Bircsák és Kapcsos kupa sok góllal

Írta:  Temesi László 2015.12.30.

Reggeltől koraestig pattogott a labda két kupa birtoklásáért a Lőrinci Sportcsarnokban december közepén.

Reggeltől koraestig pattogott a labda két kupa birtoklásáért a Lőrinci Sportcsarnokban december közepén, vasárnap, amikor évek óta „öregfiúk” igyekeznek betalálni az ellenfelek kapujába. A Kapcsos Sándor veterán tornát negyedszer, a Bircsák Gusztáv oldboys tornát, tízedszer rendezte meg az 1908 SZAC KSE négy-négy csapattal.

b1
A torna megnyitóján, Pisont István, az egykori kitűnő válogatott labdarúgó, jelenleg az egyesület Deák Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója köszöntötte a csapatokat:

Bircsák és Kapcsos, a legendák


Két, egykori neves pestszentlőrinci labdarúgóról nevezték el a kupákat, Kapcsos Sándorról és Bircsák Gusztávról, akik NB I-es játékosok voltak a SZAC-ban a negyvenes években. Ez utóbbi nemzetközi rangú bíróvá küzdötte fel magát aktív sportpályafutása befejezése után.


-Célkitűzésünk a hagyományok ápolása, hogy példát mutassunk a mai fiataloknak, ifjú labdarúgóknak, hogy megtudják, milyen neves elődjeik voltak itt a klubnál – mondta, majd sérülésmentes mérkőzéseket kívánt a résztvevő játékosoknak és a nézőknek. Deák Bamba, az egykori világhírű „szacos” gólvágó özvegye, aki betegség miatt nem vehetett részt a tornán, pedig férje emlékét jelenlétével is mindig ápolja a különféle lőrinci rendezvényeken, levélben üdvözölte a „veteránokat”, hiszen a Kapcsos, illetve a Bircsák Kupáért 45 és 55 felettiek rúghattak labdába. A hattagú csapatok körmérkőzéseket vívtak egymással, kétszer tizenöt percet töltöttek a pályán a játékosok, ami elég is ennek a korosztálynak, a SZAC-ban ugyanis többen betöltötték a hatvanadik évüket...

b2
A Kapcsos kupát a Dabas nyerte, a Gödöllő, a SZAC és a Hévíz előtt, a legjobb kapus a dabasi Szabó Gyula, a legjobb góllövő a gödöllői Péter Gyula lett, ő elnyerte a SZAC egykori, nemrég elhunyt legendás labdarúgójáról, Németh Sándorról elnevezett díjat. A Bircsák tornára a SZAC I, SZAC II mellett a szlovákiai Nagyfödémesről és Gödöllőről érkezett csapat, ez utóbbi meg is nyerte a kupát – nem először. Idén sem villogtak a lőrinci legények, teljesítményük egy második és negyedik helyre volt jó. Érdekesség, hogy a második csapat lett az ezüstérmes... Mint az elmúlt években, idén is a legjobb góllövő, a gödöllői Vojna Gábor lett hét góllal, a legjobb kapusnak járó díjat pedig a SZAC I-ből Wohner Sándor kapta.
Itt elmondható, hogy nem az eredmény, hanem a részvétel a fontos, annál is inkább, mert a mindig jó hangulatú torna célja, hogy az idősebb korosztály is rendszeresen mozogjon, sportoljon és sportkapcsolatokat építsen ki a települések között. Nagyfödémes polgármestere például maga is mezt húzott! Mint Pintér Béla, az 1908 SZAC elnöke elmondta a játék öröme mellett a régi sportbarátságok ápolása is igen fontos. Arra a kérdésre, hogy melyik volt a legizgalmasabb meccs ezen a vasárnapon, a SZAC-Hévíz találkozót említette, amelyen az utolsó másodpercig a hazai csapat vezetett 2-1-re, de az egyenlítés után a hetesek a „mi” javunkra döntöttek.