Biztonságban visszatérhetett mindenki az otthonába

Írta:  Bodzay Zoltán 2019.04.29.

 Kiürítették két kerület érintett részeit a hatástalanítás idejére.

Csaknem három heti szervezési, egyeztetési és biztonságtechnikai előkészítő munka után április 28-án hatástalanították azt a II. világháborús brit légibombát, amelyet a kispesti Bozsik Stadion átépítése helyszínén találtak a kivitelezők. A robbanótest hatástalanítása délelőttjén Pestszentlőrinc egy kicsi szegletében is megállt az élet.

VAA 8288 copy

VAA 8254 copy


Kiürítésre és lezárásra figyelmeztető, felhívó plakátokkal szembesültek a Bozsik Stadion környékén élők, akik a legtöbben a XIX. kerület lakói, de 3 érintett utca a XVIII. kerülethez tartozik. A stadion átépítése közben április 9-én talált II. világháborús robbanótest hatástalanítása miatt a környéken élők biztonsága érdekében a veszélyes övezet lakóinak április 28-án reggel 8 óráig el kellett hagyniuk lakásaikat. Oda visszatérniük csak a területlezárás feloldását követően lehetett. A rendőrség 8 órától elkezdte a lezárásra kijelölt körzet ellenőrzését.


Az előkészületek


A kiürítés idejére Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata az érintett XVIII. kerületi lakosok számára befogadóhelyeket ajánlott fel, amennyiben a kiürítés időtartama alatt nem tudtak a lezárt területen kívüli tartózkodásukról maguk gondoskodni. Olyanoknak is segített az önkormányzat ideiglenes elhelyezéssel, akik mozgásukban korlátozottak és a kiürítés időtartamára szükséges volt az elszállításuk.
Akiknek tehát nem volt hova menniük, azoknak az önkormányzatok biztosítottak ideiglenes befogadóhelyeket. A XVIII. kerületben ilyen volt a Kondor Béla Közösségi házban kialakított helyiség, míg a gondozásra szoruló, illetve idős lakosok és gondozóik elhelyezését a Somogyi László Szociális Szolgálat biztosította előzetes jelzés alapján.
Pestszentlőrincen három utából (Darányi, Hengersor és Parázs utca) 187 személynek kellett elhagynia az ingatlanát és 12 vállalkozást érintett a kiürítés. Az előrejelzések alapján 9 ember tartott igényt a befogadóhelyre, de végül csak 5 főt kellett a Somogyi László Szociális Szolgálat épületébe vinni, a Kondor Béla Közösségi Házban kialakított befogadó helyet pedig 8 fő látogatta meg, ahova előzetes bejelentés nélkül két kispesti család érkezett a kiürítés idejére.


A helyszínen


A robbanótest megtalálásának helyszínén április 28-án a reggeli órákban Horváth Csaba őrnagy a bombaszerkezetről tájékoztatta a sajtó képviselőit. A bombát hatástalanító tűzszerész járőr parancsnok a 250 kilogramm tömegű brit légibombáról szólva hangsúlyozta, hogy orrgyújtó szerkezetet nem tartalmazott, ám fenékgyújtót igen. A fenék részen ez a gyújtószerkezet éles helyzetben volt, így a talált formájában biztonságosan nem szállítható. Ezért volt szükséges a robbanószerkezetet a helyszínen hatástalanítani. A gyújtószerkezet kiszerelése után a robbanótest már biztonságosan elvihető. Mindkét alkotóelemét a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítását követően a későbbiekben megsemmisítik.


A jéghegy csúcsa


Ughy Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy a bombát a ledobását követően szinte napra pontosan 75 év után találták meg a Bozsik Stadion építői, s a hatástalanítása és a terület kiürítése a XVIII. kerület egy részét is érintette. Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere kiemelte:
– A bomba hatástalanításának napján látható művelet csak a jéghegy csúcsa, hiszen az elmúlt három hétben a két kerület önkormányzati és katasztrófavédelmi szakemberei, rendőrkapitányságai és kormányhivatali alkalmazottai összehangolt munkájával igyekeztek megoldani a feladatot.
Ughy Attila hozzátette: a XVIII. kerületben mintegy 200 személyt, csaknem 100 családot érintett a terület kiürítése. Őket a bomba hatástalanítását megelőző hetekben személyesen értesítették a kiürítés körülményeiről, arról, hogy mikor és milyen körülmények között kell elhagyni otthonaikat, illetve nagy valószínűség szerint mikor tudnak oda visszatérni.


Visszatérhettek


Gajda Péter elmondta, hogy több mint 300 szakemberrel együtt április 9-étől készültek arra, hogy a Bozsik Stadion építkezésén talált 250 kilogrammos bombát hatástalanítani lehessen. Kispest polgármestere tájékoztatta a sajtó képviselőit a terület április 28-i kora reggeli órákban elkezdődött közlekedési zárásáról, valamint a helyszín környékén, a XIX. és a XVIII. kerületben a több mint 1000 embert érintő kiürítési műveletről. Reményét fejezte ki, hogy a tűzszerészek a nap folyamán hatástalanítják a bombát, s azt követően az érintett területre hazatérhetnek az ott lakók.
Ez így is lett, mert délben újabb tájékoztatót tartottak a két kerület polgármesterei, valamint a tűzszerészek, akik szakszerűen eltávolították a bomba gyújtószerkezetét, majd ezt követően 12 óra után néhány perccel feloldották a Bozsik Stadion építése körül lezárt területen a közlekedési zárat. Ezzel egyidőben a vasárnap délelőtti órákra ingatlanaikat elhagyó környékbeli lakók is visszatérhettek otthonaikba, azaz ismét helyre állt a szokásos élet.