Szerelme Mexikó

Írta:  T.L. 2018.02.16.

Járt már Mexikóban? A PIK Galéria kiállítása elröpíti oda.

Egy egzotikus ország mutatkozott be a képek segítségével a PIK Galériában február 14-én Mexico mi amor címmel. Rocháné Büdy Annamária egyetemi tanár és idegenvezető negyedszázadot töltött az aztékok, a maják földjén, ahol családot alapított, és fényképezőgépével megörökítette egy különleges nép hétköznapjait és ünnepeit.

P1480725

Egy kis latin-amerikai zene után – Draskóczy Zoltán gitárművész játszott – Bauer Ferenc, a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat elnöke méltatta a képeket, amelyeken keresztül olyan benyomásokat szerzett, hogy máris útra kelt volna.

– Ezeken a fotókon Mexikó természeti csodái és népi kultúrája jelenik meg, egy távoli és titokzatos ország színes, egzotikus élete, amely kíváncsivá tett, amelyet én is szívesen megnéznék és fotóznék – mondta. – Köszönöm, hogy a PIK elhozta közénk egy különleges, ősi nép hétköznapjait és ünnepeit, mert akik március 2-ig megtekintik ezeket a csodálatos képeket, biztosan szerelmesei lesznek ennek az országnak, s igyekeznek még többet megtudni róla.

Az önkormányzati képviselő ezután átnyújtotta „a kerület borát” David R. Nájerának, Mexikó budapesti nagykövetének, aki ezekkel a szavakkal nyitotta meg a kiállítást:

– Örülök, hogy ebben a kerületben is megmutathatjuk az értékeinket, hiszen régi kapcsolat, barátság fűzi össze a két népet a sport és a kultúra terén. Büdy Annamária jól ismeri az országunkat, gyönyörű képei híven visszatükrözik mindennapjainkat, természeti szépségeinket. Jó „utazást” kívánok önöknek a kiállításon!

A képeket látva nem csoda, hogy az amatőr fotóművész beleszeretett ebbe az országba, annál is inkább, mert negyedszázadot élt ott a családjával.

– Hatéves korom óta fotózom, és Mexikóban több ezer képet készítettem az évtizedek alatt. Ezekből alig félszáz látható itt, kedvcsinálónak. Ahhoz, hogy más népek kultúráját tiszteletben tartsuk, először a saját értékeinket kell megismernünk – mondta Büdy Annamária, akinek a kiállítása kapcsolódott a Nemzetek Napja – Latin-Amerika című, február 18-án szintén a PIK-ben tartott egész napos rendezvényhez, amelyen többek között tangózhattunk, salsázhattunk, szambázhattunk, és megkóstolhattuk a jellegzetes mexikói ételeket, miközben vetített képes előadásokon ismerkedhettünk meg más latin-amerikai országokkal is.