Nem lát a szeméttől?

Írta:  2015.05.18.
Kerületünk is csatlakozott a „TeSZEDD! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért 2015” elnevezésű országos hulladékgyűjtési akcióhoz. Pestszentlőrinc-Pestszentimrén május 15-én, két helyszínen végeztek az önkéntesek erdőtakarítást.

A főváros pesti oldalán a XVIII. kerületben található a legnagyobb összefüggő zöldterület. Ezeknek az erdős részeknek a legfontosabb „feladatuk” az, hogy hozzájáruljanak az emberek jó közérzetéhez. A pesti erdőket főleg a környéken élők használják, az ő igényeiket elégítik ki az erdei tornapályák, játszóterek, sütőhelyek. Azonban a helyi lakosok közül többen szemétlerakással, rongálással is terhelik az erdőt, amivel nagy kárt okoznak mindannyiunknak.

Országos akció

Ötödik alkalommal szervezte meg a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétgyűjtési akciót a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI). Ennek keretében hazánk idén is csatlakozott a Let’s Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) nemzetközi szemétgyűjtési akcióhoz.

A HungaroControl Zrt. az Igló utca melletti erdős területen, az Interaktív Kommunikációs Zrt. (ICI), a Meteo Klinika, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat és a XVIII. kerületi Polgármesteri Hivatal munkatársai a Közdűlő út melletti erdőben gyűjtöttek szemetet.

TeSzedd! a kerületben

– A „tavaszi nagytakarítás” célja, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, emellett jó közösségformáló program is – magyarázta Dömötör István alpolgármester. – Azért tartom fontosnak az akciót, mert a jövőnk múlhat azon, hogy mennyire szemetes a környezetünk.

– Évek óta csatlakozik kerületünk a TeSzedd! országos mozgalomhoz – mondta Forgács Edit, az önkormányzat környezetvédelmi csoportjának ügyintézője. – Korábban a Föld napja alkalmából szerveztünk szemétgyűjtést, amelyen helyi civil szervezetek, kerületi intézmények dolgozói vettek részt. Ezúttal úgy döntöttünk, hogy a TeSzedd! mozgalom keretében a Közdűlő út mentén található erdős területen szervezünk erdőtakarítást. Azért ezt a helyszínt választottuk, mert ennek az erdős területnek nagy a látogatottsága, és itt újult meg az erdei tornapálya is. Ma már nem jellemző, hogy építési törmelék csúfítaná a Közdűlő út menti erdős területet, mert az erdei utakat sorompó zárja el az autósok elől.

Gyermekek és a környezetvédelem

Az ICI Interaktív Kommunikációs Zrt. is rendszeresen részt vesz a kerületi szemétszedési akcióban.
– Itt van ez a szép környezet, ahol jól érezhetjük magunkat, ahol sétálhatunk, tiszta levegőt szívhatunk – fogalmazott Pintér Ferenc, az ICI vezérigazgatója. – Sajnos vannak, akik kirándulás közben eldobják az uzsonnás zacskót, a műanyagpalackot az erdőben, ahelyett, hogy hazavinnék azokat.

Bízom benne, hogy a gyerekeknek már természetes lesz a környezetük megóvása, és eszükbe sem fog jutni, hogy bárhol szemeteljenek.

Az erdő fellélegezhet

A kerületi önkéntesek a TeSzedd! akció keretében többnyire műanyagpalackokat, fémdobozokat, papírzsebkendőket, csomagolóanyagokat szedtek össze az erdőben. Az erdő most már fellélegezhet, de a kérdés az, hogy meddig?

Azért hirdettük meg az „Alkoss hulladékból” című kézműves pályázatot is a diákoknak, hogy felhívjuk a figyelmüket az újrahasznosítás, újrahasznosíthatóság fontosságára, a környezettudatos gondolkodásra.
A vezérigazgató sajnálta, hogy az szemétszedési időpont nem volt alkalmas arra, hogy a diákok is részt vehessenek a programon.

Legyen értéke a palacknak


– Több mint öt éve tagja vagyok a munkahelyi szemétgyűjtő csapatnak, mert fontosnak tartom, hogy rendezett, szép legyen a környezetünk – mondta Bánhegyi Marianna, az ICI munkatársa. – Emlékszem, hogy gyermekkoromban nem volt ennyi szemét a közterületeken. Sokan eldobálják a kiürült műanyagpalackokat, fémdobozokat az utcán, az erdőben. Régebben az italokat üvegben árulták, ami, ha kiürült, pénzért beválthattuk az üzletekben. A műanyagpalackok átvételi ára olyan csekély, hogy hiába ajánlottam fel egy hajléktalannak egy nagy adagot, nem vitte el, mert, mint mondta mindössze 20 forintot kapna érte.


Mezőőr itt is, ott is

– Pestszentlőrinc-Pestszentimre a második legnagyobb zöldfelülettel rendelkezik, de kiemelten problémás terület itt nincs – jegyezte meg Oláh Csaba, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat intézményvezetője. – Általában a kerületben a legtöbb problémát az erdei tornapályák megrongálása okozza. A mezei őrszolgálatnak preventív hatása van. Az emberek látják, hogy az egyenruhás kollegák rendszeresen megjelennek a kerületnek hol az egyik, hol a másik pontján. Ennek köszönhető, hogy kevesebb a falopás, a szemetelés a kerületben.