Színesedik a világ!

Írta:  K.Gy. 2019.02.18.

Megkezdődtek a munkák a kerületi parkokban, virágágyásokban.

A szeszélyes időjárás még nem döntötte el, hogy marasztalná-e a telet, vagy már a tavaszt hozná el nekünk, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Városüzemeltetési Divíziója Közterületi kertészeti osztályának munkatársai azonban tudják a dolgukat, így hozzáfogtak azoknak a feladatoknak az elvégzéséhez, amelyekkel a tavaszi és a nyári munkákat készítik elő.
– Ütemezve, meghatározott rend szerint haladunk, de eleget teszünk olyan halaszthatatlan lakossági kéréseknek is, amelyekről az ügyfélszolgálaton keresztül értesülünk – magyarázta Haigl Béla osztályvezető. – A sürgős feladatok leggyakrabban gallyazást jelentenek. A fákhoz csak a rügyfakadás előtt nyúlhatunk, így nem okozunk kárt bennük.

Virág tavaszra, virág nyárra

A cél az, hogy tavaszra-nyárra az önkormányzati tulajdonban lévő zöldfelületek visszanyerjék a télre levetett pompájukat, tehát kizöldüljön a fű, a fák lombkoronát növesszenek, és színesek legyenek a virágágyások.
– Az első feladataink közé tartozik a fák tányérozása, vagyis a gyökérzet körüli föld lazítása, valamint a gyepszellőztetés – folytatta Haigl Béla. – A gyepszőnyeg dúsítására fűmagot vetünk, tápozunk. A tavaszra készülve fontos, hogy azok a közterületek, ahol ünnepségeket szoktak tartani, megfelelő állapotban legyenek az események kezdetére. Ilyen például a Kossuth tér és a Hargita tér.

vg1

vg2


Az említett terek virágágyásaiba, a kerületi körforgalmak közepébe és a többi ágyásba hamarosan kikerülnek az árvácskák, amelyek kora tavasztól szép díszei a közterületeknek.
– Azután következnek a nyári növények – mondta az osztályvezető. – A palánták már növekednek saját kertészetünkben, mintegy 160 ezer virág kerül majd ki a szabadba.

Újraindulnak az öntözők

A kertészeti munka természetesen sikertelen volna megfelelő öntözés nélkül. A Városgazda Zrt. a modern követelményeknek megfelelő öntözőrendszert épített ki a legtöbb parkban, ágyásban – például a Kossuth és a Hargita téren, az Alacskai úti és a Baross utcai körforgalomban, a Méta utcában –, amelyek automatizáltan teljesítik a feladatukat.
– Ilyenkor ellenőrizzük a rendszereket, a fagyok elmúltával pedig újraindítjuk őket. A programozásnak köszönhetően az időjáráshoz igazítva tudjuk szabályozni az öntözés gyakoriságát, a víz mennyiségét.
A szakember szerint szerencsés, ha az öntözés nem igényel emberi munkát. Ez a munkafolyamat automatizálható, a dolgos kéz pedig elkel más területeken.
– Van néhány park, ahol még kézzel öntözünk – tette hozzá. – Ezeken a helyeken megoldható, hogy a közeli kutak felhasználásával csöpögtetőrendszert építsünk az ágyásokba. Ez lényegesen egyszerűbb megoldás, mint az öntöző, de ezeken a helyeken éppen erre van szükség, ráadásul könnyen megépíthetők. Most, a tavasz kezdetén még ezt a munkát is elvégezzük.