"Jövünk jövőre is, várjuk a folytatást"

Írta:  2014.12.07.
Nagy sikert aratott a Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület (NYÉVE) tagjai körében a gold zumba edzésprogram. Az év utolsó testedzése a Mikulás-ünnepség jegyében zajlott a civil szervezet klubhelyiségében.
Amikor beléptem a XVIII. kerületi NYÉVE székházába, legalább harminc „mikulás” ropta zenére a „zumba-táncot” Farkasné Horváth Erzsébet mentálhigiénés kineziológus, gold zumba oktató vezetésével.
Az edzésprogram önkormányzati pályázati támogatással valósult meg.

– A kerületi nyugdíjas akadémia egyik előadása előtt Ughy Attila polgármester úgy fogalmazott, hogy az időseknek nemcsak a szellemét kell megmozgatni, hanem a testét is – beszélt az előzményekről Héderi Valéria, a NYÉVE elnökségi tagja. – Ekkor eszembe jutott, hogy érdemes volna gold zumba programot szervezni a NYÉVE tagjainak. Több mint harmincan jelezték, hogy szívesen részt vennének az ingyenes edzéseken.
– A zumba vérpezsdítő, minden testrészt megmozgató, forró latin ritmusokkal, világtáncokkal tarkított fitneszprogram – magyarázta Farkasné, Erzsike. – A gold azonban kicsit más, ugyanis terápiás, egészségmegőrző, egészségjavító, közösségfejlesztő program. Ez a mozgásforma megadja az idősebbek, az egészségükben, illetve a mozgásukban károsodottak, túlsúlyosok számára is a mozgás és a tánc örömét. A program figyelembe veszi az adott korosztály anatómiai, élettani és pszichológiai szükségleteit.
A résztvevőknek, miközben kiválóan szórakoznak, elmúlnak a mozgásszervi fájdalmaik, a stresszből, a mozgáshiányból adódó problémák. Az oktató elmondta, hogy sikerült a csoportban azt a szemléletmódot elérnie, hogy az edzés résztvevői nem mondanak kritikát sem magukról sem másokról. Ilyen bírálatokra gondolt: „Ezt nem tudom megcsinálni, ügyetlen, két ballábas vagyok”... Az edzéseken a nyugdíjasok hatalmas pozitív életenergiával töltődnek fel, amelynek eredményeképpen „pihentebben” távoznak az órákról, mint ahogyan jöttek. Ez most is így volt, mert mindenki jókedvűen, kipirult arccal fejezte be a gold zumázást.
– Nagyon hálás vagyok, hogy jöhetek az edzésekre – mondta Dobi Istvánné. – Mindig nagyon várjuk a programot. A gold zumba nagyon jól átmozgat minket, fejleszti a ritmusérzékünket, és hozzájárul ahhoz is, hogy jól érezzük magunkat. Jövünk jövőre is, várjuk a folytatást.
– Végtelenül boldog vagyok, hogy itt lehetek, mert az időseknek nagy boldogságot és örömet okoz ez a fajta testmozgás – fogalmazott elérzékenyült hangon Gálikné Klárika. – Ennél nincs jobb idegnyugtató, és a szeretet, az összetartozás érzését is megkapjuk.