Szomszédok összhangban

Írta:  Gönczöl András 2018.01.24.

Kilencről 14-re nőtt a rendőrségi körzetek száma.

Mi jobb a jó közbiztonságnál? A még jobb közbiztonság… A kerületi rendvédelem sokat ígérő változásairól, egyebek mellett a rendőrségi körzetek számának 9-ről 14-re növeléséről és az öt új szolgálati gépkocsi átadásáról beszélt Lévai István Zoltán, a közbiztonságért is felelős alpolgármestert és Minyóczki Árpád, a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője.

rend1
 
– Önkormányzatunk örömmel üdvözölte a körzeti megbízottak által felügyelt területek számának növelését. A 14-es szám nem a véletlen műve: emlékeztetem az olvasókat, hogy a kerületünkben ennyi képviselői választókörzet található. A szubjektív biztonságérzet növelésének járható útja például a felelősség és a felelősök meghatározása, megnevezése. A direkt kapcsolat a képviselő és a körzeti megbízott között felgyorsíthatja az ügyek megismerését és a hatékonyabb ügykezelést – hangsúlyozta Lévai István Zoltán (második képünkön jobbra).
Fontos és logikus feladat a körzeti megbízottak számára a területükön működő közintézményekkel, iskolákkal, óvodákkal „forródrótos” kapcsolat kialakítása.
– A kerületi lakosok segítsége kívánatos, sőt elengedhetetlen. Itt a szomszédainkra gondolok, szomszédja szinte mindenkinek van. Az egymásra figyelést egy oda-vissza alapon működő, nagyon hasznos tevékenységként minősítem. Bárhol és bármikor történhet egy bűnügy vagy találkozhatunk annak szándékára utaló jellel, cselekménnyel – mondta az alpolgármester. – A szokásostól eltérő, gyanúsnak tetsző viselkedés, terepfelmérő mászkálás, ne adj’ Isten, egy megkezdett bűnelkövetés sejtésekor azonnal jelezzünk a rendőrségnek vagy, ha egyszerűbben megoldható, a képviselőnek. Előfordulnak hamis riasztások is, ám ezek száma elenyésző, és ha már ott van a rendőr, akár meg is beszélhetjük vele a terület közbiztonsági helyzetét. Mi mindannyian egy szeretett élő közösség tagjai vagyunk, ezért figyeljünk egymásra, óvjuk az értékeinket. Ami ma a szomszédommal, az holnap velem is megtörténhet. Szubjektív biztonságérzetünk javítása és ehhez a feltételek megteremtése önkormányzatunk kiemelt feladata volt és lesz.

rend3

Az alpolgármester örömmel osztotta meg azt is, hogy öt új és jól felszerelt szolgálati gépkocsival gazdagodott a kerületi rendőrkapitányság.

– A munkafeltételek új műszaki eszközökkel való javítása, bővítése is a kerület lakosságának abszolút hasznára tesz. Növeli az adományozás értékét, hogy a körzeti megbízottaknak is jutott az új szolgálati gépkocsikból.

A szomszédok összhangjának fontossága jegyében az önkormányzattól néhány száz méterre található, akár távolabbi szomszédnak is tekinthető XVIII. kerületi Rendőrkapitányság felé vettük az irányt. 

A Pestszentlőrinc-Pestszentimrét érintő általános helyzetismertetés után az újdonságokról tájékoztatott Minyóczki Árpád rendőr alezredes (második képünkön balra).. A kapitányság vezetője a kerületünket is pozitívan érintő bejelentéssel kezdte a tájékoztatóját: december 21-én a Készenléti Rendőrség laktanyájában Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és az országos rendőrfőkapitány, Papp Károly rendőr altábornagy átadta a már említett új szolgálati gépjárműveket a rendőrség részére. A XVIII. kerületi Rendőrkapitánysága ebből a kontingensből kapott öt „rendőri jelleggel ellátott” szolgálati gépkocsit.
– A 9-ről 14-re emelt körzeti megbízotti területek kijelölését és a felelősök kinevezését megelőzte egy hasznos, észszerű egyeztetés az önkormányzattal – mondta a kapitányságvezető. – A képviselőkkel kialakított közös munkának, információcserének köszönhetően a gyakran említett szubjektív biztonságérzet nagymértékben javítható. A logisztikai feladatokat Kertész Attilával, a körzeti megbízottak vezetőjével közösen oldottuk meg. Az új rendszerrel kapcsolatban reményeink szerint kapunk majd ilyen-olyan lakossági visszajelzéseket, és ha már a remény szót említettem, legyenek túlsúlyban az elégedett vélemények – mondta Minyóczki Árpád.    

rend2