A mentőápolói munkától a vezető főorvosi címig

Írta:  Sütő-Nagy Zsolt 2015.12.21.

A pestszentlőrinci Zsebők Zoltán Szakrendelőben 25 éve folyamatosan gyógyít dr. Mikecz Tibor szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus, vezető főorvos.

A pestszentlőrinci Zsebők Zoltán Szakrendelőben 25 éve folyamatosan gyógyít dr. Mikecz Tibor szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus, vezető főorvos, aki az egészségmegőrzés érdekében lapunk hasábjain gyakran ad tanácsokat. A dél-pesti kórházban kezdett dolgozni, ahol azóta is találkozhatunk vele, míg a lőrinci szakrendelőben az onkológiai szakrendelést és gondozót vezeti. A közkedvelt orvos meggyőződéssel vallja, hogy hit nélkül nincs gyógyulás.

mikecz

Agilitása és optimista világszemlélete is segíti abban, hogy meghazudtolja a korát.
– Azt hiszem, ezt otthonról hoztam magammal – szögezi le Mikecz Tibor. – A bizakodó gondolkodásra nagy szükségem is volt, hiszen polgári családban nőttem fel, s ez a 60-as években komoly bűn volt, ezért az érettségi után nagyon nehezen vettek fel az orvosi egyetemre. Mindenféle területen dolgoztam az egészségügyben, műtőssegédtől az ápolóig, mire végre bejutottam az egyetemre.

Jogászcsalád

Ez az elhatározása kisebb vihart váltott ki a családjában, ahol mindenki jogász volt.
Igazi jogász família volt a miénk, nem csupán édesapám és nagyapám, de őseim és még az oldalági rokonok is jogászok voltak. A szomszédunkban egy idős, bölcs orvos élt, aki sokat mesélt a munkájáról, így szerettem bele a gyógyításba. Ez nálam mániává vált, de sajnos a gyermekeim éppen a munkámat látva nem vállalták ezt az utat, hiszen azt tapasztalták, hogy egy orvos kevés időt tud a családjával tölteni. Ők visszatértek a „jogászútra”.

Oltár a kápolnában


Mikecz Tibor a Dr. Batthyány László Orvos-kör Egyesület vezetőjeként kezdeményezte, hogy a 2003-ban boldoggá avatott magyar orvos tiszteletére emeljenek kápolnát Budapesten. A Budai Ciszterci Szent Imre Plébánián létrehozott kápolnába az ő tervei alapján Angyal Júlia festett oltárképet.
– Az oltárképpel azt szeretném mondani: aki betegségben szenved, forduljon orvoshoz, imádkozzon Szűz Máriához, Jézushoz, higgyen a gyógyulásban és akkor létre fog jönni a csoda: ahogyan Szent Erzsébetnél a rózsák csodája, meg fog gyógyulni! – mesélt az oltárképről Mikecz doktor.
– A következő lépés az, hogy dr. Batthyány-Strattmann László halálának évfordulóján, január 22-én a kápolnában felavassuk márvány emléktábláját. Meggyőződésem, hogy a tevékenysége példaértékű minden magyar orvos számára. Érdemes tanulmányozni az életútját, amelynek során a főnemesi származású, vallásos orvos „a szegények doktorává” vált.


Az elmúlt évtizedekben ugyan rengeteget változott a gyógyítás, ám Mikecz Tibor szerint a lényeg változatlan.
– Hit nélkül nincs gyógyítás és gyógyulás. Fontos, hogy a legnehezebb helyzetekben is higgyünk a sikerben, és ne adjuk fel a reményt. Nem elég, ha csak az orvos hisz, a betegnek legalább annyira kell. Családi neveltetésem miatt én természetesen keresztény vagyok, de modern korunkban többféle hittel is találkozhatunk. El tudom fogadni, ha valaki másféle transzcendentális világban keresi a hitét, de fontos, hogy az ebből eredő belső erővel rendelkezzen. Ha a transzcendentális világ létezését elfogadjuk, könnyebben értjük meg az elmúlás törvényszerűségét és saját korlátainkat. Ahogy Márk evangéliumában áll: „Ne félj, csak higgy!”

Küzdelem a korlátokkal

Meggyőződése, hogy ha az ember tisztában van a korlátaival, jobban tud örülni minden apró sikernek, amely előrevisz a gyógyításban.
– Onkológusként azt tapasztalom, hogy az elmúlt 50 évben robbanásszerűen javultak a betegek esélyei. Egyre kevesebb az olyan rákos megbetegedés, amelyet időben felfedezve ne tudnánk gyógyítani. Közben persze nem válunk mindenhatóvá, megmaradtak a korlátaink, amelyeket apró lépésenként feszegetünk. A legfontosabb a gyógyítás mellett a szűrés, a megelőzés. Néhány éve óriási eredmény volt, amikor a kerületi fiatal lányok ingyenes védőoltást kaptak a HPV-vírus, a méhnyakrák ellen. Ma már országszerte minden serdülő lány megkaphatja az oltást. Kerületünk ismét élen jár, mert már a fiúk számára is elérhető a vakcina, támogatják az ingyenes beadását. Fel sem tudjuk mérni, egy-egy ilyen lépés milyen horderejű, hány életet ment meg vagy tesz szebbé.
Mikecz Tibornak az elmúlt évtizedekben hét orvosi, felvilágosító, ismeretterjesztő könyve jelent meg a Kossuth Kiadónál. Számos elismerést kapott, és napjainkban is gyakran tart előadást szakmai fórumokon, ír cikkeket. Az igazi sikernek azt tartja, ha tudásából, hitéből másoknak is képes átadni.
Egy orvosnak a legfontosabb a szakmai tudás megszerzése, de ezzel a tudással csak akkor tud élni, ha szereti a betegeket, és a gyógyulásba vetett hitet, reményt képes a betegekbe táplálni.