Új rendelő épül Pestszentimrén

Írta:  Városkép 2018.03.04.

Elkészültek a hamarosan induló beruházás látványtervei.

Mint azt már korábban megírtuk, kormányzati támogatással új gyermekorvosi és fogorvosi rendelő épül Pestszentimrén a Címer, az Ady Endre és a Nemes utca által határolt terület közel húszéves rendelőintézete mellé. A beruházás előkészületei már folynak, nemrégiben a látványtervek is megszülettek.

kepek rendelo

A mintegy 350 millió forintból felépülő intézmény minden igénynek megfelel majd, így az ellátásra szoruló kerületi kisgyermekek és felnőttek egy modern, XXI. századi, akadálymentes komplexumban gyógyulhatnak
a jövőben.

– Az új épület nemcsak vonzó, hanem költséghatékony is lesz, s az alapellátás színvonala is emelkedik. A kerület országgyűlési képviselőjeként folyamatosan azon munkálkodom, hogy további támogatást nyerjek Pestszentlőrinc-Pestszentimre számára. Az elmúlt időszakban is több fontos és nagy horderejű fejlesztést sikerült elindítani és megvalósítani a XVIII. kerületben. Az egészségügy kiemelt fontosságú terület, ezért fokozott törődést igényel itt, a kerületben is – mondta Kucsák László, akinek személyes közbenjárása sokat segített a beruházás előremozdításában. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a projekt célja az, hogy a helyi lakosok magasabb színvonalú ellátáshoz jussanak, az egészségügyben dolgozók pedig a lehető legjobb körülmények között dolgozhassanak.

Köztudomású, hogy az egészségügyben dolgozók munkája nélkülözhetetlen, hiszen ők azok, akik az elesett, beteg emberekkel törődnek, akik a betegágyak mellett tevékenykedve visszaadhatják az egészséget, a gyógyulás reményét. Éppen ezért a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az ágazatban dolgozók élet- és munkakörülményei a következő időszakban tovább javuljanak. Kucsák László elmondta, hogy az új kerületi rendelő tervezői gyelembe vették, hogy melyek az adott szolgálatok problémái, mire volna szükségük. Emelett az is fontos szempont volt, hogy a leendő létesítmény alkalmazkodjon a kisvárosias, családi házas környezethez, ezért kiemelt gyelmet kapott a zöldfelületek és a közösségi terek kialakítása.

A tervek alapján parkolókat, köztük két mozgássérült-parkolót is létesítenek a helyszínen. Az új rendelőben a jelenlegi struktúrában folytathatják a munkájukat az egészségügyi dolgozók. A különböző rendelő- egységeket egy épületben, de két külön megközelíthető részben alakítják ki. Az egyikben a gyermekorvosi, a másikban a fogorvosi rendelők kapnak helyet. A várókat korszerű légtechnikai berendezésekkel szellőztetik, a befújt levegőt fűtik, illetve hűtik. A fejlesztés lehetővé teszi a betegbiztonság és a betegelégedettség növelését, az egészségügyi szakellátásokat igénybe vevő lakosok komplex ellátási színvonalának emelését és az azokhoz való hozzáférés megkönnyítését. A új szakorvosi rendelő elsősorban a pestszentimrei lakosság számára hozza közelebb az ellátást, de az intézmény dolgozói szívesen fogadják a közeli agglomerációból érkező pácienseket is.

A kormánynak elsődleges fontosságú az egészségügy helyzete. 2010 után a rendszerváltás óta a legnagyobb, több mint 500 milliárd forintos fejlesztést hajtották végre az ágazatban a nemzetgazdaság pozitív eredményeinek köszönhetően: azóta 77 kórházat, 54 rendelőintézetet, 97 mentőállomást újítottak fel, s 23 rendelő és 30 mentőállomás
épült.

A legnagyobb volumenű fejlesztések az úgynevezett konvergenciarégiókban zajlottak, így ma már a vidéki kórházak jelentős részében XXI. századi körülmények között gyógyulhatnak a betegek. A főváros fekvőbeteg-ellátó intézményhálózata azonban jelentős lemaradásban van. 2017-ben Budapest legnagyobb kórházfejlesztési programja indult el, és a következő nyolc-tíz évben várhatóan mintegy 700 milliárdos fejlesztést hajtanak végre a fővárost és az agglomerációt kiszolgáló egészségügyi intézményekben. Budapesten három centrumkórház jön létre, az Egészséges Budapest Program keretében pedig 42,5 milliárd forintból 16 szakrendelő újulhat meg a központi régióban. A fejlesztések magukban foglalják az infrastruktúra és az eszközállomány korszerűsítését is.