Az idős emberek is lehetnek függők

Írta:  P.A. 2018.02.26.

A túlzott internetezés nem csak a fiatalok problémája.

Az időskori függőségekről szóló előadással vette kezdetét február 24-én a pestszentlőrinci Nyugdíjas Akadémia 12. szemesztere. A Zsigmond Király Egyetem és a XVIII. kerületi önkormányzat együttműködésével létrejött, és már a hatodik évadánál tartó tanfolyam- és előadássorozat az 50 éven felülieknek nyújt hasznos időtöltést és díjmentes tanulási lehetőséget.

VAA 5784 copy


A tavaszi szemeszter nyitányán Ughy Attila polgármester köszöntötte a képviselőtestületi ülésteremben megjelenteket, és örömét fejezte ki, hogy ezúttal is telt ház, azaz mintegy 110-120 érdeklődő várta az első előadást.
Több száz résztvevő
A polgármester szerint az akadémián ez a hatalmas érdeklődés lassan megszokottá vált, a vezető előadásokon kívül a különböző tanfolyamok is - a Nyugdíjas Akadémia egyéb helyszíneihez képest - rendkívül magas létszámban látogatottak. A tavaszi szemeszterre a kezdésig mintegy 530 fő jelentkezett, de a tapasztalatok szerint akár 6-700 főre is nőhet a létszám.
- Büszke vagyok azokra, akik jelenlétükkel, érdeklődésükkel, olykor az egyéb programjaikat alkalmanként háttérbe szorítva, vagy sokkal inkább az akadémiát az életükbe beépítve már a hatodik évet kezdik itt el – mondta Ughy Attila.


Az első intő jel


Az első tavaszi előadást Jászberényi József, az akadémia vezetője tartotta. Az időskori függőségekről szólva elmondta, hogy a 60, 70 vagy akár a 80 éves korosztály is rendkívül veszélyeztetett, ha egy megrögzött szokás, mánia kialakulásának lehetőségét vetjük fel.

VAA 5787 copy


- Bármilyen furcsa, de az alkoholfüggőségen kívül az internetfüggőség kialakulása jelenti az egyik veszélyforrást az idősek számára is. Megtanulják a gyerekektől, unokáktól, hogyan lehet a világháló segítségével kapcsolatot tartani egymással, megtanulnak böngészni, ami alapesetben jó dolog, de ugyanúgy előfordulhat velük is, hogy egyszer csak azt veszik észre, hogy eltelt 4-5 óra – mondta a Zsigmond Király Egyetem felnőttképzési igazgatója. – Ez egy jel. Ilyenkor kell visszatérni, amíg még nem késő egy másféle hasznos időtöltéshez. Ez lehet egy jó könyv elolvasása, egy kulturális televíziós műsor, vagy egy séta, de akár egy egyszerű bevásárlás is.


A függőség betegség


A modern társadalomban a függőségek kialakulása természetesnek mondható. Jászberényi József ugyanakkor elmondta, hogy a függőségek száma és aránya az, ami döbbenetes módon növekszik.
- A fejlett országokban már függőségi klinikákat is nyitottak, ahol elsősorban az internetfüggőket kezelik. Dél-Koreában az 50 milliós népességből 2 millió az internetfüggő, és 100 ezer embert kezelnek közülük ezeken a klinikákon. A függőség jó eséllyel gyógyítható, de az első és legfontosabb az, hogy az illető belássa, hogy nem helyes az az állapot, amiben van. Amíg nem ébred rá a függőségére, annak veszélyeire, addig nem lehet gyógyítani, mert az akarata ellenére senkit sem lehet kimozdítani abból a lelkiállapotból, amelyben jól érzi magát.

Az olimpiai bajnokok példája


A pestszentlőrinci Nyugdíjas Akadémia első tavaszi előadásán több mint 110 érdeklődő töltötte meg az önkormányzat tanácstermét. Jászberényi József ezt a nagyszámú érdeklődést egy friss olimpiai példával magyarázta.
- A Pjongcsagban aranyérmes férfi gyorskorcsolya váltó tagjai is különböző helyekről jőve edzettek, készültek egyazon célért, és érték el ezt a csodálatos eredményt. Ehhez tudnám hasonlítani az akadémia résztvevőit is, akik ugyancsak egy közös célra figyelnek. Arra, ami összetartja őket, ami fontos a korosztályuk számára, és nem arra, ami szétválaszt.

 


Jászberényi József hozzátette, hogy a hobbitevékenység nem tekinthető függőségnek. Akkor van gond, ha egy tevékenység eluralkodik a hétköznapi teendők felett, mánia lesz belőle.
- Beszűkül az ember tudata, csak azon az egy dolgon jár az esze. A külvilág számára ez sokszor nem is derül ki, mert a mániás ember akár kedélyesen elbeszélget velünk, miközben az agya a számára fontos dologgal van elfoglalva.
S hogy mekkora bajt okozhat a függőség? A legszörnyűbb példa erre egy dél-koreai pár esete, akik a 2010-es évek első felében egy internetes online játék révén ismerkedtek meg, találkoztak, majd gyermekük is született. A kicsi viszont néhány hónaposan éhen halt, miközben édesanyja a másik szobában a virtuális világ rabjaként játszott.
- Ebben az esetben a legelemibb ösztönt, az anyai ösztönt írta felül a függőség – mutatott rá Jászberényi József.

VAA 5741 copy