A sündisznó és a nyúl esete az okoska bottal

Írta:  T.L. 2019.08.01.

Nagy napjuk volt a kicsiknek július 26-án a Pestszentimrei Közösségi Házban. Találkozhattak egy segítőkész sündisznóval, egy gyámolításra szoruló nyúllall és egy okoska bottal.

Nagy napjuk volt a kicsiknek július 26-án a Pestszentimrei Közösségi Házban. Találkozhattak egy segítőkész sündisznóval, egy gyámolításra szoruló nyúllal, egy szokásosan vicsori farkassal és egy okoska bottal. A nyár közepén ez nem is olyan rossz program, főleg, ha a gyengébb győz. Márpedig a mesékben és a bábelőadásokban mindig a gyengébb győz…

VAA 4867 copy

VAA 4801 copy

A gyerekek azonban nemcsak a mesehősökkel találkozhattak a PIK színháztermében, hanem az intézmény új igazgatójával, Lipcsey Ágnessel és az épületben működő FSZEK Pestszentimrei Könyvtár „régi” vezetőjével, Fodor Beatrixszal is, akik köszöntötték őket a könyvtár évadzáró bábelőadása előtt.
– Ez az első programom itt vezetőként, bár mi csak a helyet adtuk nagy örömmel a főszervezőnek, vagyis a könyvtár vezetőjének a kérésére, akivel, már most elmondható, jó a kapcsolatunk – mondta Lipcsey Ágnes.
Fodor Beatrix pedig annak adott hangot, mennyire boldog a hatalmas érdeklődésért, hogy az önkormányzat által támogatott előadás „kinőtte” a könyvtárhelyiséget, és megtelt a művelődési központ színházterme.
A háromnegyedórás előadáson a gyerekek érezhetően feszült figyelemmel kísérték végig a barátságos, de igen szertelen nyúl kalandjait a sündisznóval, akivel véletlenül futott össze az erdőben, mikor belebotlott az akkor még fölöslegesnek tűnő botba, mely a mese főszereplőjévé vált azzal, hogy a süni az egyszerű eszközzel akkor segített rajta, amikor éppen szüksége volt rá. Bár Szutyejev meséje az Okoska botocska címet kapta, hamar kiderült a történetből, hogy nem a bot okoska, hanem az, aki fogja, aki tud vele bánni, ha baj van, és akinek a szíve a helyén van…
A tanulságos mese az egyszemélyes Nefelejcs Bábszínház előadásában – Erdélyi Erika „főszereplésével” (a férje a technikus) – zenével, dalokkal van fűszerezve, amelyek néha ismétlődtek, hogy együtt énekelhessék a gyerekek a legegyszerűbb dallamokat.
– Az Okoska botocska című előadást Szutyejev Vidám mesék című könyve alapján készítettem, tavaly volt a bemutatója, és azóta már legalább negyedszázadszor játszottuk a fővárosban, illetve a környékén – „mesélte” Erdélyi Erika a műsor után. – A PIK-ben és a Kondorban is már többször báboztam, ezekre a helyekre mindig szívesen jövök, mert igen lelkesek az imrei és a lőrinci gyerekek. Ritkaság, hogy az előadást az önkormányzat támogatja, aminek köszönhetően ingyenes volt most a belépés a családoknak. S az is örömmel töltött el, hogy olyan nagy volt az érdeklődés, hogy ki kellett nyitni a színháztermet…