Jótékony céllal kerekeztek

Írta:  2015.04.28.
Mintegy 600 kerékpáros kelt útra április 26-án a VIII. kerületi I. számú Gyermekklinikától, hogy a Bókay-kertig vonulva idén is teljesítsék a jótékony célú túrát.
Mintegy 600 kerékpáros kelt útra április 26-án a VIII. kerületi I. számú Gyermekklinikától, hogy a Bókay-kertig vonulva idén is teljesítsék a jótékony célú túrát. Tavaly a klinika alapításának 175. évfordulója adta az ötletet az esemény megszervezéséhez, amely erre az évre jelentős kerékpáros megmozdulássá nőtte ki magát.

Magyarországon az első, Európában a negyedik gyermekgyógyításra alapított klinika volt Schöpf-Mérei Ágoston klinikája, amelyet az alapító utáni első igazi intézményvezető, idősebb Bókay János orvosprofesszor után a mai napig Bókay-klinikaként emlegetnek, s amelyben ma is dolgoznak orvosok a Bókay dinasztia két ágából.
– Nagyon fontos kiemelni, hogy Budapesten kívül több vidéki városban is nyeregbe szálltak. Velünk egy időben jótékony céllal kerekeztek Debrecenben, Nyíregyházán és Békéscsabán is – mondta dr. Tóth-Heyn Péter, a klinika igazgatóhelyettese, a Tour de Bókay ötletgazdája. – Klinikánk a hazai gyermekgyógyászat bölcsője, és a rendezvény célja az adománygyűjtés mellett a gyerekgyógyászat születésének megünneplése. Éppen ezért, bár nagyon örülök a több száz résztvevőnek, a legfontosabb nem is a létszám, hanem az, hogy ez a rendezvény létrejött, és hogy meg is maradjon.
Az elmúlt évben több százezer forint gyűlt össze a nevezési díjakból és további adományokból.
– Ezt az összeget és az idei bevételt is a gyermekklinika újonnan épülő sürgősségi osztályának létrehozásához használjuk fel. A túra résztvevői az 1000 forintos egyéni és 3000 forintos családi nevezési díj befizetésével járulhattak hozzá e célhoz. Természetesen azt is nagyon köszönjük, ha valaki ezen felül is adakozott – tette hozzá dr. Tóth-Heyn Péter.

A Tour de Bókay ötletét Kardos Gábor tavaly még önkormányzati képviselőként karolta fel, s a Települési Értéktár Bizottság elnökeként most is aktívan részt vett a szervezésben.
– Egy baleset miatt idén nem tudtam jelen lenni a programon, de egy üzenetben mindenkinek kellemes időtöltést kívántam, és bízom abban, hogy a tavaly mottóul választott „Sport – egészség – hagyomány” jelszó igaznak bizonyult, sőt ez megerősítést is nyert. Nagyon remélem, hogy a Bókay 175+2 rendezvényen jövőre ismét találkozhatunk.

A Bókay 175+1 elnevezésű program a tavalyi eseményhez képest több újdonságot is tartalmazott. A Bókay-kertbe érkezőket kulturális program fogadta, volt táncház és koncert, lehetett hófánkozni, a kalandpark pedig kedvezményes árakkal működött ezen a napon. A Tour de Bókay programjához kapcsolódott a PIC-NIC, a koraszülött intenzív osztályon születettek éves találkozója, amelyre mintegy 40 család látogatott el.