A diákok jól kisütötték

Írta:  2014.12.15.
Az Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány hagyományosan édesség- marcipánfigura-, hidegtálkészítő és főzőversenyt szervez a diákoknak. Ezúttal a gyerekek az édességkészítő tudományukat mérhették össze egymással december 11-én az Ady Endre Általános Iskolában.

– A gyerekek játékos formában sajátítanak el házi tevékenységeket, konyhai fortélyokat, praktikákat, ami segíti őket a mindennapokban – mondta Diráné Huszár Gertrúd az Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány kuratóriumának titkára, technikatanár, a programsorozat szervezője. – Érdekes feladatokkal kombinálva a háztartástant vonzóvá tehetjük még a legkisebbek számára is, mert ők még szívesen „téblábolnak” a konyhában. Azonban a szülők elfoglaltsága miatt ritkán tudnak teret engedni a gyermekeik kreativitásának, akik az ilyen megmérettetésekre minden alkalommal nagyon készülnek. A diákok recepteket gyűjtenek, kifaggatják a nagymamát, próbasütést rendeznek, kísérleteznek az édesítőszerekkel, különféle cukrászati alapanyagokkal.

– Négy gyerekes anyukaként nagyon örülök, hogy a gyerekeknek a gasztronómiai jellegű versenyeken lehetőségük van bizonyítani a konyhában való jártasságukat – vette át a szót Makai Tiborné. – A gyermekeim amióta először részt vettek a kerületi főző- és édességkészítő versenyenn egyre többet segítenek az otthoni teendők ellátásában. Erre a megmérettetésre is nagy odafigyeléssel készültek.
– Szerintem a fiúk is tudnak finom édességeket készíteni, én is szívesen segítek otthon a konyhában – tette hozzá Makai Krisztián, Sztehlo Gábor Evangélikus Iskola diákja.

– A Sztehlo diákjaival voltam egy csapatban, örülök, hogy finom remekművet tudtunk együtt alkotni – folytatta Szalai Vivien, a Gulner Gyula Általános Iskola tanulója. – Darált kekszből, kakaóból, rumaromából, egy kis cukor hozzáadásával egy egész süncsaládot készítettünk.
– Nagyon szeretek és szoktam is tevékenykedni a konyhában. Biztonsággal használom a háztartási robotgépeket is – mondta Geburth Balázs, az Ady iskola 7. osztályos diákja, az édességkészítő verseny egyik első helyezettje, aki gesztenyetortát készített rumos gesztenyegolyókkal.
Az édességkészítő verseny eredménye a bp18.hu portálon megtekinthető.

A verseny eredménye

1.Helyezett:
Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola
Geburth Balázs, Kürti Dávid
Készített édesség: Gesztenyetorta rumos gesztenyegolyókkal

Brassó utcai Általános Iskola
Teleki Tímea, Sándor Hajnalka
Készített édesség: Hóember tejberizsből

2. Helyezett:
Sztehlo Gábor Általános Iskola és Gimnázium és Gulner Gyula Általános Iskola
Makai Nikolett, Makai Krisztián (Sztehlo) Szalai Vivien (Gulner)
Készített édesség: aromás csokoládé süncsalád

Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola
Matuschek Alexandra, Horváth Krisztina, Bodrogi Klaudia
Készített édesség: lekváros, kókuszos tiramisu

Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola
Matuschek Dominika, Durucz Melinda, Gajdátsy Dóra Eszter, Lázár Zsófia, Vigh Ágnes Eszter,
Készített édesség: vaníliás tiramisu

3. Helyezett:
Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola
Nemecsek Edit, Tóth Szimonetta
Készített édesség: Kókuszhóember