Tanévkezdés rendőri jó tanácsokkal

Írta:  2018.09.11.

 


A 2018/19-es tanév kezdetével valamennyi járművezetőnek ismét fokozottan kell számolni az iskolák, játszóterek, sportpályák környezetében, valamint a hozzájuk vezető útvonalakon nagyszámban megjelenő gyerekekkel, akiknek figyelme a napi iskolai feladatokon, történéseken elgondolkodva lanyhulhat, így a járművezetők fokozott odafigyelése is szükséges a balesetek megelőzéséhez.

Az iskolába siető gyermekek – életkori sajátosságaik folytán – a kockázatokat még másként ítélik meg, a járművek sebességét és távolságát a felnőtteknél nehezebben, és esetenként pontatlanabbul becsülik meg. így hajlamosak az úttesten átszaladni, illetve tárgyak, vagy járművek takarásából hirtelen az úttestre lépni. A személyi sérülés és az anyagi kár megelőzése érdekében ezért szintén nagyobb felelősség hárul a járművezetőkre is.

Az iskolák környékén a járművezetők megállásuk és esetleges várakozásuk során legyenek figyelemmel a közúti közlekedés többi résztvevőjére is, megelőzve ezáltal a szabálytalan várakozásból eredő torlódások kialakulását, mely egyaránt hatással lehet a többi autósra, valamint akár a közösségi közlekedés járműveire is.