Csatlakoztassa az elektródot!”

Írta:  B.Z. 2019.04.08.

A kerület minden felnőtt háziorvosi rendelőjében van defibrillátor.

Természetesen az lenne a legjobb, ha az újraélesztő készülékekre soha nem lenne szükség, ám a gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy előbb, vagy utóbb mindegyik használata elkerülhetetlen. Éppen ezért örömhír, hogy április 3-ától immár Pestszentlőrinc-Pestszentimre valamennyi felnőtt háziorvosi rendelőjében rendelkezésre áll ilyen berendezés.
A Havanna lakótelep Kondor Béla sétányán található felnőtt háziorvosi rendelőben az életmentő készüléket az önkormányzat nevében Ughy Attila polgármester, Dömötör István alpolgármester és Havasi Zoltán önkormányzati képviselő adta át a rendelő háziorvosainak. Egyben ki is próbálták a berendezést, amely első megszólalásaként ezzel a mondattal ad utasítást a kezelőjének: „Csatlakoztassa az elektródot!”.

defib1

defib2

defib3


Ughy Attila a defibrillátor átadásakor bejelentette, hogy ezzel a kerület valamennyi felnőtt háziorvosi rendelőjében található és szükség esetén használható egy ilyen újraélesztő készülék. A polgármester elmondta, hogy évek óta van berendezés a Polgármesteri Hivatalban is, amely ha kell, akár életet is menthet.
Dömötör István a készülék előnyeiről szólva elmondta, hogy a bekapcsolása után magyarul tájékoztatja egy hang a kezelőt, hogy mit kell tennie, így tehát nem kell orvosi végzettséggel rendelkezni a kezelőjének. Az alpolgármester hozzátette: túl azon, hogy az önkormányzat megvásárolta a berendezést, minden olyan költségét is állja, amely az üzemeltetésével, karbantartásával kapcsolatosan felmerül.
– Még az idén a kerület összes művelődési intézményébe, a Kondor Béla Közösségi Házba, a PIK-be, valamint a Rózsa Művelődési Házba is elhelyeznek egy-egy defibrillátort – mondta el Dömötör István.
Dr. Kispál Györgytől, az intézményben rendelő egyik háziorvostól megtudtuk, hogy a készülék könnyen kezelhető, így nem csak az orvosok, hanem a laikusok számára is egyszerűen elsajátítható a használata.
– Már maga az a tudat, hogy van egy ilyen defibrillátor a rendelőben, egyfajta biztonságérzetet ad. Ráadásul ezek a készülékek már újabb fejlesztések, amelyek analízist is képesek végrehajtani, vagyis azt is meg tudják állapítani, hogyha nem szükséges ez a fajta beavatkozás. Voltak ugyanis gondok a korábbiakkal, amelyek ütöttek akkor is, amikor esetleg nem erre a kezelésre lett volna szükség.
Dr. Kispál György hozzátette, hogy az orvos szakmában azt szokták mondani, hogy először mindig a legsúlyosabb bajt kell orvosolni, s a szívmegállás ilyen. A készüléket az épület váróterében helyezik el, de ha életmentési helyzet van, akkor az orvosok természetesen ott lesznek és megadják a szükséges segítséget.
Sikeresnek mondható tehát az önkormányzatnak az a kezdeményezése, amelynek jegyében az elmúlt években defibrillátort telepítettek a háziorvosi rendelőkbe. Minthogy erre igény van, a program ezzel nem ér véget, mert még az idén a művelődési intézményekbe további defibrillátorokat szerelnek fel, a jövőben pedig minden olyan helyen szeretnének készüléket elhelyezni, ahol nagyobb számban gyűlnek össze emberek, és szükség lehet az újraélesztésre.