Kézzelfogható álom a sportcsarnok

Írta:  Róth Ferenc 2017.01.23.

A 21. század igényeinek megfelelő sportcsarnok épül a Thököly úton az ebben az évben negyvenéves Lőrinci Sportcsarnok helyére.

Amikor 1977. szeptember 6-án átadták a sportcsarnokot, az eleget tett a kor követelményeinek, igényeinek. Tizenkét éve, 2005-ben azonban fel kellett újítani, mert 28 évesen már voltak rajta „ráncok”.
A 44 x 24 méteres küzdőtéren több sportág űzhető, akár a nemzetközi sportági szövetségek előírásait is szem előtt tartva.

UTF 8LC591rinci20Sportcsarnok20lC3A1tvC3A1nyterv 1

Az elmúlt évtizedek során megszámlálhatatlanul sok kézilabda-találkozó, futsal-, floorball-, karate-, ritmikusgimnasztika-verseny helyszíne volt a csarnok. A lelátókon jelenleg 400 ember biztathatja a PLER kéziseit (is). A „Lőrinci” alkalmas bálok, koncertek, egyéb kulturális események megrendezésére is.
Azonban ennyi szép és dicsérő szó után is be kell látni: a csarnok fölött eljárt az idő. Új kell, mert a létesítmény már távolról sem mondható összkomfortosnak.

Zöldre váltott a lámpa


– Nem kérdezem, hogy milyen lesz a búcsú az „öregtől”, mert gondolom, nem ezzel foglalkoznak jelenleg. Lehet dolga, dolguk bőven a beruházás előkészítésével...
– Nem unatkozunk, s erre a kérdésre feltehetően ugyanezt tudom majd válaszolni a jövő év elején is – mondta Lévai István Zoltán, az önkormányzat sportért felelős alpolgármestere.
– A PLER második pályázata lett sikeres, a 2012-ben beadott még piros lámpát kapott.
– Ma már, különösen a mostani sikerének ismeretében, nem foglalkozunk a korábbival. Az biztos, hogy jó, alaposan átgondolt és minden oldalról alátámasztott pályázat került a Magyar Kézilabda Szövetséghez. A válasz decemberben érkezett meg, jelezve: most már zöld a lámpa, megkezdhetjük az előkészületeket.

IMG 5827 copy copy
– A lebontandó régi csarnok az önkormányzaté, vagyis a köz tulajdonát képezi. Lesz-e változás ebben, netán a PLER lesz a tulajdonos?
– Erről szó sincs. A tulajdonviszonyok természetesen nem változnak, továbbra is önkormányzati, vagyis kerületi tulajdonú marad a sportcsarnok. A felújítás támogatására a PLER Kézilabdasport Kft-nek volt lehetősége pályázni, amit az önkormányzat előzetesen jóváhagyott.

Keresztelő is lesz


– Manapság minden valamire való sportcsarnoknak van „keresztneve”, vagyis olyan támogatója, amelynek a nevét viseli a létesítmény. Szóba jöhet ilyen a Thököly úton?
– Mi is folytatunk tárgyalásokat ilyen irányban, de véglegeset ma még nem lehet mondani, túl korai lenne.

Ezres lesz az új lelátó


A jelenlegi 400 férőhelyes csarnokot a Nemzetközi Kézilabda-szövetség előírásainak megfelelően 1000 fő befogadására alkalmassá bővítik, az ehhez tartozó kiszolgáló és kiegészítő funkcióval. A küzdőtér köré fogadótér, porta, jegypénztár, ruhatár épül, továbbá összesen 400–500 négyzetméteren nyolc öltözőblokk. Lesznek irodák, továbbá orvosi szobák és szertárak, edzőtermek és multifunkciós termek, valamint egy 50 fős előadóterem és konditerem is. A lelátón közvetítőállások, sajtóhelyiségek is helyet kapnak. Kialakítanak egy 30 négyzetméteres fedett teraszt, úgynevezett támogatói lelátót is.
A mai 2500 négyzetméter alapterületű épületet a beruházás nyomán egy mintegy 4000 négyzetméteres létesítmény váltja fel.


– Nézzük a szakmát, a sportot, mert feltételezem, hogy amennyire várják a kézilabdázók az új csarnokot, annyi gondot kell majd leküzdeniük, miután bezár a csarnok.
– Igen, ez a legfontosabb, ezt kell kidolgozni, ezt látom a legnehezebbnek. A bezárás gondot okozhat a csarnokot használó valamennyi egyesületnek és iskolának.

A cél 2018 ősze


– A PLER kézilabdázóinak hány csapatát érinti az építkezés?
– A különböző korosztályokban 11-12 csapatot és számtalan mérkőzésük helyszínét.
– Miközben a felnőtt csapat igyekszik vissza az első osztályba...
– Az NB I/B-s felnőttek a második helyen állnak a bajnokságban, tehát figyelni kell rájuk is, hogy megfelelő körülményeket tudjunk biztosítani a nyugodt felkészülésükhöz és a sikeres találkozóikhoz.
– Mikorra készülhet el az új sportcsarnok, mivel volna elégedett?
– Nagyon boldog és elégedett lennék, ha a 2018–19-es őszi szezont már az új arénában kezdhetnék meg a sportolóink, s természetesen nem csak a kézilabdázók.

UTF 8LC591rinci20Sportcsarnok20lC3A1tvC3A1nyterv 8