Idegenvezetői világnap

Írta:  G.A. 2019.02.28.

Helytörténeti barangolás Pestszentlőrincen és Pestszentimrén.

Kerületünkben is érdekes és értékes programokkal várták az érdeklődőket a Tomory Lajos Múzeum munkatársai február 22–23-án az idegenvezetők világnapja alkalmából. Három helyszínt sétáltak végig a helytörténet szerelmesei, amelyből két alkalommal Heilauf Zsuzsanna, a múzeum vezetője kalauzolt.

VAA 4420 copy

VAA 4368 copy

Meleg helyiségben forró teával fogadták a mobilkészülékeiket már a markukban tartó vendégeket pénteken. Az okostelefonok Heilauf Zsuzsanna köszöntő és rövid programismertető mondatai után rövid időre átvették a főszerepet. Kalapemelés jár a kamaszkorukat már régen maguk mögött tudó résztvevőknek. Gyorsan és szakszerűen töltötték le a helytörténeti séta szakemberek által készített applikációját, na jó, volt, akinek kérésre segített Veres Miklós fejlesztő.
A séta kezdetét megelőzően még egy kellemes feladatot teljesített az intézményvezető. Elsőként a jelenlevőknek mutathatta be A Pestszentlőrinci Kossuth tér című kiadványt.

Az élő szó varázsa

Erős túlzás volna a helytörténeti séta barátjának nevezni az időjárást, ám a hideg szél sem kedvetlenítette el a sétálókat. Az első világháború hősi emlékműve a díszkivilágításnak köszönthetően még szívbe markolóbb formában mutatta be a megsebesült katona halálának pillanatát. Az applikáció használata sokaknál még váratott magára, ennek egyszerű oka az volt, hogy Heilauf Zsuzsanna felkészültségét, előadásmódját választották a Kossuth téri séta résztvevői.

A szombat délelőtti séta a Pestszentimrei Közösségi Háztól indult, és élve az adott lehetőséggel, aki eddig még nem tette, most részben megismerhette az épületet. Maradt még felfedeznivaló a környéken is. Gondoljunk csak az olyan látnivalókra, mint a katolikus és a református templom, a baptista imaház a Nemes utcában vagy a Hősök tere. A fagyos szél a sétának csak az idejét rövidítette meg, a sikerét nem.

Nem mindenki fért be

Szokatlannak tűnhet az utolsó programot megelőzően említeni a maximum 30 fős csoporttal kapcsolatos elvárást. Igen sokan olvashatták a neten megjelent felhívást, amelyet szó szerint idézünk: „Tudjátok, hogy van egy vietnami buddhista szentély a kerületünkben? Most meg is nézhetitek!” Több mint hetvenen jelentkeztek a szentélylátogatásra, ám a szabály az szabály! A Sárkány Center Felsőcsatári úti találkozóhelyére pont harmincan érkeztek. A szentély bemutatását H. T. Thich Thien Bao buddhista tanítómester vállalta. A másfél órás idegenvezetés mély szakmaisága mellett a tanítómester mosolygása és empatikus hozzáállása tette emlékezetessé a látogatást.
Jó hír mindazoknak, akik helyhiány miatt lemaradtak: május utolsó szombatján újabb látogatást szervez a múzeum, így érdemes lesz időben jelezni a részvételi szándékot.