Bevetésen az új útszórók

Írta:  Puskás Attila 2018.01.22.

Az első hó nem okozott fennakadást a kerületben.

Akárcsak tavaly, idén is január második hetében érkezett meg az első hó a fővárosba. A néhány centiméteres hóréteg pár nap alatt eltűnt, így nem okozott gondot a XVIII. kerületben sem, de a tél kedvelőinek, legfőképp a gyerekeknek hozott egy kis örömöt a hómentes téli iskolai szünet után.

VAA 0366 copy

Pestszentlőrinc-Pestszentimrén 250 kilométernyi úthálózat karbantartásáról – így télen a havas, jeges útfelületek szórásáról és takarításáról – gondoskodik a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. A cég munkatársai folyamatosan figyelik az időjárás-előrejelzéseket, és szükség esetén a lehető leggyorsabban intézkednek. A hóeltakarítás és a jégmentesítés során elsőbbségben részesítik az intézményeket, a forgalmasabb utakat és csomópontokat.

Éjjel-nappal szórhatnak

Tavaly többek között két új útszóró felépítménnyel gyarapodott a Városgazda gépparkja, és ezeknek a havas, jeges időszak beálltával nagy hasznát veszik a kerületi lakosok. Az első bevetésen a néhány centiméteres hó nem okozott gondot, de amint azt Varsányi Balázs, a városüzemeltető cég mélyépítési osztályának vezetője elmondta, ha az időjárás úgy diktálja, a két szóró éjjel-nappal járni fogja a kerület útjait, hogy mindenhol a lehető legbiztonságosabb felületeket biztosítsák.

VAA 8486 copy

– Egy megadott lista alapján gondoskodunk az utak járhatóságáról, így első körben a főbb útvonalakat szórjuk, utána következnek az alsóbb rendű kerületi utak és utcák. Elégedettek vagyunk az új sószóró felépítményekkel, a két gép egy nap alatt összesen 150 kilométernyi utat tud megfelelően kezelni. A tartályukban négy tonna szóróanyag fér el, amit a Fővárosi Közterület-fenntartótól kapunk. A kerületi járdák szórásához viszont már a Városgazda vásárolja a szóróanyagot. A hó- és jégmentesítéshez száz százalékban környezetbarát Útkáli Progresst használunk. A járdák karbantartása a különböző szóró- és tolóadapterekkel könnyen felszerelhető kis traktorjainkkal történik – tette hozzá Varsányi Balázs.

VAA 0361 copy

Nagy hó is jöhet

Mivel az első hóesés hétköznap volt, csak kevesen tudták kihasználni a lehetőséget egy kis szánkózásra, hógolyózásra. De a tél még tart, így remélhetőleg érkezik még olyan mennyiségű hó, hogy gyerekek lepik el a szánkódombokat, és hóemberekkel népesítik be a játszótereket, udvarokat.

 

 

A havazás a lakosoknak is ad feladatot

A meredek és forgalmas útszakaszokon, valamint az intézmények járdáin a hó eltakarítása a Városgazda Zrt. feladata, a saját portája előtt azonban minden ingatlantulajdonos köteles eltakarítani a havat, csúszásmentessé tenni a járdát. Járdán és zöldterületen csak a növényekre veszélytelen környezetbarát szóróanyag alkalmazható.
A havazással, a téli időjárás miatt megváltozott útviszonyokkal kapcsolatos bejelentéseket továbbra is a Városgazda Zrt. központi ügyfélszolgálatán lehet megtenni (Baross u. 7., telefon: 297-0799 és 06-30-549-6922, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

 


Egy ilyen nagyobb havazást is felkészülten vár a Városgazda. A társaság gépparkja akár egy gyorsan lezúduló 30–40 centis hóréteg gyors eltakarítására is alkalmas. A kerületi hó- és jégmentesítés évek óta a – novembertől a hóolvadásig tartó időszakot felölelő – téli felkészülési terv szerint folyik, amely részletesen felsorolja az önkormányzat kezelésében lévő aszfalt- és földutakat, kiemelt járdaszakaszokat és közterületeket.

VAA 8520 copy