Tanuljunk informatikát!

Írta:  K.Gy. 2019.02.19.

A táblagépek ismeretére buzdít új szemeszterében a Nyugdíjas Akadémia.

Nagyon sok tudományág, nyelv, kreatív tevékenység iránt érdeklődnek a Nyugdíjas Akadémia tanfolyamaira jelentkezők, de a táblagépek ismerete eddig keveseket motivált. Pedig manapság, amikor a legtöbb helyen digitálisan történik az ügyintézés, nagy szükség lehet erre. Erre intette a résztvevőket Ughy Attila polgármester a 14. szemeszter február 16-i nyitó előadásán.

nyug2

nyug3


– Hét év? Ennyi idő alatt már akár agysebésszé is képezheti magát valaki – mondta tréfálkozva Ughy Attila polgármester február 16-án a polgármesteri hivatal üléstermében, a Nyugdíjas Akadémia 14. félévének első előadásán. A tréfa mellett azért érződött a polgármester, a nyitó előadást tartó dr. Jászberényi József, a Milton Friedman Egyetem felnőttképzési igazgatója és a kerületi szervező, Port Tivadarné hangján is: mindannyian büszkék arra, hogy ez a kezdeményezés ilyen hosszú időt ért már meg, ráadásul anélkül, hogy a népszerűsége egy kicsit is csökkent volna.

Az idő igazolta

Az akadémia 2012-ben indította el első félévét a XVIII. kerületben. Jászberényi József külföldi tanulmányutakról hazatérve vetette fel az ötven felettieknek szánt szabadegyetem ötletét, s azt munkahelye, az akkor Zsigmond Király Főiskolaként működő intézmény segítségével, annak szakembereivel sikerült elindítania. Az első képzésnek a főiskolának is otthont biztosító Óbuda adott teret, és nem sokkal ezután Ughy Attila javaslatára Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata is úgy ítélte meg, hogy egy ilyen kezdeményezés kiválóan szolgálhatná a kerületben élő szépkorúak önképzését, s egyúttal lehetőséget nyújtana körükben a közösségépítésre is.

Az akadémia következő előadásai

Március 9. Soós Eszter Petronella: Franciaország az EP-választás előtt
Március 23. Dr. Báthory Orsolya: A könyvtárak átalakulása a posztmodern korban
Április 6. Kovács György: Játszmák a családban
Április 13. Dr. Kiss-Benedek József: Közel-Kelet, katonai biztonságpolitika, terrorizmus
Április 27. Dr. Vitályos Eszter: Egészségügyi fejlesztések Magyarországon EU-forrásokból
Május 11. Dr. Jászberényi József: Magyar Aldebaránok – A magyar szellem vezérlő csillagai a XX. században

Valamennyi előadás 9 órakor kezdődik a polgármesteri hivatal üléstermében.

 

 


Az idő hamar igazolta a döntés helyességét. A kerületi akadémia ma már két helyen (a hivatal ülésterme mellett az Üllői úti Tud18 Képzéskoordinációs Irodában) működik, s idén 16 ingyenes és két fizetős tanfolyammal indult, amelyekre a nyitó előadás kezdetéig hétszázan regisztráltak.

Digitális a világ

Az érdeklődők tanulhatnak angol, orosz és német nyelvet, művészettörténetet, akvarellfestést, időskori pszichológiát és geopolitikát. A 14. félév újdonsága a családfakutatás, a Magyarország évszámokban, a jogi alapismeretek és a jobb agyféltekés rajz. Valamennyi iránt élénk az érdeklődés, a táblagépkezelés azonban kevesek fantáziáját mozgatta meg.
– Én szívből ajánlom, hogy aki csak teheti, vegyen részt ezen a kurzuson – javasolta Ughy Attila. – Manapság a legtöbb hivatalban, bankban, szolgáltatómál digitálisan zajlik az ügyintézés, aki ezt nem tanulja meg, annak nehezebb lesz ilyen helyzetekben. Érdemes belevágni.
A tanfolyamok mellett ebben a félévben hét előadás szerepel a programban.