Magyar győzelmek az Adrián

Írta:  2015.04.28.
Folytatnák a szervezők az első világháborús adriai hadszíntér magyar sikereinek emléket állító sorozatot a Vasvári egyesület tagjai – többek között ez derült ki Tóth Kálmán elnök előadásából a Polgárok Házában.
Az első világháború adriai hadszínterének első lövését a monarchia SMS Zenta nevű cirkálója adta le 1914 augusztusában a francia-angol hajórajjal szembekerülve. A kiöregedett cirkáló súlyos áldozatot hozott azért, hogy megvédje rombolóját, az Ulánt, és részt vállaljon az ellenséges csapatok Montenegrón át Olaszország felé történő ellátásának és utánpótlásának elvágásában: találatot kapott a kibontakozó tűzharcban, és elsüllyedt.

Ennek az eseménynek állított emléket a századik évfordulón, 2014. augusztusában a Vasvári Pál Polgári Egyesület a Navigátor Vitorlás Egyesülettel közösen, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály támogatásával. A megemlékezésen – egy rövid koszorúzást követően – a résztvevők leúszták az adriai tengeren azt a több mint 5000 méternyi távot, amelyet a süllyedő SMS Zenta életben maradt legénységének kellett megtennie a parti szirtig.
Az eseményeket Tóth Kálmán, a Vasvári egyesület elnöke idézte fel Horváth Lajossal, a HM szakreferensével. Horváth Lajos az osztrák-magyar tengeri hajózás történetét, valamint az 1914-es eseményeket vázolta fel, Tóth Kálmán pedig a szervező munkáról számolt be, valamint arról a diplomáciailag is támogatott törekvésről, amellyel szeretnék elérni, hogy a montenegrói kormány engedélyt adjon egy emléktábla elhelyezésére az ütközet helyszínénél a parti szirttetőn még a monarchia alatt felépített, eredetileg római katolikus kápolna falán.

̵ Ez egyelőre nem talált értő fülekre, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy a monarchia ellenséges állam volt Montenegró számára. De nem adjuk fel – mondta Horváth Lajos.
Tóth Kálmán úgy tájékoztatott, már tervezik az idei nyári utat, és keresik hozzá a forrásokat. Elképzeléseik szerint több résztvevő bevonásával teljesítenék az emlékúszást.