleges – igényelhető támogatás:

  1. hőszivattyú telepítése
  2. napelem, napkollektor telepítése
  3. tetőfelújítás
  4. gépészeti felújítás(kivéve liftek felújítása*)
  5. elektromos fővezeték felújítás
  6. homlokzatok felújítása(nyílászárók cseréjére, felújítására nem igényelhető támogatás, bejárati lépcső akadálymentesítése támogatott)

*Liftek felújítására csak az életveszélyes felújítási munkák elvégzésére határozat alapján kötelezett lakóépületek igényelhetnek támogatást.


B.) Továbbá a panel, a közép-és nagyblokk, az alagútzsalus, az öntött, a vasbeton vázas és az egyéb előre gyártott (iparosított) technológia felhasználásával épült lakóépület energetikai korszerűsítésére, (energia-megtakarítást eredményező) felújítására a következő célokra igényelhető támogatás:

  1. épületgépészeti-rendszerek korszerűsítése felújítása,

Új szellőzőrendszer kialakítása, (lakásonkénti vagy központi) hővisszanyerős szellőzőrendszer kiépítése, vagy a meglévő szellőző rendszerek légtechnikai és tűzbiztonsági előírásokat egyaránt érvényre juttató felújítása, korszerűsítése a szükséges légcsere biztosítása érdekében. Ehhez kapcsolódóan, az aknák falainak megfelelővé tételét, lezárását, aknák szintenkénti szakaszolását, tűzgátló csappantyúk beépítését, valamint amennyiben műszakilag megoldható, a szellőzőcsatorna tisztítását is kötelezően el kell végezni.

  1. 2. valamint a következő célokra nyújtható támogatás:
  2. a)A lakások hőleadóinak egyedi szabályozásához szükséges berendezések(termosztatikus szelepek)  lakásonkénti beszerelése.

    b) A lakások egyedi hőfogyasztásának mérésére, vagy az épület hőfogyasztásának lakásonkénti költségmegosztására alkalmas mérőeszközök (hőmennyiségmérők, és/vagy költségmegosztók) beszerelése. A „smart metering" (okosmérés) rendszer teljes körű kialakítása.

  3. c) Az épület közös tulajdonát képező fűtési rendszerének az átalakítása, ezen belül:

            (1) strangszabályozók beépítése vagy cseréje;

            (2) az egycsöves fűtési rendszer átalakítása a hőleadók elé beépített átkötő szakaszokkal,           vagy az egycsöves fűtési rendszer helyett új, kétcsöves fűtési rendszer kialakítása. Energia-    megtakarítást célzó beruházásoknál csak olyan pályázat kaphat támogatást, melynek   eredményeként a pályázat szerinti korszerűsítést követően a teljes épület, vagy teljes önálló    fűtési egység valamennyi lakásában és közös használatban lévő fűtött helyiségben az        önálló fűtési energiafogyasztás-szabályozás műszaki feltételei biztosítottá válnak.

Vissza nem térítendő támogatás mértéke: 

Az igényelhető önkormányzati támogatás mértéke a támogatás szempontjából elismerhető bruttó összköltségének legfeljebb 40 %-a lehet, de nem haladhatja meg lakásonként a bruttó 500.000 Ft-ot.

Pályázat célközönsége

Pályázatot nyújthatnak be az Önkormányzat közigazgatási határán belül elhelyezkedő társasházak és lakásszövetkezetek (továbbiakban: pályázók) a legalább 4 lakást tartalmazó épületeik felújítására.


A pályázatok benyújtásának határidejefolyamatos, de legkésőbb 2023. május 31. (szerda) 12 óra.

 

A pályázatok benyújtásának módja

  • postai úton az Önkormányzat részére címezve:
    Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata
    1184 Budapest, Üllői út 400.
    1675 Bp., Pf. 49.
  • ügyfélszolgálaton személyesen benyújtva: a Pestszentlőrinci Ügyfélszolgálati Irodán (1181 Baross utca 7.)

A pályázóknak lehetőségük van előzetes konzultációra telefonon, illetve javasolt a benyújtandó tervezet megküldése e-mailen elővizsgálatra.
Kapcsolattartó: Koleszár Krisztina, Fenntartható Fejlődés Főosztály, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel.: +36/30/318 5975

A pályázatok elbírálása:

A pályázatok eredményhirdetése után a nyertes pályázókkal az Önkormányzat Támogatási Szerződést köt.


Támogatási Szerződéskötési határidő: folyamatos, de legkésőbb 2023. június 10. (szombat) 12 óra.

Az elszámolás benyújtásának határideje: folyamatos, de legkésőbb 2023. december 22. (péntek)

A pályázati dokumentumok letölthetők innen: