Hatalmi arrogancia Tusnádfürdőn

Írta:  Péntek László 2018.10.08.

Támadás érte a békés egymás mellett élést testvérvárosunkban, a székelyföldi Tusnádfürdőn.

 Mint egy gyöngyszem úgy bújik meg az Olt sötétzöld fenyvesekkel borított szorosában Csík ország büszkesége, a gyógyvizéről híres nemzetközi fürdő és üdülőtelep, kerületünk testvérvárosa: Tusnádfürdő, melyet 1842-ben alapítottak, és amely 1968-ban kapott városi rangot, jelenleg pedig Románia legkisebb városa. A 2011-es népszámláláskor 1629 lakosából 1597 fő vallotta magát magyar nemzetiségűnek, akik békésen megférnek a többi lakossal.
Akárhányszor visz az utam arrafelé, mindig megállok egy kis pihenőre, egy ebédre vagy kávéra, találkozni régi kedves ismerősökkel, barátokkal, és akárhogy is sietek, soha nem mulasztok el egy rövid sétát tenni a város utcáin, gyönyörködve gondozott szállodáiban, panzióiban, számba véve fejlődését, elért sikereit. Tavaly ilyenkor voltam utoljára Tusnádfürdőn, és megcsodáltam a nemrég épített városházát rajta a három nyelvű felirattal: PRIMARIE-KÖZSÉGHÁZA-TOWNHALL. A háromnyelvűség itt normális, hiszen évente több ezer olyan külföldi is megfordul az üdülővárosban, aki sem magyarul, sem románul nem beszél. Megdöbbenve értesültem arról, hogy az egy év és két hónapja felavatott városháza homlokzatáról el kell távolítani a háromnyelvű feliratot .

tusnádfürdő
Történt ugyanis hogy a magyarellenes Dan Tanase vezette, hasonló kezdeményezéseiről híres Méltóságért Európában Polgári Egyesület ( sic!) által tavaly kezdeményezett perben az idén februárban született elsőfokú ítélet. A Hargita Megyei Törvényszék az elmúlt években kialakult gyakorlatnak megfelelően az egyesületnek adott igazat, a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához benyújtott fellebbezést pedig elutasították. Így hát a jogerős bírósági ítéletnek megfelelően a városháza homlokzatáról el kell távolítani a VÁROSHÁZA és a TOWNHALL feliratot. A felperes azért kifogásolta ezeket, mert azoknak semmi közük az épület eredeti arculatához, ugyanakkor a VÁROSHÁZA felírat megsérti az Alkotmány 13. szakaszát, amely szerint az ország hivatalos nyelve a román, mert azonos szinten van a román felirattal (sic..!). A TOWNHALL megnevezés elhelyezése pedig eszerint csak arra szolgál hogy leplezze a VÁROSHÁZA felírat szövegét.
A bíróság szerint az épületen van már egy magyar nyelvű tábla az intézmény megnevezésével, tehát a magyar és az angol felírat elhelyezése törvénytelen. Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere úgy véli meg kell várni a jogerős ítélet indoklását ahhoz, hogy a helyi önkormányzattal együtt dönteni tudjanak a további lépésekről, a lehetséges jogorvoslati lehetőségekről.