Meg kell tanulni tanulni

Írta:  Róth Ferenc 2018.02.27.

Jól kezdődött a Kossuth téri Sztehlo gimnázium tanárainak az éve. Meghívást kaptak a londoni BETT-re, a világ legnagyobb oktatástechnológiai kiállítására.

A Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium három pedagógusa vehetett részt január 23–26. között a BETT-en, vagyis a British Educational Trade and Technology Show-n. A világ legnagyobb oktatástechnológiai kiállítását 33. alkalommal rendezték meg, s azon több mint 850 cég, valamint közel 35 ezer látogató vett részt. A szakmai találkozó keretében a résztvevők a digitális pedagógia nyújtotta előnyökkel, a teljesítményt javító módszertani megoldásokkal ismerkedhettek meg.

Csodák palotája

– Hatalmas LED-kivetítők, zsúfolásig telt előadóterek, modern hangtechnika, nyüzsgő tömeg, kisebb-nagyobb robotok, számítógépek, képernyők, tabletek. Mintha a jövőbe csöppentünk volna, de ez a valóság volt – kezdte a beszámolóját a Sztehlo gimnázium tanára, Németh Krisztina.

új. 11. A. JÓ Szthelo VSZ 0339 copy


A három pedagógus utazását az iskola mellett az IVSZ, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége támogatta.
– Bármelyik előadáson vettünk is részt, az előadók mondandójában több közös pontot fedezhettünk fel. Valamennyien hangsúlyozták: ahhoz, hogy ne a múltnak, hanem a jövőnek neveljük az eljövendő generációkat, alapvető szemléletváltásra van szükség az oktatásban – mondta a pedagógus. – A jövő munkavállalóit nem tesztekre kell felkészíteni, mert az élet nem azokból áll. Közös munkára, együttműködésre kell nevelnünk a gyerekeket, a diákokat. Ennek módja az együttes, kooperatív problémamegoldás. Már jelenleg is előtérbe kerülnek az emberekkel való együttműködéshez kapcsolódó készségek, s ez a jövőben még inkább így lesz.

Aktívan, elkötelezetten

Németh Krisztina a kiállításon hallottak alapján azt is kiemelte, hogy a jövő dolgozóinak jó, egyre jobb kommunikációs készséggel kell rendelkezniük. Képesnek kell lenniük például arra, hogy felkutassanak és kiértékeljenek új tudásforrásokat, s azokat felhasználva másokkal közösen megoldásokat dolgozzanak ki.

– Hazánk első alkalommal volt jelen önálló pavilonnal a BETT-en, amit nagy sikerként élhetünk meg – összegezte az intézmény igazgatója, Vicziánné Salla Ildikó.

 


– Amikor az iskolában a tantervekből indulunk ki, nem biztos, hogy ezt a célt szolgáljuk. Meg kell tanítanunk a diákokat tanulni. Fontos az aktív tanulói részvétel, az elkötelezettség megélése. Ha a diákjainkat valós problémák elé állítjuk, segíthetjük őket abban, hogy kritikusan gondolkozzanak. Ha azt szeretnénk, hogy jól boldoguljanak, modelleznünk kell az elvárt viselkedésmintákat, és gyakoroltatnunk kell azokat. Ebben segítségünkre lehet a számítógép, mert annak köszönhetően egyszerre többen, akár sokan dolgozhatnak ugyanazon a problémán, s ez az, amit a munkájukban elvárnak majd a jelenlegi tanítványainktól.

Már a küszöbön áll…


Felvetődik az is, hogy milyen akadályok állhatnak a megvalósítás útjában, milyen feladatokat kell elvégezni a digitális átállás érdekében.
– A legfontosabb a megbízható szélessávú internet kiépítése az iskoláinkban. Fel kell készülni az együttműködésen alapuló tanórai munkaformákra is, mert ez a jövő – véli a Sztehlo pedagógusa, aki szerint a tanulmányút résztvevőiben tudatosult, hogy a digitális jövő már a küszöbön áll, s be kell engedni az iskolákba.