Karácsony hava

Írta:  2014.12.08.
Az adventi vásár keretében kézműves foglalkozást, műsoros, beszélgetős programot szervezett az Üde Színfolt Egyesület december 6-án a Polgárok Házában.
„Egy gyertya lángja még nem tűz, de benne van a melegség ígérete. Két gyertya még nem világosság, de magában hordozza a fény legyőzhetetlenségének az üzenetét. Három gyertya még nem a megérkezés, de bizonyítéka annak, hogy a várakozással megszentelt Remény születőben van. A négy adventi gyertya lángja: még nem a várva várt pillanat beteljesülése, de az idő végét jelzi, a Karácsony eljövetelét, a Megváltó születését.

Az adventi koszorú fényei, a négy gyertya évszázadok óta a biztosan bekövetkező, mindannyiunkra váró örömhírre figyelmeztetnek. Arra, hogy nem vagyunk reménytelenül magunkra hagyva és kiszolgáltatva a sötétségnek örökre ebben a világban” – írta az adventi készülődésről Márai Sándor.

Második gyertya

A „bronzvasárnap” előtti napon adventi program várta az érdeklődőket a Polgárok Házában, hogy együtt készülődjenek a lelkek ünnepére.
Kiss László református lelkész meleg szavakkal beszélt az ünnepvárás lélektani pillanatairól, majd meggyújtotta az adventi koszorú második gyertyáját, ezt követően az egybegyűltekkel közösen elmondták a Miatyánkot.

A Gór Nagy Mária Színitanoda növendékei December hava címmel rendkívül színvonalas előadással ajándékozták meg a közönséget. Különleges produkciót láthatott a nagyérdemű, nemcsak a témája alapján, hanem azért is, mert egy nagyszínpadi produkció részletét mutatták be a tanodások díszletek és kellékek nélkül. Kovács Gábor Dénes, a Színitanoda szakmai vezetője úgy fogalmazott, hogy a műsor ezúttal vizsgaelőadás is, mert tanítványai megmutatták, hogy miként tudnak egy kis térben „színházat csinálni”.
A magyar költészet régmúltjának és elmúlt évtizedének klasszikus remekművei, közkedvelt és kevéssé ismert karácsonyi dallamok, vallásos irodalmunk elbeszélése, népénekek és megelevenedő népszokások idézték a közönség elé az adventi készülődés és a karácsony ünnepének emlékezetes pillanatait. Olykor megmosolyogtató, máskor elgondolkodtató, vagy épp megrendítővolt az ifjú színészjelöltek összeállítása a várakozásról, a készülődésről, a lelkek ünnepéről.

Picit lassítsunk le!

Az ünnepváró pillanatok után Ughy Attila polgármester és Lévai István Zoltán alpolgármester üdvözölte a rendezvény részvevőit.

– Nehéz megszólalni egy ilyen előadás után… – mondta a polgármester. – Most itt van az az alkalom, hogy mindannyian meggyújtsuk lélekben a második gyertyát ebben a közösségben is. – Az adventi időszakban azt gondoljuk, hogy itt az ideje annak, hogy egy kicsit lelassítsunk... Ezt mindenki elhatározza, de nem tudja valóra váltani. Egészen addig nem valósítja meg, amíg a család közvetlen közelében, vagy a baráti körében nem történik olyan tragikus esemény, amely ráirányítja a figyelmét arra, hogy a körülöttünk lévő világ a két pici égő gyertya fényének kivételével mennyire talmi.

Lelki készülődés

Az advent a karácsonyi előkészület ideje. Ez az időszak egy sajátos lelki út végigjárására hív minket, amely egyre közelebb vezet bennünket az ünnep lényegéhez, belső tartalmához. Ezt az utat azonban már kinek-kinek saját magának kell megtennie.
 

Ughy Attila mint mondta, mindannyiunknak legyen elég bölcsessége ahhoz, hogy időben találjuk meg és fedezzük fel, hogy mi az értékes és mi az értéktelen. S tudjunk azokkal foglalkozni, akik a mi életükben, egész esztendőben az adventi időszakot kivéve is a legtöbbet tették azért, hogy a családi tűzhely meleg maradjon. Ha van a környezetükben olyan példa, akitől van mit tanulni, akkor tanuljuk el, és ha vannak gyerekeink, akkor azoknak adjuk át.

Adventi vásár

A karácsonyi ünnepekre való várakozásba ma már az is beletartozik, hogy ebből az alkalomból meg szeretnénk ajándékozni szeretteinket. Aki ellátogatott a Polgárok Házába, ahol immár tíz éve ebben az időszakban egész napos adventi vásárt rendez az Üde Színfolt Egyesület, az megtapasztalhatta, hogy kedvére való, ízléses ajándékot vásárolhatott és ehhez nem kellett „kitömött pénztárcával” érkeznie.
– A kezdetek óta részt veszek az adventi vásáron – mondta Ágoston-Papp Mónika, kerületi keramikusművész. Többen minden évben azért jönnek el, mert tudják, hogy itt lesz az az árus, akitől szeretnének ajándékot vásárolni. Erre az alkalomra olyan, apróbb kerámiákat hoztam el, amelyekkel az érdeklődők nem találkozhatnak a kiállításaimon.
– A rendkívül színvonalas – iparművészek termékeit is kínáló – adventi vásár résztvevői már régóta nem magáért a várható bevételért jönnek el hozzánk – folytatta Somlai Zsuzsa, az Üde Színfolt Egyesület elnöke, a rendezvény lelke és motorja. – Ők kérik, hogy szeretnének részt venni a rendezvényen, mert nagyon jól érzik itt magukat. Délelőtt kézműveskednek a gyerekekkel, délután végignézik a műsort, és közben természetesen a vásárlókat is kiszolgálják. S ami a legfontosabb, hogy ezeknek a rendezvényeknek hatalmas összetartó erejük van.