Pályázat háziorvosi praxisjog vásárlásának, valamint a megvásárolt háziorvosi praxis működési költségeinek támogatására

2021.06.17.

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

háziorvosi praxisjog vásárlásának, valamint a megvásárolt háziorvosi praxis működési költségeinek támogatására

Érvényes: 2021. július 1-től

 

1.) A támogatás célja

Praxisjoggal nem rendelkező háziorvosok és fogorvosok részére a praxisjog megvásárlásához, vagy a megvásárolt háziorvosi praxis működési költségeihez (eszközellátottságának, illetve működési feltételeinek javítása céljából) vissza nem térítendő támogatás nyújtása a háziorvosi életpályán való elinduláshoz/újrainduláshoz.

A praxisjogukat értékesíteni kívánó háziorvosok pótlása annak érdekében, hogy Budapest XVIII. kerületében a betöltetlen szolgálatok száma csökkenjen, illetve ne növekedjen.

Budapest XVIII. kerületében a lakosság számára folyamatos háziorvosi ellátás biztosítása, a háziorvosi ellátás magasabb színvonalon történő működtetése.

2.) A támogatás forrása, fedezete

A háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltésének, valamint a háziorvosi tevékenység végzéséhez szükséges praxisjog vásárlásának támogatására az Önkormányzat 2021. évi költségvetésében összesen 5.000.000,- Ft forrás áll rendelkezésre, amely jelen pályázat esetében az alábbiakra nyújt fedezetet:

  1. Az önálló orvosi tevékenységet folytató háziorvos jogosult a 2021. július 1. napját követően megvásárolt/megvásárolni kívánt, Budapest XVIII. kerületében területi ellátási kötelezettséggel működtetendő praxis vételárának elszámolására.
  2. Az önálló orvosi tevékenységet folytató háziorvos által 2021. július 1. napját követően megvásárolt/megvásárolni kívánt, Budapest XVIII. kerületében területi ellátási kötelezettséggel működtetendő praxis működési költségeinek finanszírozására.

3.) Az elnyerhető támogatási összeg

Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatási összeg legfeljebb 1.000.000,- Ft azzal, hogy a pályázat kiírója fenntartja magának a jogot arra, hogy a pályázott összegnek csak egy részét ítélje meg támogatásként.

4.) A támogató megnevezése

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata (Önkormányzat)

5.) A pályázat kiírásának jogszabályi alapja

Az államháztartáson kívülre nyújtott forrás átadásáról és államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló 26/2020. (VII. 06.) önkormányzati rendelet

6.) Pályázati feltételek

a.) Pályázatot nyújthat be az az orvos, aki a pályázat benyújtásának időpontjában háziorvosi praxisjoggal nem rendelkezik, a háziorvosi, házigyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II.25.) EüM rendeletben meghatározott személyi feltételek alapján háziorvosi tevékenység végzésére jogosult és vállalja, hogy az adott háziorvosi szolgálatban legalább 5 éven keresztül önálló orvosi tevékenységet végez az Önkormányzattal kötött megállapodás szerinti működési formában, de minden esetben személyes közreműködésével.

b.) Feltétel továbbá, hogy a pályázat pozitív elbírálását követő 90 napon belül – legkésőbb 2022. március 31-ig – az adott praxisjoggal ellátható háziorvosi szolgálatra a pályázó személyes közreműködésével működő egészségügyi szolgáltató finanszírozási szerződést (a továbbiakban: finanszírozási szerződés) köt.

7.) Visszafizetési kötelezettség

Amennyiben a pályázaton nyertes (kedvezményezett) orvos az 5 éves időtartamban nem végez a pályázatban megjelölt körzetben önálló orvosi tevékenységet, vagy a pályázati kiírásban megjelölt határidőn belül és az ott megjelölt módon nem igazolja, hogy a kifolyósított támogatást maradéktalanul a praxisjog vételárának/vételárhátralékénak kiegyenlítésére vagy a működési költségek finanszírozására fordította, az Önkormányzat a támogatási szerződést azonnali hatállyal felmondja. Ebben az esetben a pályázaton nyertes (kedvezményezett) orvos köteles, a kifolyósított támogatás nettó összegét a támogatás kifolyósításától – a Ptk. alapján számított késedelmi kamattal növelten – egyösszegben az Önkormányzat részére visszafizetni.

8.) Támogatás felhasználása és annak igazolása

A nyertes pályázó a támogatási összeget a kifolyósítástól számított:

- 90 naptári napon belül köteles a praxisjog vételárának/vételárhátralékának kiegyenlítésére fordítani. E tényt köteles a támogatási összeg eladó részére történő kifizetésétől számított 30 naptári napon belül az Önkormányzatnak az eladó – teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt – nyilatkozatával igazolni, vagy

- 1 éven belül a háziorvosi praxis működési költségeire (eszközellátottságának, illetve működési feltételeinek javítására) fordítani, és az 1 év elteltét követő 30 napon belül a támogatási összeg felhasználását az Önkormányzat felé számlákkal igazolni.

9.) A pályázó a pályázatot az 1. számú melléklet szerinti formában köteles benyújtani (letölthető: a Pályázat a www.bp18.hu honlapról)

10.) A pályázathoz csatolandó dokumentumok/nyilatkozatok

  1. a) a pályázó 2. számú melléklet szerinti nyilatkozata a pályázati feltételek elfogadásáról (a nyilatkozat letölthető a bp18.hu/ honlapról)
  2. b) a praxisjog vásárlására vonatkozó, 2021. július 1-ét követően kötött adásvételi szerződés vagy előszerződés másolati példánya, melynek tartalma szerint a praxisjog vételára, vagy a vételárhátralék összege eléri a pályázott támogatás összegét,
  3. d) a Magyar Orvosi Kamara által a pályázó érvényes tagsága tárgyában a pályázati kiírást követően kiállított igazolása,
  4. e) a pályázó képzettségét igazoló dokumentumok másolati példánya,
  5. f) a pályázó szakmai önéletrajza,
  6. g) igazolás arról, hogy a pályázónak nincs esedékessé váló és meg nem fizetett adótartozása – ideértve az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó adókat –, valamint járulék-, illeték, vagy vámtartozása.
  7. h) a működési formának megfelelő létesítő okirat, vagy jogszabályban meghatározott nyilvántartásba vételt igazoló okirat hitelesített másolati példánya,
  8. i) a szervezet képviseletében aláírásra jogosult személy vagy személyek aláírási címpéldányának, aláírásmintájának hitelesített másolati példánya,

11.) A pályázat benyújtási határideje

Folyamatos, de legkésőbb 2021. december 10-ig.

12.) A pályázat benyújtásának helye

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Polgármesteri Hivatal, 1184 Budapest Üllői út 400. 234. iroda

Kapcsolattartó: Gémesi Anna Tünde egészségügyi referens

telefon: 06-1/296-1300, 1333-as mellék;

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

13.) A pályázat benyújtásának módja

A pályázati anyagot egy eredeti példányban zárt borítékban személyesen vagy postai úton kell benyújtani. A borítékon szerepelnie kell a „Pályázat háziorvosi praxis támogatásra” elnevezésnek.

14.) A benyújtott pályázatok elbírálása

A pályázat a benyújtást követő legkésőbb 8 munkanapon belül kerül felbontásra. A bontás során esetlegesen megállapított hiányosságokról az Önkormányzat egy alkalommal – legkésőbb a bontást követő 15 napon belül – írásbeli értesítést küld a pályázó részére, aki az értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül köteles pótolni a hiányzó dokumentumokat.

15.) A pályázat elbírálásának határideje

A pályázatok a benyújtás sorrendjében a rendelkezésre álló támogatási összeg kimerüléséig, a hiánytalan benyújtást követő legfeljebb 30 napon belül a polgármester által kerülnek elbírálásra.

16.) A pályázat eredményhirdetése

A pályázat eredményéről az Önkormányzat minden pályázót írásban értesít az elbírálást követő 14 napon belül.

17.) Érvénytelenség, eredménytelenség

Érvénytelen a pályázat amennyiben:

  1. a) a benyújtott pályázatban foglaltak nem felelnek meg a pályázati feltételeknek;
  2. b) a pályázó a pályázatot nem a jelen pályázati kiírásban ismertetett tartalmú és formájú nyilatkozatok és dokumentumok benyújtásával küldte meg;
  3. c) a pályázó kettő vagy több körzetre nyújtja be pályázatát.

Eredménytelen a pályázati eljárás, amennyiben

  1. a) a megadott határidőre egyetlen pályázati anyag sem érkezik be,
  2. b) a támogatási szerződés vagy a finanszírozási szerződés megkötésére 2022. március 31-ig egyetlen háziorvosi szolgálat vonatkozásában sem kerül sor.

18.) A támogatási szerződés megkötése

A támogatási szerződés megkötésére a háziorvosi szolgálatra vonatkozó finanszírozási szerződéssel egyidejűleg, vagy azt követően kerülhet sor a nyertes pályázó és az Önkormányzat között.

Mellékletek:

Aktuális hírek

A III. ütem

A III. ütem

2022.08.23. 599

Kivitelezés

Kivitelezés

2022.07.26. 553

Kérdések, válaszok

Kérdések, válaszok

2022.02.08. 1013

2022 kezdete

2022 kezdete

2022.01.06. 917

2021 nyara

2021 nyara

2021.06.15. 934

Így indult 2021

Így indult 2021

2021.01.04. 784

A COVID közbeszól

A COVID közbeszól

2020.12.18. 791

2020. Ősz

2020. Ősz

2020.09.10. 742

Kiegyensúlyozott élet

Kiegyensúlyozott élet

2020.06.07. 692

Tervek

Tervek

2020.01.03. 724

2019. Ősz

2019. Ősz

2019.09.10. 713

Családi nap

Családi nap

2019.06.05. 701