Négyszázzal többen nyugodhatnak itt

Írta:  2014.11.21.
Világi kifejezéssel élve elmondható az Árpád-házi Szent Margit- plébániatemplom alatti urnatemetőről, hogy jó üzlet, ahogyan a plébános atya, Benke István is fogalmazott. Őt kérdeztük a híveknek végső nyughelyet biztosító, a plébániának pedig pénzt hozó vállalkozásról.
– A halál és az elmúlás kapcsán ritkán fogalmaznak úgy, hogy „jó üzlet”, de mégis igaz, mert azokért született meg a plébániájuk vállalkozása, akik még „földi lakók”, és akik kulturált körülmények között, méltó helyen kívánnak majd nyugodni.
– Kiegészítve ezt azzal, hogy akik a templom bensőségességét választják, azok szünet nélkül Jézus házában lesznek, ott maradhatnak.

– Hányan nyugszanak a plébánia urnatemetőjében?
– Több ezren, s egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a Szent Margit- templom alatt legyen a végső nyughelyük.

Többen vagyunk, többen megyünk

– Több ezer elhunytat mond. Ha őket koporsós temetés keretében búcsúztatták volna, akkor nagyon nagy területre lett volna szükség.
– Ha mindehhez hozzászámoljuk a Pestszentimrén, a Havannán és a Szemeretelepen működő katolikus és református urnatemetőket, azt kell mondani, kell a hely, az üzlet pedig örök.
– Ugyanúgy örök, mint a földi lét körforgása…
– Mivel a Föld népessége egyre nő, mindig többen is hagyják el az árnyékvilágot. Olyannyira igény volt a szolgáltatásra, hogy négyszázzal bővítettük az urnahelyek számát. Sajnos a magas költségek miatt többet nem engedhettünk meg, függetlenül attól, hogy kellene is, meg ki is fizetődne. A parkolónk alatti részt kellene kihasználni, de egyelőre nem gondolkodhatunk ezen.
– Mennyibe kerülne ez a bővítés?
– Több árajánlatot néztem meg. Ezek alapján mondom, hogy mintegy ötvenmillióba…

„Drága” a templom

– Ha nem is a luxus, de a komfort kategóriájába sorolható, hogy lift segíti a mozgássérült hozzátartozókat abban, hogy lejussanak az urnatemetőbe.
– Luxusról szó sincs. Az épek nem is gondolnak bele, hogy ez szinte kötelező szolgáltatás, csak a koporsós temetéseknél fel sem vetődik.
– Ha megkérdezhetem: mennyibe került a lift?
– Mondhatom, nem volt drága. A felkért cég tízmillióért csinálta meg, és tökéletesen működik.
– Ha már a pénz körül forog a szó… Mire fordítják a hasznot?
– Higgye el, van mire. Gondolhatja, hogy egy templom karbantartása nem kevés pénzbe kerül, s az áremelkedés a katolikus egyházat pontosan úgy érinti, mint a többi felekezetet vagy a civileket. Az éppen aktuális kiadást a templomot körbevevő kerítés jelenti. Ez is sokba kerül, de meg kell csináltatni, mert nem csak arra figyelünk, hogy bevételünk legyen, hanem jó gazdái is vagyunk a plébániának, miként a templomot és a közösséget hatvan éve szolgáló Szent Margit kórusnak is.

Megnyugszanak

– Megint civil szavakkal élve: további sikert az urnatemető működtetéséhez.
– Tudjuk, az életünk nem örök, s mivel a halottaikat elbúcsúztatók is megnyugszanak, ha a szeretteiket kulturált körülmények között látják nyugodni, nem mondhatok mást, mint hogy köszönöm.