Gyerekekért szólt a gitár

Írta:  2014.12.08.
Idén már második alkalommal telt meg a Rózsa Művelődési Ház Kucsák László országgyűlési képviselő és zenész barátainak jótékonysági koncertjén. A december 5-i est bevételét a Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztályának ajánlották fel a résztvevők.

A januári jótékony célú koncerten, a kerületi tehetségeket segítették a zenészek, ezúttal a súlyos állapotban kórházba kerülő gyerekek számára gyűltek az adományok. Kucsák László már a koncert előtt egy felajánlásból származó légtisztító berendezést át tudott adni Dr. Újhelyi Enikőnek, a Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztály vezetőjének. A koncert jegybevétele mellett az adakozást szolgálta a művelődési ház előcsarnokában elhelyezett pénzgyűjtő urna is.

Megmentett életek

- Annak idején egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet arra, hogy milyen fantasztikus munkát végeznek a gyermekintenzív osztály orvosai, ápolói. Az évtizedek óta végzett gyógyítás, a szakma ismerete, az elhivatottság eredménye többek között az is, hogy köszönhetően a Szent László Kórházban rendkívüli módon lecsökkent a gyermekhalandóság – mondta el a koncert rövid szünetében Kucsák László, aki tavaly a kórházi osztály létrehozásának 20. évfordulóján is ott volt, és most ennek emlékére egy fotókönyvet kapott ajándékba Dr. Újhelyi Enikőtől.

Karácsonyi ajándék

A Gyermekintenzív Osztály vezetője szerint a december 5-i estén a művészeknek és a közönségnek köszönhetően valódi karácsonyi ajándékot kapnak a beteg gyerekek.

Szólt a rock and roll

Az örökzöldek közül nem maradhatott ki néhány rock and roll-sláger sem. Johnny Cash Folsom Prison Blues vagy éppen a Creedence Clearwater Revival által sikerre vitt Bad Moon Rising ritmusa mindenkit felpezsdített. Eddie Cochran Summertime Blues című dalának ütemére pedig mindenki együtt tapsolt.
 

- A mostani bevételből az agyi elektromos hullámokat vizsgáló EEG géphez tudunk két olyan szettet vásárolni, aminek segítségével figyelni tudjuk az agyi tevékenységet. Az osztályunkon jelenleg is több gyerek fekszik különböző súlyos idegrendszeri gyulladással, agyhártya- vagy agyvelőgyulladással. A készülékekkel naponta, a betegágyuk mellett tudjuk ellenőrizni őket, és nem kell a vizsgálatokra hurcolni őket – mondta az adomány felhasználásáról Dr. Újhelyi Enikő.

A doktornő 21 éve dolgozik a gyermekintenzív osztályon, és ez idő alatt egyértelművé vált számára, hogy civil támogatók nélkül sokkal kisebb esélyük lenne megmenteni, és egészségesen visszaadni gyereküket a szülőknek.
- Az orvosilag lehetséges, és a gazdaságilag megengedhető közötti különbséget áthidalni, csak támogatók keresésével lehetséges. Az EEG készülékek egyébként nem csak a gyerekeknek segítenek, mivel természetesen felnőttek vizsgálatához is kölcsön tudjuk adni – tette hozzá Dr. Újhelyi Enikő.

Változatos műsor

A koncerten Kucsák László a Dohnányi Ernő Zeneiskola kiváló tanáraival és művészeivel lépett színpadra. Draskóczy Zoltán és Visky Dénes gitártanár, valamint Lajos Péter, az ütőhangszerek tanára mellett szólógitárosként Malcsiner Ádám, a billentyűknél Nagy Csaba, énekesként pedig Csjef Klaudia és Ecseri Soma tett azért, hogy az este valódi zenei élménnyé váljon.

A nemzetközi könnyűzenei palettáról többek között olyan örökzöld slágerek hangzottak el, mint a Beatlestől az All my lovin’ vagy a Let it be. A magyar előadók közül a KFT (Balatoni nyár), az Omega (Gyöngyhajú lány), és a Skorpió együttes Így szólt hozzám a dédapám című dalát a közönség együtt énekelhette a zenészekkel. A vendégművészként fellépő Farkas Edit a Csönd éve című Balázs Fecó szerezte dalt énekelte Ecseri Somával.