Tusakodtak a fiatalok

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.07.13.

A pestszentlőrinci Vilmos Endre Sportcentrumban rendezték meg július elsején a háromtusa Magyar Kupa versenysorozat negyedik fordulóját, amelyen száznál több fiatal állt rajthoz, két korosztályban.

 

Aki csak egy kicsit is elkésett a verseny rajtjáról, annak nem volt könnyű helyet találnia a Vilmos Endre Sportcentrum parkolójában, mert tele volt, jelezve: nemcsak a háromtusázó gyerekek, de az edzők, a szülők is a szívükön viselik ezt a „magyar sportágat”, amelyben oly sok és hangos sikert értek el a mieink.

Ezúttal két korosztály mutatta be a tudását, mielőtt fejest ugrott volna a vakációba.

A fiatalabbak, az U15-ösök, valamint az ifi B korosztály képviselői futottak, úsztak és lőttek a rekkenő hőségben, de ahogy mondani szokták, a tusázóknak mindent el kell tudniuk viselni, így az akkorra megérkezett „könnyed” 35 Celsius-fokot is. Ezt alátámasztandó, tényleg bírták a gyerekek, megint megtéve egy apró lépést afelé, hogy olyanok legyenek, mint a címben emlegetett tegnapi nagy elődök és mai példaképek.

Igaz, a versenyt a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) rendezte, de az szinte természetes volt, hogy a helyiek, a lőrinci sportosok is részt vállaltak a szervezésből. Köztük Eszes János, a Lőrinc 2000 Szabadidősport Egyesület szakmai vezetője, aki néhány szabad percében számolt be arról a munkáról, amelyet a klub végez annak érdekében, hogy a múlt sikereit a jelen győzelmei és a jövő aranyérmei kövessék. Megtudtuk a kerületi úszásoktatásban is nagy szerepet vállaló szakembertől, hogy a lőrinci szakosztály mintegy negyven igazolt versenyzővel működik. A fiatalok, korosztályuktól függően, kéttusa (úszás, futás), illetve háromtusa (úszás, futás, lövészet) edzéseken és versenyeken vesznek részt. Eszes János elmondta, hogy a Lőrinc 2000 SE-nek van párbajtőrszakosztálya is, amely a Gulner Gyula Általános Iskolában tartja az edzéseit. Ez azért fontos, mert a közvetlen utánpótlást, amelyben már szerepel a vívás is, nagyrészt Pestszentlőrinc–Pestszentimrén belül tudják megoldani.

„Csupán a lovaglás miatt kell utazni egy keveset, mert erre nincsen lehetőség a XVIII. kerületben, de azért megoldjuk azt is, elsősorban a XVII. kerületben” – mondja a lőrinci egyesület szakmai vezetője, hozzátéve, hogy a megváltozott lövészettel (már lézerpisztollyal teljesítik ezt a számot) sok minden könnyebbé vált az utánpótlás számára is.

Sok ügyes, jó mozgású fiú és lány bizonyította a sportcentrumban, hogy érdemes már most jól igazgatnia a mozdulatait, mert nagy odafigyeléssel olyan sportember válhat belőlük, mint Marosi Ádám, aki, ha a hivatalos státuszát nézzük, a XVIII. kerület egyik sportarca. Ha azonban nem hivatalosan beszélünk a személyéről, akkor azt lehet leírni róla, hogy a gyerekek kedvence. Az, mert ahányszor csak megjelenik az „arc” valamelyik suliban, a srácok és a lányok körbeveszik, ő pedig csak mondja, mondja… Az élményeit is (azt például, hogy milyen volt, amikor a londoni olimpián bronzot nyert), és azt is, hogy ha komolyan akarják azt a bizonyos dobogós élményt a gyerekek, akkor mindent meg is kell tenniük azért.

„Senki sem szeret hajnalban kelni, senki nem szeret lihegve futni a havas hegyoldalon, senkinek nem vágya, hogy leússzon még öt vagy tíz hosszt. De meg kell tenni, mert ezekben a percekben, ezeken az edzéseken dől el, hogy egyszer valóban felállhattok-e a dobogóra, hogy nektek játsszák el a Himnuszt” – mondja a kiváló sportember, nem egy iskolai látogatása alkalmával.

Ádámnak nem újdonságok ezek a gondolatok, de a gyerekek minden alkalommal szájtátva hallgatják. Nos, ez is egy apró lépés afelé, hogy olyanok legyenek majd, mint a világhíres elődök… Mint például Ádám, aki a lap megjelenésének az időpontjában szerepel a szófiai Európa-bajnokságon, majd irány a világ másik fele, Brazília, az olimpiai játékok, ahol akár még feljebb léphet a dobogón, bár tudja, hogy az öttusa sokismeretlenes sportág.

„Függsz attól, hogy miként viseled el a vívás idegi terhelését, belejátszhat az is, hogy szerencséd van-e a lósorsolásnál, s az sem árt, ha nem remeg meg a kezed a lövészetnél. Alapjaiban »csak« ennyinek kell teljesülnie ahhoz, hogy sikeres legyél. A fizikai számokon nem múlhat, ott tőled függnek a dolgok.”

No, hát ennyire egyszerű sportág az öttusa. Nem kell hozzá semmi más, csak annyi, hogy éveken át készülj a nagy eredményre…

Visszatérve a Vilmos Endre Sportcentrumba, ott volt a versenyen a szövetség megbízott főtitkára, Martinek János is, aki olimpiai bajnoka a sportágnak. Az 1988-as szöuli játékokon lett aranyérmes, ami örök dicsőség.

„Ma már elsősorban az a fontos a számomra, hogy hány gyerekből tudok, tudunk olyan öttusázót faragni, aki képes a sikerek folytatására” – mondta Martinek, majd kifejtette azt is, hogy miért élen járó kerülete a sportágnak Pestszentlőrinc–Pestszentimre.

„Ahol olyan kiválóságok kezdték a pályájukat, mint a világbajnok Balogh Gábor vagy az olimpiai bronzérmes Marosi Ádám, ott szinte kötelező figyelni az öttusára, s nincs is ezzel baj. A Lőrinc 2000 SE-n túl a Tempo-Aqua is elindította az utánpótlás-nevelést. Egy kerület, két bázis, ez örömteli” – tette hozzá a főtitkár, aki fittyet hány az öttusaszerencsére, mert állítja, hogy Ádám kiválóan szerepel majd a riói játékokon.

Kívánjuk, hogy legalább olyan jól, mint ő Szöulban…

A lőrinci céllövőházból indult
Ha már „lövöldöztünk”, lépjünk vissza néhány évtizedet, s belelapozva a sporttörténelemkönyvbe, emlékezzünk a kerület olimpiai bajnokára, Prokopp Sándorra, aki 25 évesen az 1912-es stockholmi játékokon lett győztes. Prokopp Sándor édesapját 1891-ben helyezték át a kassai postáról a fővárosba, s jött a családdal az ifjú is, aki a pesti jogtudományi karon szerzett doktorátust. A Budapesti Egyetemi Atlétikai Clubban (BEAC) kezdte a sportlövészetet. Az 1912-es stockholmi játékokon tartalék lett volna, de egy sporttársa lemondása miatt őt indították. A 300 méteres hadipuska fekvő számában indult. A felkészülését a pestszentlőrinci Szemere-féle lövöldében (ennek a helyén van a mai elegáns Zila kávéház) végezte. A fiatal Prokopp a tíz lövés után elért 97 pontos eredménnyel megszerezte az aranyérmet. Így írt erről a korabeli újság: „Községünk földesurasága, Szemere Miklós úr őméltósága fejedelmi bőkezűséggel építette meg a szentlőrinczi lövőházát, amelyet a héten nagy dicsőség övezett. Ifj. Prokopp Sándor jogszigorló, aki a héten Stockholmban megnyerte 150 versenyző közül a 300 méteres czéllövő világbajnokságot, a Szemere-féle czéllövőházban kezdette meg czéllövő gyakorlatait.” Prokopp Sándor 1964-ben Budapesten hunyt el.

Aktuális hírek

A III. ütem

A III. ütem

2022.08.23. 612

Kivitelezés

Kivitelezés

2022.07.26. 556

Kérdések, válaszok

Kérdések, válaszok

2022.02.08. 1020

2022 kezdete

2022 kezdete

2022.01.06. 930

2021 nyara

2021 nyara

2021.06.15. 944

Így indult 2021

Így indult 2021

2021.01.04. 796

A COVID közbeszól

A COVID közbeszól

2020.12.18. 804

2020. Ősz

2020. Ősz

2020.09.10. 753

Kiegyensúlyozott élet

Kiegyensúlyozott élet

2020.06.07. 694

Tervek

Tervek

2020.01.03. 726

2019. Ősz

2019. Ősz

2019.09.10. 713

Családi nap

Családi nap

2019.06.05. 701