És dübörög tovább…

Írta:  K.Gy. 2020.02.04.

Az iszlám kultúrája érdekli a Nyugdíjas Akadémia hallgatóit.

A legsikeresebb kerületi rendezvénysorozatok egyike az ötven felettieknek hirdetett szabadegyetem, a Nyugdíjas Akadémia. Február 1-jén startolt a tavaszi szemeszter, amely sok érdekességet tartogat.

VAA 5788 copy

Aki ellátogat a polgármesteri hivatal Üllői út 400. alatti tanácstermébe egy olyan szombat délelőttön, amikor a Nyugdíjas Akadémia egy-egy előadására készülnek a hallgatók, már a lépcsőn láthatja: páratlanul népszerű rendezvényről van szó.
Az akadémia ötlete Jászberényi József, a Milton Friedman Egyetem (akkoriban még Zsigmond Király Főiskola) intézetvezető tanárának fejéből pattant ki.

 

A szemeszter előadásai

Február 15. Dr. Udvarvölgyi Zsolt: Iszlám és tudomány
Március 7. Szegvári Katalin: A televíziózás átalakulása az elmúlt évtizedekben
Március 21. Dr. Lux Judit: Mediáció a családban
Április 4. Dr. Kis-Benedek József: Biztonságpolitika 2020 tavaszán
Április 18. Máté Erika: Arctorna, szemjóga és egyéb keleti mozgásformák az idősek szolgálatában
Május 9. Dr. Jászberényi József: Caravaggio festészete – avagy mit üzen a múlt a mának?

 


– Külföldi tanulmányútról hazatérve fedeztem felé, hogy a szeniorképzés még gyerekcipőben jár idehaza – idézte fel a kezdeteket. – Házaltam az ötlettel. Nem ment rögtön, de végül támogatókra találtam.
Az Óbudáról induló kezdeményezés szinte azonnal meghonosodott Pestszentlőrincen is, majd – gyakorlatilag már a második szemeszterre – rendkívül sikeres rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Nem csoda: olyan korosztály számára kínál önművelési, önfejlesztési lehetőséget, amelynek tagjai nyitottak erre, és elegendő idővel is rendelkeznek arra, hogy bekapcsolódjanak a programokba.
– Az akadémia folytatja a munkát. Szaniszló Sándor polgármester úrral személyesen beszéltem erről, és ő biztosított arról, hogy a szabadegyetemet az önkormányzat örömmel és lelkesen támogatja – tájékoztatta a lapunkat Jászberényi József.
– A szépkorúakat kívánjuk támogatni és bátorítani, hogy törekedjenek az élethosszig tartó tanulásra. Megszólítani és hasznos tudással felruházni az idősebb korosztályt és ezzel is arra ösztönözni, hogy egészséges, aktív, produktív életet éljenek a XVIII. kerület közösségében – mondta Somody László alpolgármester.
Az akadémián február 1-jén kezdődött meg a 16. szemeszter. Az ismeretterjesztő előadásokat – amelyekből további hat lesz ebben a félévben – most is minden második szombaton 9 órakor lehet meghallgatni a városháza üléstermében. Jászberényi József szerint a leginkább várt téma a szabadegyetem előadói közé visszatérő Udvarvölgyi Zsolt Iszlám és tudomány című előadása, de lesz szó biztonságpolitikáról, televíziózásról, konfliktuskezelésről, illetve -megelőzésről és sok egyébről is. Az előadások mellett újra számos tanfolyam indul, amelyekről a bp18.hu oldalon lehet tájékozódni.