Versek húrokra és hangszálakra

Írta:  G.A. 2018.04.11.

Vastapssal jutalmazta a PIK közönsége Lackfi János költészetnapi műsorát.

Okos döntésnek bizonyult az előzetes regisztrációhoz kötött részvétel a Pestszentimrei Közösségi Házban április 8-án. Borítékolható volt a telt ház, Lackfi János mutatta be legfrissebb, Emberszabás című verseskötetét a költészet napja alkalmából.

la1
 
– Lackfi János versei társat kerestek és találtak Herczku Ágnes énekes és az indiai származású zeneszerző-gitáros Sinha Róbert személyében, mondta felkonferálással összekötött köszöntőjében Ódor Katalin intézményvezető hozzátéve: – A költő játszik, mulattat, szomorít és alakot vált, dalai népiesek, városiak, dévajok és tétovák, azaz nagyon emberiek.

la2
 
Bizsergető, de ártalmatlan áramütéssel felérő, székbe szorító hatással repültek a műsor percek. A költő egyedi humora, szomorúbb versei, mint például az édesapja haláláról megemlékező költeménye és versekbe formázott családszeretete gerjesztették a nagy figyelmet. Az új, a napokban megjelenő verseskötet huszonöt, a feleségéhez, Júliához szóló költeményt tartalmaz, és miért pont huszonöt? – mert hát ennyi ideje tart az örömteli együttlét. Meglepő mondata, mely szerint "egy rendes költő már halott" nem váltott ki egyetértő bólogatást, csupán nagy kacaj volt a jutalma. Az előadás számos életrajzi elemet is tartalmazott, segítve Lackfi János egyéniségének alaposabb megismerését. Herczku Ágnes dalba ágyazva adott elő Lackfi verseket, mint például a Tengerszem, Semmidal és a Faggató. Volt egy "bundagyanús" eset is. Az énekesnő egy francia sanzon előadását követően feltette a kérdést, melyik magyar nótára hajazott a sanzon? Jött is a helyes válasz egy sátoraljaújhelyi hölgytől. Volt nagy csodálkozás, ugyan is Herczku Ágnes is Sátoraljaújhelyről származik. Az énekesnő meglepődését látva a bunda kizárva.

A Zenés Emberszabás címet viselő előadás befejezése nem történhetett meg időben. Nem szervezési, vagy technikai okok álltak a csúszás mögött, egyszerűen nem volt előre kalkulálható a hosszú perceken át tartó vastaps.