Irakiak, de magyarok

Írta:  2015.07.03.
Pestszentimrei Katolikus Karitász legutóbbi ételosztásán a sok ajándékba hozott finomság között volt egy igazán eredeti. Egy hölgy ugyanis datolyás süteményt hozott a rászorulóknak.
A Pestszentimrei Katolikus Karitász legutóbbi ételosztásán a sok ajándékba hozott finomság között volt egy igazán eredeti. Egy hölgy ugyanis datolyás süteményt hozott a rászorulóknak. A magyar állampolgár, de a származását tekintve iraki Musa George Juliette és a férje, dr. Holidi Ali 1994 óta él a családjával Pestszentimrén, az Ady Endre utcában.
 

A Bagdadban született 66 éves hölgy elmondta, hogy nem egyenesen Irakból érkeztek hozzánk 1994-ben, hanem Líbiából. Szaddám Huszein miatt hagyták el a szülőhazájukat, pedig akkor még, úgymond, nyugalom volt az országban. De a keresztényeknek már akkor sem volt maradásuk…
„A ma 72 éves, Babilonból származó férjem Líbiában dolgozott abban az időben, gyermekorvosként. Ott tanácsolták neki, nekünk, hogy jöjjünk Magyarországra. Szót fogadtunk, s kiderült, hogy jól tettük. Ma már magyar állampolgárként, de inkább azt mondom, igazán magyar érzelműként éljük a nyugodt mindennapjainkat a nyugdíjas férjemmel, aki korábban a Jahn Ferenc kórház gyermekosztályán dolgozott. Mindkettőnk nevében mondhatom, hogy olyan országban élünk, amelyet a hazánknak érzünk, mert úgy fogadtak bennünket, hogy annak érezhetjük. Mintha ide születtünk volna” – mondta Júlia, ahogy Imrén szólítják őt.
A házaspárnak két gyermeke van, akik ma már természetesen felnőttek. A 37 éves lányuk nem Magyarországon él, de magyar férjjel, s nem is akárhol. Biofizikus kutatóként dolgozik a Harvard Egyetemen, ami nagy-nagy szakmai siker és kihívás. A 35 éves fiuk nem ment ilyen messzire, neki „elegendő volt” a Kárpát-medence. Magyarországon él, itt dolgozik a MOL-nál.
Júlia a férje nevében is mondta, hogy ma már Pestszentimre az ő szűkebb hazájuk.