Hagyomány és újhullám

Írta:  K.Gy. 2017.10.10.

Először lesz szüreti fesztivál a megújult Kossuth téren.

Új rendezvénnyel gazdagodik a folyamatosan megújuló Kossuth tér programkínálata: október 14–15-én kétnapos szüreti fesztivált rendeznek az önkormányzat támogatásával. Az esemény a hazai borászatok, sörfőzdék és pálinkaházak neves termékeit, valamint hagyományos és újhullámos ételek sorát vonultatja fel. És persze lesz mit nézni a színpadon is.

VAA 6195 copy

Két nagy sztár lép színpadra október 14-én, illetve 15-én a Kossuth tér hangulatos környezetében: az első, szombati napon Deák „Bill” Gyula ad koncertet a zenekarával, vasárnap pedig a Parno Graszt fellépése zárja a kétnapos eseménysort. Az első ízben megrendezett szüreti fesztivál persze e két népszerű csapat mellett is számos népszerű előadót vonultat fel: itt lesz Kökény Attila, az Irigy Hónaljmirgy, a gyerekek örömére az Apacuka zenekar, és a két nap alatt természetesen megmutatják magukat az ugyancsak nagy hírű, ráadásul kerületi illetőségű fellépők is: a Tébláb és a Botafogo táncosai, a Dohnányi iskola zenészei, valamint Moha bá’.

Mit iszol?

Noha a színpadi kínálat igen színes, alapvetően mégis gasztronómiai fesztiválról van szó, amelynek középpontjában a bor és a szüret áll, beleértve a szőlőtaposást és -préselést is.
– A célunk az, hogy igényes termékek kerüljenek a közönség elé, hogy a fesztivál a minőségi borfogyasztás kultúráját ismertesse meg a látogatókkal – tájékoztatta lapunkat Galgóczy Zoltán alpolgármester. – A kiállító borászatok listája még nem zárult le, de már biztos, hogy a villányi Polgár Pincészet, valamint a Kern Bor- és Pezsgőház itt lesz.

Az ízek tere

Nem túlzás azt állítani, hogy a megújult Kossuth tér a kerület szépen formálódó gasztronómiai központja. A Gyöngyvirág utcai oldalon hosszú ideje üzemel igényes étterem, a Thököly út felől pedig megnyílt a kellemes hangulatú kávézó. Gasztronómiai fesztiváloknak harmadik éve ad otthont a park. 2015 augusztusa óta rendeznek itt évente kézműves sörfesztivált, idén tavasszal pedig a térre várták a Tavaszi Ízkavalkád látogatóit is. Az október 14–15-i szüreti fesztivál egy újabb szín ezen a palettán.

 


A boron túl gondolnak azokra is, akik elsősorban a hangulat kedvéért látogatnak ki, és más ízekre vágynak. Ezért kínálja majd a termékeit számos kézműves sörfőzde is, a pálinkásokat pedig olyan ismert műhelyek képviselik, mint például a Madarasi Pálinkaház.

Egy kis sajtot?

A szervezők az ételkínálat összeállításában is a minőségre törekedtek.
– A gasztronómiai kínálat akkor emlékezetes, ha finom, minőségi és érdekes termékek szerepelnek benne. Mi arra törekszünk, hogy a hagyományos ízek és az újhullámos ételek egyszerre legyenek jelen, hogy mindenki találjon kedvére valót – magyarázta Balogh Vivien főszervező.
Ez annyit jelent, hogy a látogató éppúgy talál majd a standoknál kézműves sajtot, kenyérlángost, pampuskát, kürtős kalácsot, lángost, rétest, perecet vagy vásári édességeket, mint ahogyan kedvelt egytálételeket vagy modern burgereket, gofrit és más finomságokat is.

Kicsi vagy?

Talán furcsa, de a szervezők ezen a rendezvényen is megszólítják a gyerekeket. Ennek az a magyarázata, hogy nem bor-, hanem szüreti fesztiválról van szó, márpedig a szüret örömteli családi esemény, így azon a legfiatalabbaknak is helyük van. Fentebb már említettük, hogy a színpadon külön készülnek a gyerekek szórakoztatására, s így lesz ez a standok környékén is. A fesztivál területén kvízjáték, táncház, állatsimogató, ügyességi versenyek, vetélkedők, kézműves sátor, arcfestés, dodzsem, légvár áll a kicsik szolgálatára.