Már a feng shui is tanulható

Írta:  2015.07.10.
Szeptembertől még gazdagabb kínálattal várja régi és új hallgatóit a kerületben szervezett Nyugdíjas Akadémia.
„Határozottan kijelenthetem, hogy az összes szeniorképzésünk közül a XVIII. kerületi a legjobban működő Nyugdíjas Akadémia. Ez Ughy Attila polgármester úr támogatásának és a helyi szervezők lelkiismeretességének köszönhető” – mondta korábban Jászberényi József, a Zsigmond Király Főiskola (ZSKF) vezetője, az akadémia intézményi szervezője.

A képzés alig néhány év alatt nagy utat tett meg, ma már kétségtelenül a legsikeresebb kerületi kulturális kezdeményezések egyike.

Egyre több a sok

Fő ismérve, hogy a kínálata folyamatosan bővül. Ez az akadémia tökéletesen igazolja azt a tézist, amely szerint a mai hatvanon túliak legalább olyan nyitottsággal állnak a világ dolgaihoz, mint a tizenévesek, viszont a fiatalokat jellemzőnél nagyobb kedvvel és kitartással hajlandók új ismereteket szerezni. Az első néhány év alatt robbanásszerűen emelkedett a hallgatók létszáma, és azóta is folyamatosan növekszik. Ez a jól megválasztott témáknak és a kiváló előadóknak köszönhető, valamint annak, hogy az előadások mellett futó tanfolyamok kínálata szemeszterről szemeszterre bővül és színesedik.

Iszlám, Ázsia, karácsony

A szerkezetét tekintve nem változott a Nyugdíjas Akadémia: kéthetente tartanak egy-egy témakörben előadásokat, emellett bárki jelentkezhet akár több tanfolyamra is, amelyek között idegen nyelvek, vallástörténet, étkezéstörténet, geopolitika és sok egyéb szerepel.

– Az ősszel induló kurzusok között várhatóan indul egy feng shui tanfolyam is. Ez újdonság – árulta el Jászberényi József.
A kurzusok száma egyébként összesen 14, ami már sejteti, hogy szinte mindenki találhat köztük kedvére valót. Pontos indulásukról a Városkép és a bp18.hu weboldal a későbbiekben ad tájékoztatást.
Az előadások sorrendjét és tematikáját viszont pontosan ismerjük már. Szeptember 26-án Jászberényi József Megújuló városaink – megújuló jövőnk, október 10-én Pais István Az ókori görög szellem időszerűsége, november 7-én Udvarvölgyi Zsolt Az iszlám jelene, november 14-én Nemes György Gyakori balesetek, sérülések és a kezelésük időskorban, november 21-én Soós Andrea Klára Mire ügyeljünk az interneten?, november 28-án Jászberényi József Ugranak a „kistigrisek”?, december 12-én pedig Szikra Renáta Karácsonyábrázolások a nyugati művészetben című előadása hangzik el.