Orvosok egymás között

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.11.20.

Tudományos nap a Rózsában.


Tudományos konferenciát tartottak az orvostudomány jeles helyi képviselői részvételével november 16-án a Rózsa Művelődési Házban. A Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata által támogatott eseményt a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. szervezte a dél-pesti egészségügyben dolgozó szakemberek részére.
Dr. Szebényi Attila megnyitó beszédében elmondta, hogy a hagyományos rendezvényt immár harmincötödik alkalommal rendezik meg ebben az évben. A Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője köszöntötte a vendégeket, közöttük a fővédnök Ughy Attila polgármestert, Dömötör István alpolgármestert és dr. Haintz Andrea tisztifőorvost.

VAA 3776 copy

VAA 3866 copy


Ughy Attila köszöntőjében a betegségek elviselésének különbözőségeiről beszélt, valamint a gyógyító szakemberek segítő munkáját méltatta. Elmondta többek között, hogy ahányan vagyunk, annyiféleképpen reagálunk a betegségekre. Az ijedtség és a félelem természetes kísérői a rossz híreknek. Akad, aki tudomást sem vesz a problémáról, míg más hallgat, és belülről dolgozza fel a fájdalmat. Olyan is van, aki minden szembejövő ismerősének elsírja a bánatát. Mindhárom általános emberi reakció, hiszen lélekben soha nem lehet felkészülni semmilyen betegségre. Ki-ki a maga személyiségéből, erejéből, hitéből kiindulva próbálja elfogadni és megérteni a helyzet tényét, hogy most egy darabig nincs egészség, hogy most védtelenek vagyunk, most minden változik, és nem mindig jó irányba.
Az egészségügyi dolgozók munkájáról a polgármester elmondta, hogy a gyógyítók, gondozók, ápolók azok, akik a betegek mellett mindig a valóságot, a tárgyilagosságot képviselik. Ők azok, akik a gyógyító szakmát élethivatásukká tették. Dolgoznak és rendben teszik a dolgukat, amihez csak támogatást kérnek.
– Ha a köszönetnek van itt az ideje, akkor megköszönjük, amit tesznek. Ha a támogatásnak, akkor minden létező lehetőséget megragadunk, hogy ezt az egészségügyben dolgozók is érezzék – hangsúlyozta Ughy Attila.
A tudományos napon négy blokkba osztva huszonöt előadás hangzott el a kardiológia, a diabetológia, az urológia, a sebészet, az onkológia, a radiológia, a fül, orr, gégészet és fej-nyaksebészet, valamint a pszichiátria tárgyköréből, de még szexuális kérdések kommunikációjáról szóló előadást is hallhattak az érdeklődők. Az egyes blokkok végén, de bizonyos előadásokat követően is viták, párbeszédek alakultak ki a szakma jeles képviselői között.