Szívvel-lélekkel a közösségért

Írta:  2015.05.15.
A nyugdíjasok segítséget kapnak a fiataloktól, ők pedig közösségi szolgálatot teljesítenek a Pestszentlőrinc – Pestszentimre Önkormányzat Idősekért – Fiatalokért Közalapítványon keresztül.
2016. január 1-jétől az érettségivizsgára jelentkezés előfeltétele, hogy minden diáknak ötven óra közösségi szolgálatot kell végeznie a középiskolai tanulmányai alatt.

– Örömmel tölt el, hogy az alapítványnál jelentkező fiatalok szívesen teljesítik kötelezettségüket és már eddig is számos területen bizonyították elhivatottságukat, vállalásaiknak kivétel nélkül becsületesen eleget tettek – mondta – Diráné Huszár Gertrúd, a közalapítvány kuratóriumának titkára. – Fontosnak tartjuk, hogy a közösségi szolgálat keretein belül elvégzendő feladatok illeszkedjenek a diákok egyéniségéhez, mert így biztosított, hogy azt nem kényszerűségből, hanem szívvel-lélekkel végezzék.

Önként végzett szolgálat


Több olyan diák szerepel a nyilvántartásunkban, aki már hónapok óta teljesítette a kötelezően előírt ötven órát, ám szívesen visszatér hozzánk, és „szolgálatra” jelentkezik.
– A gyerekeknek változatos, sokrétű, színes és érdekes, egyben kiemelten hasznos tevékenységeket kínál a közalapítvány – vette át a szót Dámsa József a közalapítvány elnöke. – A főcélkitűzésünk a segítségnyújtás mellett az, hogy mindenki, aki a projektfeladatokat nálunk szeretné elvégezni, maximálisan elégedett legyen. A tapasztalatok szerint a legnépszerűbb munkák közzé tartoznak az alkotóműhely foglalkozásokon való segítségnyújtás kisebbeknek és nyugdíjasoknak, kertészkedés, tereprendezés, festés, dekorálás, bevásárlás idős, illetve beteg embereknek, környezetvédelmi feladatok ellátása.

Változatos feladatok

– Rendszeresen jelentkezem több osztálytársammal közösségi szolgálatra – mondta Szávuly Róbert, a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákja. –Szívesen foglalkoztatnak bennünket, türelmesek velünk. A feladatok változatosak, mindig tanulunk újat, így szinte észrevétlenül telnek a munkával töltött órák.
– Én is rendszeresen járok az alapítványhoz – folytatta Varga Henrietta, a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium tanulója. – A legutóbb bevásároltunk kerületi nyugdíjasoknak a Lőrinci Piacon. Jó érzés, hogy segíthetek másoknak…

Mintha a nagymamámnak segítenék

– Egyidős néni kertjét gondoztam – magyarázta Szilágyi Zsombor, a Kossuth Lajos Gimnázium növendéke. – Számomra azért volt élmény a közösségi szolgálat, mert személyes kapcsolatot is kialakíthattam Mária nénivel. Elismerte a munkámat, és köszönő szavak mellett még süteménnyel is megkínált. Azért is segítettem szívesen, mert a vidéken élő, hasonló korú nagymamámnak is nagy kertje van, és tudom, hogy mekkora munka egy ilyen kertet rendben tartani.

Közösségi szolgálat

Pestszentlőrinc – Pestszentimre Önkormányzat Idősekért – Fiatalokért Közalapítványa az alábbi elérhetőségen várja a közösségi szolgálatra jelentkező diákokat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (Diráné Huszár Gertrúd, a közalapítvány kuratóriumának titkára)

– Szeretem a közösségi szolgálatot, mert a munkámmal segíthetek másoknak – mondta lelkesen Szalma Dániel, a Sztehlo gimnázium diákja. – A jól elvégzett munka nemesebbé teszi az embert, ami jó érzéssel tölt el.

Segítés belső igényből

– A folyamatos kapcsolattartás az alapja annak a bensőséges viszonynak, amely a diákok és a nyugdíjasok között kialakult – vette át a szót a titkár. – Ha a gyerekek megszokják, hogy nem csak időszakosan, hanem rendszeresen segítik a nyugdíjasokat, akkor egy idő után már nem elvégzendő feladatként, hanem belső igényként, életük részeként lesz jelen mindennapjaikban a segítségnyújtás.
A diákok tevékenységükkel nem csak a helyi közösség érdekeit szolgálják, hanem értékeket teremtenek, együttműködő készségük, empátiájuk, kreativitásuk, felelősségvállalásuk is fejlődik.