„Mert szép a fiatal, de a vén nagyszerű”

Írta:  Gáll 2019.02.28.

Idősek számára életmódtanácsadás - a Lőrinci Nagykönyvtár adott helyet a programnak.

 

Húszéves lányként beülni egy – rajtam kívül – kizárólag időskorú érdeklődőket vonzó előadásra meglehetősen furcsa érzés. A téma az öregedés, no meg annak „művészete” – vagyis mi lehet a hosszú élet titka? Azt azért nem lehet mondani, hogy elsietem az egészet, hiszen ha tetszik, ha nem, az ember születése pillanatától kezdve öregszik…

VAA 3998 copy

A helyszín a FSZEK Lőrinci Nagykönyvtár, az egyórás prezentáció vezetője pedig Sonnleiter Károly életmód-tanácsadó, aki pontosan ötkor meg is kezdi az aktuális előadást, amely egy sorozat része. Ez a február 21-i óra annak második felvonása, s lesz még harmadik is! A szakember humoros hangvételű „szónoklata” mindenkit megmosolyogtat, csakúgy, mint Victor Hugo Bibliából vett idézete, miszerint „szép a fiatal, de a vén nagyszerű”. Ebből is látszik, hogy a legfontosabb dolog az életben a pozitív szemlélet és a jó kedély, amit a tanár úr külön hangsúlyoz is. Az életben adódó problémákat nem lehet elkerülni, ám meg kell próbálni azokat megfelelően feldolgozni, így sokkal könnyebben fogunk boldogulni.
– Azok vagyunk, amiket gondolunk, ha negatív az eszménk, az kihat az életünkre is. Az a fő, hogy jól érezzük magunkat a saját bőrünkben – mondja az előadó. – A fizikai és szellemi változás nem kerül el senkit, de meg kell próbálni kitolni a stagnálás fázisát. Játsszunk például az unokákkal, hiszen a passzív öreg nem kell senkinek – mosolyog az egyébként maga is nagypapa Károly, s a közönség lelkesen bólogat.
Virtuális utazást teszünk a világ különböző területeire, a pakisztáni Hunza-völgybe, Szardíniára, Okinavára – csak néhány olyan hely, ahol a száz év fölötti emberek száma kiemelkedően magas. És minek köszönhetik ezek a szépkorúak a szép korukat? Nos, az egészséges táplálkozásnak (természetesen a böjtölés pozitív hatásairól is szó esik), a testmozgásnak, a dolgos életvitelnek, valamint a szeretet erejének. Az olaszok nem ismerik az idősek otthona meg a kirekesztés fogalmát, hiszen a „famiglia” mindenek fölött áll.
Itt az ideje példát venni – soha nem késő.