Zöld akció a kerületben

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.06.22.

A XVIII. kerületi rendőrség a társszervezetekkel együtt tartott ellenőrzést június 17-én Pestszentlőrinc és Pestszentimre erdős területein.

A X. és a XVIII. kerület között elterülő Határerdőnek a Tünde, az Álmos és a Frangepán utca kereszteződésében lévő bejáratától néhány percnyi sétával juthatunk el a Tünde-parkba, amely valójában egy szép nagy erdei tisztás.
Itt kaptak eligazítást a XVIII. kerületi rendőrség és közterület-felügyelet, az erzsébettelepi polgárőrség és a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársai az úgynevezett zöld akcióról, amelynek hivatalos megnevezése „A kerület erdeinek, ligetes területeinek közbiztonsági célú ellenőrzése” volt. A tájékoztatón részt vett Lévai István Zoltán közbiztonságért felelős alpolgármester és a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője, Minyóczki Árpád rendőr alezredes is.

Image fe átméretezve
– Az akció célja az, hogy a járőrök ott legyenek az olyan helyszíneken, ahol számos ember fordul meg – hangsúlyozta a rendőrkapitány. – A csillagászati nyár küszöbén már sokan kirándulnak, sportolnak az erdős területeken, amelyekből szerencsére 1600 hektár van a kerületben. A járőrcsoportok ezért ezekre koncentrálják az ellenőrzést.
Az alpolgármester elmondta: nem azért rendezik meg a zöld akciót, mert közbiztonsági szempontból nagy problémák vannak a kerületben. Azért fontos, hogy a járőrcsoportok rendszeresen feltűnjenek az erdős részeken, hogy egyfelől fokozzák a lakosok biztonságérzetét, másfelől azok, akik rosszban sántikálnak, lássák, hogy nem érdemes ide jönniük, mert bármikor összefuthatnak a rend őreivel.
Az akció keretében főleg az illegális szemétlerakásra, a gépkocsialkatrészek elhelyezésére, a gépjárművel való behajtásra figyeltek, és persze arra is, hogy a piknikezők a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtottak-e tüzet. Pontosabban: miután aznap módfelett szeles időjárás volt, ami nem kedvezett az erdei sütögetésnek, nem is találkoztak ezzel a problémával.
A póráz nélkül szaladgáló kutyák gazdáinak felhívták a figyelmét arra, hogy ez nemcsak szabálytalan, de sokakat meg is ijeszt.
A kerületi közbiztonsági referens, Székely Péter Csaba elmondta, hogy az akció mérlege jó volt, kivéve, hogy számos helyen találtak illegálisan lerakott hulladékot, ezért folyamatosan ellenőrizni fogják az erdei utak sorompójának zárva tartását, hogy ne lehessen gépkocsival szemetet bevinni az erdőbe.
A járőrök ellenőrizték azokat a helyeket, ahol az emberek előszeretettel helyeznek el hulladékot, a felfedezett újabb helyeket pedig a GPS-koordináták szerint rögzítették. Ennek alapján megszervezik az összegyűlt szemét elszállítását. Az ellenőrzés alkalmával találtak a hulladékok között olyan papírokat is, amelyeken konkrét személy neve szerepelt, aminek alapján feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.
Egy különleges eseményről is beszámolt a közbiztonsági referens, mégpedig arról, hogy a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat gépkocsijában ülő járőrök felfigyeltek egy bajba jutott nagymamára és a kis unokájára. Az történt, hogy az erdőben sétálás közben az asszony kificamította a bokáját, és nem tudott továbbmenni. Miután kisgyerekkel volt, a járőrök nem akartak mentőt hívni, hanem hazavitték őket, és a család gondoskodott a nagyszülő orvoshoz jutásáról.
A közbiztonság őrei több helyen találkoztak kirándulókkal, volt, aki meg is kérdezte, hogy mi történt. Amikor megtudták, hogy nincs semmi baj, megnyugodtak, és még hozzá is tették: örülnek a jelenlétüknek.
A kerületi rendőrség már több alkalommal tartott a társszervezetekkel közösen zöld akciót. A mostanit is továbbiak fogják követni különböző időszakokban, különböző napszakokban és különböző helyszíneken.