Emlékezés a szabadsághősre

Írta:  2015.07.10.
Vasvári Pál emléknapokat rendezett július első hétvégéjén a Rákóczi Kultúregylet és a Rákóczi Szövetség kalotaszegi helyi szervezete, amelyen vendégül látták Körösfő testvértelepüléseinek küldötteit, kulturális csoportjait.
Az emlékünnepségen kerületünket a Vasvári Pál Polgári Egyesület és a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. képviselte.

A két település között kialakult jó kapcsolat előzménye, hogy Péntek László, a kalotaszegi Körösfő alpolgármestere, a Rákóczi Kultúregylet elnöke, Vasvári Pál szellemiségének ápolója néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel állt elő, hogy Budapesten is méltó emléket kellene állítani az 1848–49-es hősnek. A Vasvári-emlékmű közterületen való elhelyezése nehézségekbe ütközött, azonban Ughy Attila segítségével – aki akkoriban fővárosi és kerületi önkormányzati képviselő volt – a Pestszentimrei Református Egyházközséghez tartozó kertben sikerült helyet találni a kopjafának, ahol azóta, minden évben március 15-én megemlékezést tart Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata.
Négy éve kerületünk megrendezi a Vasvári-napokat is, amelyen részt vesznek Körösfő képviselői, településünk pedig a kalotaszegi Vasvári Pál emléknapokra hivatalos.
Péntek László elmondta, hogy 1995 óta tartják meg évről évre július első hétvégéjén a Vasvári emléknapokat, amelyen vendégül látják Körösfő testvértelepüléseinek küldötteit, kulturális csoportjait. A rendezvény visszatérő eleme, hogy a résztvevők ugyanazon az útvonalon mennek fel a Gyalui-havasokba, amelyen Vasvári Pál elindult csapatával a végzetes csata helyszíne felé.

Bélesi-tó ad végső nyugalmat

A Vasvári vezette dandár 1849. július 4-én a Havasnagyfalui-fennsíkon tábort vert, itt várta a Gyalu felől érkező csapatokat. De Bem, aki éppen ebben az időben utazott Nagyváradra, hogy Kossuthtal találkozhasson, értesülvén az orosz csapatok betöréséről, a dandárt visszaparancsolta, azonban Vasvári nem kapta meg a levelet.

Másnap már körülzárta a magyar csapatokat a többszörös román túlerő, július 6-án, mivel az utánpótlásukat is elvágták, Vasváriék kénytelenek voltak kitörni a román gyűrűből. A kitörés irányítását a lázbeteg Vasvári a tapasztalt Buzgó László főhadnagyra bízta. A dandár kétharmada megmenekült, azonban a Rákóczi-szabadcsapat 400 tagja, valamint teljes vezérkara élükön Vasvári Pál őrnaggyal, itt lelte halálát. Ez az a hely, ahol a román felkelők rajtaütöttek Vasvári Pál csapatán, ma a Meleg-Szamos medrében mesterségesen duzzasztott Bélesi-tó mélyén fekszik.

Koszorúzás és kerékpártúra

A Vasvári-napok részeként az emlékezők hagyományosan a Bélesi-tó partján – a szabadtéri istentisztelet után – koszorúkat dobnak a tó vízére. Az is hagyomány, hogy az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) kerékpáros Vasvári Pál emlék-és teljesítménytúrát szervez a szabadságharcosra emlékezve.
Az idén a Városgazda18 Utánpótlás Akadémiájának színeiben is indított egy csapatot, amely szintén csatlakozott a kezdeményezéshez és részt vett a kerékpártúrán. Ők Bánffyhunyadtól követték a Rákóczi-szabadcsapat útvonalát egészen a Bélesi-tóig, majd vissza, a mintegy 80 kilométeres távon, amely nem kisteljesítmény volt a hegyvidéki terepen a forró nyári napon.

– A  kerékpározás erőt próbáló volt a rekkenő hőségben, a meredek emelkedőkön, kaptatókon – mondta Müller Gyöngyi, a Városgazda Utánpótlás Akadémia képviseletében. – A gyönyörű táj, a helyiek példaértékű vendégszeretete azonban minden résztvevőt kárpótolt. 
A Vasvári Pál biciklis teljesítmény- és emléktúra résztvevőit június 4-én Antal János Körösfő polgármestere és Péntek László alpolgármester fogadta a körösfői kopjafánál. A kopjafától a malomdombig fáklyás felvonulással folytatódott a program. Az öregmalom színpadán a Sárospataki Táncművészeti Iskola diákjai és a helyi néptánccsoportok léptek fel, majd tábortűz és bál zárta a szombati rendezvényt.

Istentisztelet és kopjafa

Másnap a körösfői református templom ünnepi istentiszteletét követően a Vasvári-kopjafánál zajlott a megemlékezés. Az ünnepség keretében Rákóczi Kultúregylet elnöke átadta a Vasvári-díjat, amivel évről évre azok munkáját ismerik el, akik a Vasvári-kultusz megteremtéséért, a szabadságharcos emlékének ápolásáért fáradoznak.

Péntek László elmondta, hogy Trianon óta Erdélyben tilos volt Vasvárinak még a nevét is kimondani, ennek ellenére Körösfő népe 1995-ben emlékkopjafát állított a szabadságharcos hősnek a templomdomb alatt, ahol azóta is, minden évben Vasvári Emléknapokat rendeznek.

A rendezvényen a Magyar Hagyományőr Világszövetség résztvevői korabeli katonaruhában, fegyverekkel jelentek meg, ezzel is emelve a rendezvény egyébként is emelkedett hangulatát.
Az ünnepségen részt vettek a Vasvári Pál Polgári Egyesület szervezésében A hazáért éltek, haltak című magyarországi és kárpát-medencei magyar nyelvű oktatási intézmények körében meghirdetett történelmi tanulmányi verseny győztesei és felkészítő tanáruk is.

Varvári napok emléke

– Nagy élmény marad valamennyiünknek az Erdélyben eltöltött  három nap – idézte fel a körösfői élményeket Müller Gyöngyi. – Mindannyiunk nevében elmondhatom, hogy ezen a kalotaszegi kis településen rendkívül profi szervezéssel találkoztunk, ahol nem volt hiány sem ételben, sem italban, remekül összeállított programokkal, műsorokkal, többek között tűzijátékkal, fáklyás felvonulással, hagyományőrző csoportok bemutatóival gondoskodtak a szórakozásunkról.

Felemelő érzés volt részt venni a koszorúzási ünnepségeken, az istentiszteleten, s látni, hogy ez a szűk közösség még milyen mélyen őrzi a hagyományokat, amely példaértékű.
Azért, hogy vendéglátóinkat ne terheljük szállásproblémánkkal, valamennyien a sátrazás mellett döntöttünk, s nem is találhattunk volna szebb és jobb szálláshelyet, mint a falu szélén a felújított Malomház melletti dombon, ahonnan az egész környéket beláthattuk. Csodálatos élményekkel tértünk haza, s reméljük, hogy jövő évben, még nagyobb csapattal vehetünk majd részt újra az eseményen.