A füves pályák királyai

Írta:  P.A. 2018.05.23.

Két korszerű munkagépet vásárolt a Városgazda18 a kerületi sportpályák profi gondozásához.

Öt élőfüves pályát üzemeltet, illetve tart karban a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. A labdarúgópályák gyepének kezelése, a fű nyírása komoly szaktudást és megfelelő technikai hátteret igényel. Ennek érdekében két korszerű fűnyíróval gyarapították a társaság gépparkját.

image001 1 copy

– Szakmai konferenciákon és kiállításokon is rendszeresen részt veszünk, hogy naprakész tudással rendelkezzünk a pályák gondozásával és a különböző gépek paramétereivel kapcsolatban – mondta Sándor István, a Városgazda Zrt. Intézményüzemeltetési Divíziójának vezetője. – Elsősorban a gépek megbízhatóságára, teljesítményére és megfelelő szervizhátterére figyeltünk, ezért esett a választásunk egy John Deere X590 és egy Antonio Carraro munkagépre. A gépekhez különböző adapterek csatlakoztathatók, így a fűnyírás mellett permetező, gyepszellőztető és egyéb kiegészítők szerelhetők rájuk. Az utóbbi munkagéppel nemcsak a Vilmos Endre Sportcentrum élőfüves pályáját, hanem a műfüves pályáját is karban tudjuk tartani.

image002

Az Antonio Carraro gépre a Városgazda Utánpótlás Akadémia TAO-pályázaton nyert pénzt. A munkagép megfordítható kormányüléssel rendelkezik, ami jobb fűnyírást tesz lehetővé, mivel a kerekek nem nyomják le a füvet nyírás előtt. A gyűjtőadapter 1000 literes. A géphez tartozik egy – a fű szellőztetésére és a műfüves pálya összetömörödő gumirétegének fellazítására is alkalmas – borona és egy nyolcméteres karral rendelkező permetezőadapter. Utóbbi a gyom- és rovarirtáshoz, valamint műfüvön az algamentesítéshez is ideális.
A John Deere fűnyíró traktor a Gerely utcai pályán dolgozik heti két alkalommal, illetve a nyári hónapokban hetente háromszor. A gép 8000 négyzetméter vagy még nagyobb terület nyírására ideális, ekkora felületen mintegy két óra alatt képes lenyírni a füvet. Egy léghűtéses, 22,4 lóerős Kawasaki-motor dolgozik benne, a fűgyűjtő tartálya pedig 500 literes.