Ismét iskolapadban

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.02.23.

Nagy érdeklődés közepette kezdődött el a Nyugdíjas Akadémia második félévi programja február 20-án a polgármesteri hivatal tanácstermében.

Immár a múlté az a sztereotípia, hogy ha a nyugdíjaskorban lévő férfi, akkor a kályha mellett a hintaszékben üldögélve újságot olvas, ha nő, akkor pulóvert kötöget, netán a konyhában a fakanalat forgatja... Ma már a nyugdíjasok nagy része tudni akar a világ dolgairól és arról, hogy mi miért következett be. Ezért van olyan nagy sikere a kerületi Nyugdíjas Akadémia előadásainak és tanfolyamainak.

nyak
Mindenki, aki beiratkozott a 2015/16-os tanév elő szemeszterére, alig várta, hogy megkezdődjön a második félév, és ismét beülhessen az „iskolapadba”. Ezt az is tükrözte, hogy zsúfolásig megtelt a polgármesteri hivatal tanácsterme, annyian vettek részt az Olaszország – múlt, jelen, jövő című előadáson, amelyet dr. Jászberényi József tartott.

Figyelemfelkeltő programok


– Az előadások és a tanfolyamok témáit úgy állítottuk össze, hogy azok érdekesek legyenek a nyugdíjasoknak. Közöttük vannak olyanok is, amelyeket rendszeresen kérnek a hallgatók, ilyen többek között az iszlámmal kapcsolatos előadás, ami most sokkal időszerűbb, mint korábban bármikor – mondta a Zsigmond Király Főiskola intézményvezetője. – A tanév második felében nyolc előadás hangzik el. Az előző félévben 14 tanfolyamot tartottunk, most eggyel növekszik a számuk. Meghallgatva az akadémia résztvevőinek kérését, a mai magyar társadalmi problémák helyett a művészettörténet rejtelmeibe avatjuk be őket.

A Nyugdíjas Akadémia előadásai


Március 5. Mire vigyázzunk, ha külföldre utazunk? (Lantos Gábor)
Március 19. Generációs hidak és szakadékok (Czipperer Zsófia)
Április 2. Szépségeszmények változása a különféle korokban (Kovácsné Magyari Hajnalka)
Április 9. Az ételkészítés története (Buday Péter)
Április 16. Az iszlám jelene – aktuális kérdések (Udvarvölgyi Zsolt)
Április 30. Az időskori hátrányos megkülönböztetés (dr. Jászberényi József)
Május 14. Közlekedjünk biztonságosan! (Szabó Sándor Tibor)


Az iszlám a tanfolyamok között is szerepel, az angol nyelvtanfolyamok szintje pedig ötről hatra bővül.
Az intézményvezető azt is elmondta, hogy a program nem valósulhatna meg félévről félévre az önkormányzat hathatós támogatása nélkül. Port Tivadarné személyében egy felkészült szeniorszervezőt bíztak meg, aki a hallgatóknak és a tanároknak is mindenben a segítségére van. Emellett az önkormányzat ingyenesen biztosítja az 50 évnél idősebb kerületi lakosok részvételét.

Az igények felmérése


A szervezők figyelembe vették azt az igényt is, hogy a tanfolyamok lehetőleg ne keresztezzék egymást, mert sokan jelezték, hogy többet is látogatni szeretnének.
Laszlovszky Gizella már több szemesztert járt végig.

A tanfolyamok márciusi időpontjai


– Angol 1. szint (Kamarás Orsolya): 5-én és 19-én 11.30–15 óráig
– Angol 2. szint (Kaszap Renáta): 4-én és 18-án 11.30–15 óráig
– Angol 3. szint (Szilassy Eszter): 4-én 11.30–15 óráig
– Angol 4. szint (Szilassy Eszter): 4-én 15–18.30 óráig
– Angol 5. szint (Szilassy Eszter): 5-én 11.30–15 óráig
– Angol 6. szint (Szilassy Eszter): 5-én 15–18.30 óráig
– Geopolitika (dr. Jászberényi József): 19-én 11–14.30 óráig
– Művészettörténet (dr. Jászberényi József): 19-én 15–18.30 óráig
– Étkezéstörténet (dr. Jászberényi József): 18-án 15–18.30 óráig
– Világhírű magyar utazók (dr. Udvarvölgyi Zsolt): 11-én és 18-án 16–19.30 óráig
– Feng shui (Pető Katalin): 18-án 15.30–19 óráig
– Orosz kezdő (dr. Kovács Géza): 19-én 11.30–15 óráig
– Orosz haladó (dr. Kovács Géza): 19-én 15–18.30 óráig


– Sikerült úgy kiválasztani a tanfolyamokat, hogy csak egy alkalommal ütközik két program – mondta. – Nagyon jó dolog ez a képzésforma, mert a nyugdíjas résztvevőknek tágul a világképe, jobban megértik az eseményeket, azt, hogy mi miért történik, és nem utolsósorban barátokat is szerezhetnek. Az angol nyelvtanfolyam öt szintjét jártam végig, most kezdő oroszra iratkoztam be, mert kíváncsi vagyok, hogy mire emlékszem az iskolában tanultakból.
Port Tivadarné így összegezte a tapasztalatait:

Két tanfolyam áprilisban, egy májusban


A jobb agyféltekés rajz (Berta Szilvia) és a vallástörténet (dr. Udvarvölgyi Zsolt) áprilisban, az iszlám tanfolyam (dr. Udvarvölgyi Zsolt) májusban kezdődik.

 

Az időskorúak szívesen vesznek részt az akadémia programjaiban, mert azok, amint azt a felmérésünk is mutatja, őket érdeklő témaköröket ölelnek fel. Miközben bővülnek az ismereteik, az „agytorna” frissen tartja az elméjüket is.
Az ismeretek gyarapítása, a szellemi élmény mellett az is fontos, hogy közösség formálódik, az idős emberek ismeretséget, sőt barátságot köthetnek egymással.