Karácsonyi népszokások és nemzeti ízek

Írta:  2014.12.15.
Karácsonyi népi hagyományok bemutatásával, zenével, énekkel és tánccal várta a XVIII. kerületi bolgárokat a nemzetiségi önkormányzat december 13-án.

Karácsonyi népi hagyományok bemutatásával, zenével, énekkel és tánccal várta a XVIII. kerületi bolgárokat a nemzetiségi önkormányzat december 13-án. A Nemzetiségek Házában a Zornica néptáncegyüttes gondoskodott a jó hangulatról.

Gecov Péter, a kerületi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese köszöntötte a vendégeket, majd összefoglalta az idei év eseményeit. A rövid protokoll után a mulatságé volt a főszerep. A Zornica együttes hölgytagjai bolgár karácsonyi dalokat énekeltek. A táncok és énekek között olyan – a magyar hagyományokból is ismerős – szokásokat elevenítettek fel, mint például a Lucaszék készítése.
Ezen kívül készült hagymanaptár is, amit időjárásjóslásra használtak. A hagyma szétbontott levelei egy-egy hónapot jelképeznek, ezekbe sót szórnak, majd kis idő múlva megnézik, hogy melyik hagymalevélben, mennyire olvadt meg a só. A hagyomány szerint legnedvesebb hagymalevél által jelképezett hónap lesz a legcsapadékosabb.

Gecov Péter elmondta, hogy a kerületben mintegy 130 főt számláló bolgár közösség összetartó, és általában jelentős létszámban részt vesz a különböző rendezvényeken, de azért van még hova fejlődni.
- A nemzetiségi önkormányzatnak meg kell szólítania a fiatalokat, mert az idősebbek még összetartják a bolgárságot, de kell az utánpótlás. Éppen ezért szeretnénk a közeljövőben internetes közösségi oldalakon is megjelenni, és tervezzük, hogy hasonlóan a helyi lengyel és görög nemzetiségi önkormányzathoz, mi is indítunk nyelvtanfolyamot. Ehhez először felmérjük az igényeket, de remélem, hogy sikerrel járunk. Nem is olyan régen ugyanis volt bolgár nyelvoktatás. A testvéreimmel én is éppen itt tanultam bolgárul, abban a teremben, ahol most a nemzetiségi önkormányzat irodája található – mondta a fiatal alelnök.