Szellemi örökség

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.08.10.

A Népstadion, a Ferihegyi repülőtér és más jelentős épületek tervezőjének, ifjabb Dávid Károlynak nyílt emlékkiállítása a nyár elején Pestszentlőrinc új kiállítóhelyén, a Kossuth téri pavilongalériában. Ekkor adták át a XVIII. kerületi Építészeti-műszaki Tervtanács díjait is.

 

A Dávid család már két generáció óta jó nevű építési vállalkozást tartott fenn Dávid János és fiai néven, amikor ifjabb Dávid Károly (1903–1973) maga is bekapcsolódott a cég munkájába. 1922-től 1931-ig a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán tanult, ezután másfél évig külföldön tanulmányozta Olaszország, Hollandia, Németország, Belgium és Franciaország történeti és kortárs építészetét. A legtöbb időt francia földön töltötte, kilenc hónapig dolgozott a világ egyik leghíresebb építésze, Le Corbusier műtermében.

Magyarországra való visszatérése után felvette a kapcsolatot a modern építészet hazai képviselőivel, és belépett a CIAM-ba, a modern építészet nemzetközi szervezetébe. Ekkor kezdte meg önálló tervezési gyakorlatát, és irodát nyitott. Ifjabb Dávid Károly tervezte többek között a Budapesti Nemzetközi Vásár dinamikus megjelenésű főkapuját, a MOM Kulturális Központot, a Népstadiont, amiért 1954-ben Kossuth-díjat kapott, valamint a XVIII. kerületben található Ferihegyi repülőtér utasforgalmi épületét (a mai 1-es terminál).

A Magyar Kereskedelem- és Közlekedésügyi Minisztérium 1939 szeptemberében írt ki pályázatot a Ferihegy-puszta és Szemeretelep közötti területen létesítendő repülőtér forgalmi épületének megtervezésére. A beérkezett 21 pályaterv közül Dávid Károly pályázata nyerte el az első díjat.

A terv formai különlegességeként a vasbeton szerkezetű téglaépület alaprajza egy óriási repülőgép felülnézeti képe volt. A gép törzse az indulási-érkezési csarnok, vízszintes vezérsíkja a város felőli homlokzat, szárnyai pedig a felszállómező felé néző emeletes épületrészek voltak. A szimmetrikus épülettömb kifutópályára néző frontjára kilátóteraszt és terméskő borítású oszlopokon álló két irányítótornyot tervezett az építész, ezek mintázták a képzeletbeli repülőgép motorjait. Dávid Károlyt kettős cél vezette: egyfelől a monumentalitás, a reprezentáció, amire az érkező utas igényt tart, másfelől a megnyugvás, amire a szorongó elutazónak van szüksége.

Az építési munkálatok 1942 tavaszán kezdődtek el, azonban 1944 áprilisában súlyos támadás érte a repülőteret, amelynek nagy része megsemmisült. 1947-ben eldőlt, hogy Ferihegyet újjáépítik a hároméves terv keretében, s 1950. május 7-én adták át a polgári repülés céljára.

A hetvenes években az utasforgalmi csarnok két oldalán végzett bővítés nagymértékben megváltoztatta az épület megjelenését. A közelmúltban lezajlott műemléki rekonstrukció – az utólagos hozzátoldások jelentős részének elbontásával – az épületet, hozzá illő kiegészítésekkel, eredeti pompájában állította vissza.

A tervek szerint az állam, illetve a kulturális tárca, valamint az Aeropark múzeum és a XVIII. kerületi önkormányzat együttműködésével a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja különleges helyszínné válhat. Területén a légiiparhoz, a repüléshez kapcsolódó, gazdag kínálatú, interaktív múzeum és élményközpont kaphat helyet, ahol a múzeumlátogatást sétarepüléssel is össze lehet majd kötni.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a kerület ikonikus épületének tervezőjéről nevezte el településfejlesztési dokumentumát, amelynek két része a hosszú távú településfejlesztési koncepció (TK) és a középtávú integrált településfejlesztési stratégia (ITS). A repülőtér, a repülőtéri régió mind gazdasági, mind épített környezeti szempontból fontos szerepet kapott a TK-ban és az ITS-ben egyaránt.

Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere elmondta, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre integrált településfejlesztési stratégiája a százezer lakosnál nagyobb települések kategóriájában az első díjat nyerte el. A legátgondoltabb és összes szegmensében a legkorszerűbb településfejlesztési stratégiának választották a Belügyminisztérium szakmai bírálói. Az elismerés azonban nemcsak a tervezők kizárólagos érdeme, hiszen a TK és az ITS elkészítésében aktívan vettek részt az önkormányzat tagjai, a polgármesteri hivatal, az önkormányzat intézményeinek dolgozói, valamint a kerület lakói is, tehát igazi csapatmunkában készült. A dokumentumok jelentőségét ez is adja, de az is, hogy minden jövőbeni fejlesztés, tervkészítés alapjául szolgálnak.

„Az új, 2020-ig tartó európai uniós fejlesztési ciklusban a települések csak olyan típusú pályázatot nyújthatnak be brüsszeli, illetve magyarországi források igénylésére, amelyek szerepelnek célként a település ITS-ében. Ez nem egy olyan településfejlesztési stratégia, amelyet kötetbe szedünk és beteszünk a szekrénybe, s amikor illusztris vendégek érkeznek, akkor lefújjuk róla a port, és megmutatjuk, hogy ilyen is létezik a kerületben, hanem naponta forgatjuk. E nélkül a stratégia nélkül működésképtelen lenne a település. Szinte bibliája a városfejlesztésnek, a településfejlesztőknek. A Dávid Károly Terv azokat az elemeket tartalmazza, amelyeket az elkövetkező időszakban tervezni, fejleszteni szeretnénk. Idetartozik a kertvárosi lakosság igényeinek kielégítése, a kertvárosi hangulat javítása, a csapadékvíz-elvezetés, az aszfaltozás, az összes közmű százszázalékos kiépítése. S ezzel párhuzamosan olyan, a légiiparhoz kapcsolódó okos munkahelyek megjelenése, amelyek nélkül elég nehéz volna a későbbiekben bármilyen gazdasági fejlődést elérni a kerületben. Fontos eleme a Dávid Károly Tervnek a lakótelepi életkörülmények javítása, az energiaracionalizálás is, ugyanis a lakosság mintegy 30 százaléka lakótelepen él” – fejtette ki a polgármester.

A XVIII. kerület fejlesztési céljai között szerepel, hogy elősegítse a kiváló építészeti minőséget képviselő, a városképet javító épületek megjelenését. Ezért a helyi önkormányzat 2014-től díjazza az adott évben benyújtott tervek közül a legjobbakat. Ifj. Dávid Károly emlékkiállításának megnyitása után Ughy Attila mellett Mártonffy Miklós, a főváros és Jankovits Vera, Pestszentlőrinc-Pestszentimre főépítésze adta át a XVIII. kerületi Építészeti-műszaki Tervtanács díjait a 2015. évi településképi értékelésen legjobban szereplő tervek alkotóinak.

„Nem mindegy, hogy milyen épületállományt hagyunk örökül az utódainkra – hangsúlyozta Mártonffy Miklós. – Hogy jól használható, gazdaságos, a szemnek is kellemes, szép épületeket, tereket örökítünk rájuk, vagy ellenkezőleg: gondokat és terheket.”

Ebben az évben az első díjat Czentner Imre és Tóth-Farkas Barnabás kapta a Halomegyházi útra tervezett háromlakásos épület, a második díjat Dobos Botond öt darab kétlakásos épület, a harmadik díjat Tima Zoltán Ybl-díjas tervező a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljához kapcsolódó, a repülőtér kapacitását bővítő móló, a negyedik díjat Krizsán András Ybl-díjas, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke a pestszentimrei evangélikus templom, az ötödik díjat pedig Levente Éva kapta egy- és kétlakásos lakóépületek megtervezéséért.

Az emlékkiállítás
Az épületeken túl számos köztéri szobor építészeti kialakítását is megtervezte ifj. Dávid Károly, akinek kimagasló munkásságát 2010-ben posztumusz Ybl Miklós-díjjal ismerték el. Érdemes megnézni a terveiből a Tomory Lajos Múzeum és a HAP Galéria által szervezett emlékkiállítást, amely szeptember 30-ig látható Pestszentlőrincen, a Kossuth téri pavilongalériában.

Aktuális hírek

A III. ütem

A III. ütem

2022.08.23. 612

Kivitelezés

Kivitelezés

2022.07.26. 556

Kérdések, válaszok

Kérdések, válaszok

2022.02.08. 1020

2022 kezdete

2022 kezdete

2022.01.06. 930

2021 nyara

2021 nyara

2021.06.15. 944

Így indult 2021

Így indult 2021

2021.01.04. 796

A COVID közbeszól

A COVID közbeszól

2020.12.18. 804

2020. Ősz

2020. Ősz

2020.09.10. 753

Kiegyensúlyozott élet

Kiegyensúlyozott élet

2020.06.07. 694

Tervek

Tervek

2020.01.03. 726

2019. Ősz

2019. Ősz

2019.09.10. 713

Családi nap

Családi nap

2019.06.05. 701