Ismét kicsengettek

Írta:  2015.05.20.
Eredményes volt a kerületi szeniorképzés hatodik féléve is, sokan már most várják a szeptemberi évkezdést.
Eredményes volt a kerületi szeniorképzés hatodik féléve is, sokan már most várják a szeptemberi évkezdést. Az előadás- és tanfolyamsorozat sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy számos résztvevő több oklevelet is átvehetett Ughy Attila polgármestertől a polgármesteri hivatal tanácstermében.

Zsúfolásig megtelt a polgármesteri hivatal tanácsterme május 16-án, szombaton. A programon egy színvonalas egészségügyi előadás és oklevélátadás szerepelt.
Mint azt a főszervező dr. Jászberényi József elmondta, a Zsigmond Király Főiskola (ZSKF) és a XVIII. kerületi önkormányzat közös szeniorképzése egyre népszerűbb, már 14 tanfolyamon tanulhattak az érdeklődők, s az előadásokon is zsúfolásig megtelt a tanácsterem, nemegyszer még a pótszékezés sem segített, többen a termen kívül, az aulában hallgatták az előadást.
– Volt itt két szinten orosz-, öt szinten angolnyelv-oktatás, geopolitika, iszlám, étkezéstörténet, de még környezetvédelem és jobb agyféltekés rajz is – mondta az intézetvezető főiskolai tanár. – Több tanfolyamon is a résztvevők száma, 40 fölött volt, ami a szeniorképzésben párját ritkítja nemcsak Magyarországon, de Közép-Európában is.
Jászberényi József kiemelte: a program nem valósulhatna meg félévről félévre az önkormányzat hathatós segítsége nélkül. Port Tivadarné személyében egy felkészült szeniorszervezőt bíztak meg, aki a hallgatóknak és a tanároknak is mindenben a segítségére van. Emellett az önkormányzat ingyenesen biztosítja a részvételt az 50 évnél idősebb kerületi lakosoknak.

Őszi programízelítő

A következő félév a tervek szerint újra számos, bizonyára nagy érdeklődésre számot tartó előadás-sorozattal, illetve 14 tanfolyammal indul, várhatóan szeptember második hetében. A tanfolyamok között megjelenik majd a feng shui, és külön előadások lesznek a nagy Ázsia-utazókról. Természetesen folytatódik a mai világban való hatékony eligazodást segítő, nagyon sikeres geopolitikai előadás-sorozat, akárcsak az angoltanfolyamok sora.
Jászberényi József végül kiemelte: jelenleg a ZSKF szeniorképzése 18 helyszínen folyik, több mint 3000 hallgatóval, mégis neki személyesen és több tanárnak is a XVIII. kerület a kedvence, mert itt sikerült legjobban feléleszteni a tanulás vágyát, valamint itt jöttek létre a legjobb tanuló-baráti körök, amelyeknek tagjai gyakran nyáron is találkoznak egymással.
– Ezeket a csoportokat látva mindig nagy öröm fog el, s arra gondolok, hogy érdemes volt annak idején Ughy Attila polgármestert megkeresni, aki első szóra támogatta a képzések megindítását – mondta az intézetvezető.

Siker számokban is

A Nyugdíjas Akadémia előadásait az első félévben 106-an, a második félévben 116-an, a tanfolyamokat pedig az előző szemeszterben 266-an, a másodikban 322-en látogatták aktívan. Aki rendszeresen részt vett az előadásokon, illetve egy vagy több tanfolyamon, az a szemeszter végén oklevelet kapott.
– Ezúttal 438 oklevelet osztottam ki. Ennél ugyan többen jártak a szeniorképzésre, de ennyien voltak ott szinte minden alkalommal azokon a programokon, amikre jelentkeztek – hangsúlyozta a polgármester. – Szeptembertől egy ideig új helyszínen folytatódik a képzés, mert hamarosan többfunkciós helyiséggé alakítjuk át a tanácstermet az előtérrel együtt, hogy alkalmas legyen konferencia, képviselő-testületi ülés és előadás megtartására.
Az új helyszín valamelyik közösségi ház lesz.

Tudás és barátság

– A Nyugdíjas Akadémia sokkal többet nyújt annál is, hogy új ismereteket ad a szépkorúaknak, akik hasznosan tölthetik itt a szabadidejüket. Az embereknek az iskolában, munkahelyen kialakult kapcsolatai 50–60 éves korukra megkopnak, vagy megszűnnek a távolság, illetve a különböző élethelyzetek miatt, ezért nagyon sok idős ember magányossá válik – mondta Ughy Attila. – Az akadémia egy új kapcsolati hálót jelent a nyugdíjasoknak, ami talán az itt megszerzett tudásnál is fontosabb nekik. Barátságok szövődnek, a résztvevők jó ismerősökként találkoznak a hétköznapokban, és az előadásokon kívül is szerveznek közös programokat.
Jó előadás, jó előadó

Ősszel ismét akadémia

A következő félév újra változatos előadás-sorozatokkal és 14 tanfolyammal indul, várhatóan szeptember második hetében. A képzéseken való részvételnek továbbra is két feltétele van: a leendő hallgató elmúlt 50 esztendős, és XVIII. kerületi lakos.
 

– A hatodik félévet fejeztem be az akadémián – mondta Takács Mária. – Csak jó tapasztalataim vannak, nagyon jók az előadások, és sok az érdeklődő nyugdíjas. Előadásokra, köztük a geopolitikára jártam, és amikor volt rá időm, akkor a környezetvédelemre is. Soha nem politizáltam, de amikor meghallgattam Jászberényi tanár úr geopolitikai előadását, kedvet kaptam hozzá, mert nagyon megfogott a stílusa.
Gaál Béla a családjával két éve költözött Kecskemétről a XVIII. kerületbe. Friss nyugdíjasként értelmes időtöltési lehetőséget keresve a Nyugdíjas Akadémián meghallgatott egy előadást, és ahogy mondta, „itt ragadt”.
– Ha valaki kívülállóként arra gondol, hogy a nyugdíjasoknak harmad-, negyedrangú előadásokat tartanak, az nagyot téved – magyarázta. – Az előadások nagyon jók, az előadók rutinosak. A megszerzett tudás mellett az is fontos, hogy egy közösséghez tartozunk. És én itt sok értékes emberrel találkoztam.