Százharminc évig kellene élnie

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.05.16.

Ez most nem művészet: tudomány. Mészáros Sándor alkotásai a Zilában.

Mészáros Sándor vasdiplomás okleveles vegyészmérnök, vákuumelektronikai szaktanácsadó május 8-án töltötte be a 90. életévét. Ebből az alkalomból ezen a napon nyílt életmű-kiállítása a Zila Kávéházban.

VAA 7672 copy

Az érdeklődők Mészáros Sándor egészen fiatal korától napjainkig folytatott fejlesztő, tudományos munkásságából, valamint szenvedélyes technikai hobbijának kiemelkedő érdekességeiből kaphattak ízelítőt. S érdeklődőkből nem volt hiány a megnyitón. A nyugdíjas vegyészmérnök 25 évig tanított a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán, így számos egykori tanítványa is megjelent.

VAA 7681 copy
Az ünnepeltet Lévai István Zoltán alpolgármester köszöntötte, majd egy volt tanítványa méltatta a munkásságát. Ezt követően a mérnöktanár tárlatvezetést tartott, miközben beszélt az életének fontosabb állomásairól is.
Az Üllőn született Mészáros Sándor a pestszentlőrinci Wlassics Gyula utcai állami gimnáziumban kezdte a tanulmányait, s 1950-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezett vegyészmérnöki diplomát. Még abban az évben a Tungsramhoz került önálló fejlesztőmérnökként. Az apai ház apró laboratóriumában azonban már 16 évesen mozdony- és repülőgépváz-modelleket készített. 1957-ben – már mérnökként – az országban az elsők között rakott össze amatőr körülmények között televíziókészüléket.

VAA 7655 copy
1964-től a teljes elektroncsövek főtechnológusa, 1970-től a Budapesti Elektroncsőgyár igazgatója, 1975-től fejlesztési főmérnöke volt. 1984-től a nyugdíjazásáig tanácsadóként, illetve főmunkatársként tevékenykedett, emellett 25 évig a Kandón másodállásban tanította az elektroncsövek tantárgyat. A tanítványai megemlítették, hogy nagy kofferrel járt be előadást tartani, mert igyekezett megmutatni mindent, amiről beszélt.
Mészáros Sándor nyugdíjasként egészen a múlt év végéig vákuumelektronikai szaktanácsadóként tevékenykedett Dunakeszin, a Lighttech Kft-nél. Rendszeresen olvas szakmai folyóiratokat, könyvtárakat látogat, tagja több tudományos egyesületnek, s mindemellett a hobbijának él.
– Még nagyon sok megvalósításra váró ötletem van, ahogyan számoltam, kitart legalább 130 éves koromig – mondta mosolyogva a mérnök úr.
A kiállítás megnyitóján részt vett Galgóczy Zoltán alpolgármester is.